polewa - 11092 przepisów (strona:552/740)

Caprese 397

plastry. Robimy dressing : do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz dobrze mieszamy i odstawiamy na bok. Na wielkim talerzu układamy kolejno w krąg: mozzarella, pomidor, mozzarella, pomidor itd. Polewamy dressingiem i opruszamy bazylią

Kuchnia Łukasza
Szopska sałatka 380

zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także osuszamy. Wszystkie warzywa krojimy w dosyć dużą kostkę. W misie układamy warzywa i polewamy oliwą, i pieprzymy (nie solimy, bo bryndza jest słona). Na górę kruszymy bryndzę

Kuchnia Łukasza
Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 187

godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym od uduszonych nóżek królika

Kuchnia Łukasza
Zupa krem z dyni. 244

ząbki czosnku 1,5 l bulionu drobiowego oliwa sól pieprz grzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy i przekładamy do gotującego się bulionu

Kuchnia Łukasza
Sałatka Łukasza. 379

słomkę i także dodajemy do pomidora z kapustą. Wszystko dokładnie mieszamy.  Do majonezy dodajemy sos chilli i odrobinę wody, wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy sałatkę i polewamy sosem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Czekoladowy sernik na zimno. 202

sera dodajemy roztopioną czekoladę, żelatynę, kakao i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę sernikową wlewamy na biszkopt i odstawiamy na całą noc do lodówki.  Po zastygnięciu sernik polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy wedle uznania. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Soczysta pieczeń z indyka. 275

szklanki wody i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym na górę piersi układamy pokrojone w cienkie plastry masło i ponownie pieczemy 10 minut. Podczas pieczenia co 5-7 minut polewamy wędliny sokiem powstałym na dnie blachy. Pod koniec pieczemy 10 minut pod grillem, aby powstała chrupiąca skórka. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami. 182

cieniutkie plasterki, a sałatę lodową rwiemy. Wszystko przekładamy do misy.  Śmietanę, majonez, paprykę, czosnek, sól i pieprz złączamy, aby powstał nam sos.  Na talerzu układamy warzywa i polewamy sosem, dekorujemy pokrojonymi na połowę pomidorkami koktajlowymi. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kurczak pieczony w marynacie słodko-pikantnej. 230

pieczeniem kurczaka ponownie nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanki z trzema szklankami wody. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 90-100 minut. Co 10 min polewamy sokiem, który powstał w trakcie pieczenia.  Jeżeli chcemy w końcu pieczenia kurczaka można polać roztopionym masłem i piec jeszcze 20 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Najprostsza sałatka z fetą i oliwkami. 305

kroimy w średnią kostkę, ogórek w pół talarki, oliwki na połowę i paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, na którym będziemy serwować sałatkę. Na górę kruszymy fetę, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sałatka z brzoskwiniami i truskawkami. 208

usuwałem szypułek ), a brzoskwinie w kostkę. Pomidora też kroimy w kostkę.  Łączymy wszystkie składniki dressingu.  Do misy rwiemy sałatkę, na górę układamy wszystkie pozostałe składniki i polewamy dressingiem Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 408

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min.  Następnie wlewamy szklankę wody i pieczemy kolejnych 30 min, co 5 min smarujemy pozostałą marynatą i polewamy sokiem z dna brytfanki. Po upieczeniu, dopóki indyk będzie ciepły układamy na nim cienkie plasterki masła. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kabaczkowa ikra na zimę. 314

łyżki octu łyżka cukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej Przygotowanie:  Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli i pieprzu oraz lekko polewamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy

Kuchnia Łukasza
Sałatka z tuńczykiem. 345

oleju (olej zachowujemy do sosu). Jaja kroimy w pół talarki, a paprykę z pomidorem w kostkę.Łączymy wszystkie składniki wybranego sosu.  W misie łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy ją sosem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Delicja siostry Anastazji 607

Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Masę podzielić na pół. Składanie ciasta Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy - ciasto kakaowe - polać polewą i ozdobić wedle uznania.  Smacznego

Słodkości i nie tylko