polewa - 11092 przepisów (strona:543/740)

Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 493

sojowego Sól, pieprz, przyprawy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie i polewamy łyżeczką oliwy (możemy rozetrzeć pędzelkiem). Szybkim ruchem wylewamy tortille na patelnie i smażymy aż "boki zaczną odchodzić". Przewracamy naszego naleśniora i smażymy znowu kilka chwil. Zsuwamy na odwrócony talerz. Podajemy

Czarnawisienka
Dietetyczne wege-burgery z pieczarek i rzeżuchy (jeden kotlet 35 kcal!) 321

mnie na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi nie trzeba aż tak dokładnie). Wbijamy jajko, wrzucamy otręby i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, polewamy odrobinką oleju i smażymy tak jak zwykłe kotlety. Trzeba bardzo uważać przy przewracaniu. Są one dość "gibkie" i gdy za szybko uznamy, że można je przewracać rozwalą nam się

Czarnawisienka
Kluski jaglane 339

cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 3-4 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Łosoś wędzony jedzie do pracy 391

kosteczkę  i nie za drobno szczypiorek, a sałatę rwę na kawałki. Sos przygotuję zgodnie z opisem na opakowaniu czyli zmieszać z oliwą i wodą. Wszystkie składniki wstępnie mieszam, polewam sosem i mieszam już dokładnie. Mechanik w kuchni zawsze coś zmajstruje. Smacznego

Mechanik w kuchni
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie) 285

zajęło jakieś 10 sekund z każdej strony). Wyławiamy przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na kratce, aby gniazdka ociekły z tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego

My Culinary Art
Pieczone ziemniaki Hasselback. 376

ziemniakiem.   Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy  np. rozmarynem. Uk ładamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.200stop.,60min. 20 min. przed końcem pieczenia polewamy masłem. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb. Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego

Kulinarny karnet Christophera
Mikołajkowy groch czekoladowy. 197

soli   Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt. Pieczemy w temp.160stop.,około 20min. Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem. Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych. Podobnie jak pierniki po paru dniach są cudownie miękkie. Życzę miłej przedświątecznej zabawy oraz ochów

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka La Rosso z wędzonym łososiem . 210

pokrojoną papryką.  Na sałacie lodowej kładziemy pokrojone pomidory, papryki i  kawałki suszonych  pomidorów, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i układamy kawałki wędzonego łososia. Całość polewamy sosem vinaigrette. Dla przypomnienia sos vinaigrette – ząbek czosnku, 1 mała łyżeczka musztardy Dijon, jasne aceto balsamico de Modema, odrobinę soli teraz, ponieważ w oleju sól się nie rozpuści. Wszystko wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Sezonowa sałatka ze szparagami. 192

szparagów 0,5 kg kapusty 30 dag truskawek 15 oliwek Sos. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego balsamico sól ,pieprz ,cukier Kapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje. Szparagi oczyścić ,ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wyjąć ,odciąć 5cm czubki ,a resztę łodyg pokroić na 1 cm kawałki. Pocięte szparagi wmieszać

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z zielonej cukinii. 362

Sałatka genialna w swojej prostocie i szczególnie smaczna teraz, kiedy mamy młode cukinie. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i polewamy delikatnym sosem pomarańczowym lub innym ostrzejszym. Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico białego 2 łyżki soku z pomarańczy Składniki sosu utrzeć i posypać białym pieprzem młotkowanym

Kulinarny karnet Christophera
Figa z makiem,ach przepraszam z czarnym sezamem. 170

sezamu kilka liści sałaty 1-2 łyżki klasycznego Crema Aceto Balsamico di Modena" Figi ,pomidory i mozzarellę kroimy w plastry .Układamy dachówkowato na liściach sałaty ,posypujemy suto sezamem i polewamy gotowym sosem-Crema Aceto Balsamico di Modena. Sałatka ekspresowa i wystrzałowa smakowo .Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Kulki z melona orzeźwiająca sałatka. 184

połowy i specjalną łyżeczką wykrawać kulki .Z braku takiej łyżeczki owoce kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Wszystko delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dokładnie polewamy przygotowanym sosem pomarańczowym i posypujemy miętą

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z okrasą. 173

puszka tuńczyka   2 łyżki smalczyku roślinnego z cebulką i jabłkiem 1 pomidor Pasta szybko się gotuje,6 min i już na talerzu. Dodajemy osączonego tuńczyka ,pokrojone pomidory i polewamy stopionym smalczykiem z cebulką. Okrasa bardzo smakowita. Smaczny ,ekspresowy obiadek w zasięgu każdego zgłodniałego. Polecam. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy biszkopt. 228

cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną

Kulinarny karnet Christophera
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 197

powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać

Kulinarny karnet Christophera