polewa - 11092 przepisów (strona:535/740)

GALARETKOWY MISZ-MASZ 188

przewidzianej na opakowaniu wody, kiedy zaczyna tężeć dodajemy 2 łyżeczki słodkiej śmietanki. Roztrzepujemy i wylewamy na poprzednia warstwę. Na to wykładamy dowolne owoce (maliny, truskawki, borówki), posypujemy granolą i polewamy jogurtem owocowym

Walijskie Pichcenie
SAŁATA Z SOSEM JOGURTOWYM 204

seler naciowy drobno kroimy - dodajemy do jogurtu, mieszamy, solimy, pieprzymy, siekamy szczypior. Sałatę myjemy, delikatnie osuszamy, jeśli liście są duże, rwiemy je na mniejsze kawałki. Sałatę układamy w salaterce, polewamy naszym jogurtowym sosikiem. Jeśli mamy świeży koper - posypujemy po wierzchu

Walijskie Pichcenie
STROGANOW 292

łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól - pieprz - majeranek - łyżeczka octu winnego Wykonanie: Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości. Polewamy octem winnym, posypujemy majerankiem i chowamy na 1h do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni przesmażamy

Walijskie Pichcenie
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA 187

garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą.Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 280

koperek olej łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny sól, pieprz cukier Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu

Walijskie Pichcenie
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 235

koperkiem. Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila! Mamy pyszny obiadek

Walijskie Pichcenie
KASZA MANNA Z JEŻYNAMI 259

minut, aż kaszka będzie gęsta. Do osobnego rondelka wsypujemy jeżyny z łyżką cukru i 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Syropem z owocami polewamy kaszkę

Walijskie Pichcenie
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 156

stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić 2-3h. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Składniki na krem: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła Wykonanie: Z mleka, mąki ziemniaczanej

Walijskie Pichcenie
MAKARONOWE WSTĄŻKI Z SOSEM I KIEŁBASKAMI Z SZYNKI 198

ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos  zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki. Sosem obficie polewamy ugotowany wcześniej makaron

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ 225

pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej musztarda francuska 1 łyżka mąki bulion Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i podsmażamy na patelni

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 217

minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu ok 15-20 minut, aż sok z pomidorów odparuje. Gorącym sosem polewamy ugotowany wcześniej makaron. Całość posypujemy startym parmezanem

Walijskie Pichcenie
PYCHOTKA 169

łyżce budyniu. Na ciasto wykładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy 2 plackiem, na górę wykładamy pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy oblać je dodatkowo polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
COMEBACK CZYLI JAJKA W SOSIE KOPERKOWYM 229

śmietaną, odrobiną zimnej wody i  kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.Wlewamy na gotujący się bulion ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka kroimy na połówki lub ósemki i polewamy ciepłym sosem. Serwujemy z ziemniakami i ulubioną surówką

Walijskie Pichcenie
SERNIK GOTOWANY 1642

bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 186

pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku,  po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle  bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :)    ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko

Walijskie Pichcenie