rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masło podgrzewamy do momentu, aż się delikatnie spieni, wtedy wrzucamy natkę, mieszamy i odstawiamy. Na osobnej patelni prażymy słonecznika. Ugotowane szparagi polewamy bułką z masłem, posypujemy słonecznikiem, soli i pieprzymy
Kulinarne przygody Gatitysuchej patelni, gdy uzyska lekko brązowy kolor dodajemy do niego masło. Delikatnie je podgrzewamy czekając, aż się spieni. Ugotowane szparagi wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy masłem z sezamem. Doprawiamy do smaku
Kulinarne przygody Gatityblendera razem z cukrem. Miskujemy 2-3 minuty. Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym
Kulinarne przygody Gatityziołami, solimy. Pomidora kroimy w cieniutkie pół-plasterki, cebulę w piórka, a sałatę w paski. Na desce kładziemy tortillię, układamy na niej sałatę, kawałki kurczaka, pomidora, cebulę i polewamy sosem jogurtowym. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku. Następnie tortillię zwijamy w miarę ciasno w rulonik. Kroimy na 3-4 kawałki
Kulinarne przygody Gatityuwolniło swój aromat. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy cukiniowe "wstążki". Gorące ziemniaki i fasolkę przekładamy do miski, dodajemy surową cukinię i polewamy sosem
Kulinarne przygody GatityMangold dokładnie płuczemy i kroimy w paski, jajka w ósemki. Wszystko wkładamy do miski. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy musztardę, oliwę, wodę, ocet i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki zimnej wody, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy pokrojoną sałatę, kurczaka, grzanki, przekrojone na pół pomidorki i starty na grubej tarce żółty ser. Wszystko polewamy sosem
Kulinarne przygody Gatityminut. Czas jest zależny od gatunku kukurydzy, ale wystarczy lekko nakłuć widelcem jedno ziarenko i sprawdzić czy już jest miękkie. Po ugotowaniu kukurydzę musimy lekko przestudzić i albo polewamy ją stopionym masłem, albo układamy na niej jego kawałeczki, solimy i gotowe
Kulinarne przygody Gatityodrobiną soli i płatkami chili, dodajemy oliwę, ocet i 1 łyżkę zimnej wody. Na talerzu układamy listki rucoli, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i bób. Wszystko polewamy sosem... i gotowe ! Smacznego
Kulinarne przygody Gatitymrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową. Lody kręciłam 60 minut. Po przełożeniu ich do plastikowego pojemnika polewamy lody 20 ml naparu i delikatnie mieszamy tworząc esy floresy. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny
Kulinarne przygody Gatitynastępnie zwijamy w ciasny supeł. Bułeczki układamy na blaszce, zostawiając miedzy nimi odstęp, bo jeszcze urosną. W każdej bułeczce robimy palcami wgłębienie, łyżką wkładamy do niego odrobinę borówek i polewamy sokiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż się lekko zrumienią. Pierwszą porcję bułeczek, po lekkim przestudzeniu zjedliśmy popijając zimnym
Kulinarne przygody Gatityodrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny. Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy
Kulinarne przygody Gatitymoździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy. Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje
Kulinarne przygody Gatityzdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku ! W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę
Kulinarne przygody Gatitysól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w paski, układamy w salaterce i na nią kładziemy pomidory i jajka pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w piórka, kawałki tuńczyka i kapary. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarne przygody Gatity