polewa - 11092 przepisów (strona:537/740)

Pieczone glazurowane buraczki 350

gotujemy ze skórką, tak żeby były miękkie ( około 40-50 minut). Studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałych składników robimy zalewę i polewamy nią buraki. Mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W trakcie pieczenia warto zamieszać kilka razy buraczki, aby równomiernie nam się przypiekały. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pianka z galaretką. 5268

pierwszą warstwę. Kiedy zastygnie wylewamy część rozrobionej wcześniej galaretki i znów wstawiamy do lodówki. Czynimy to samo z trzecią częścią mleka i ostatnią galaretką. Wylewamy na blaszkę i polewamy pozostałą częścią galaretki.  Efekt podwójnie "spodniego" ciasta uzyskałam przez przypadek. Myślałam, że ciacho będzie wyższe i zrobiłam w największej blaszce. Co się okazało małym nieporozumieniem Więc kiedy galaretka na wierzchu

Malinowe Pocałunki
103. Słodkie śniadanie, czyli puszyste placuszki dyniowe z jogurtem. 240

podajemy konfitury.  Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (można z odrobiną! tłuszczu) ok. 2 minuty z jednej strony a następnie z drugiej do zrumienienia. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, układamy owoce, konfitury, powidła lub to, co nam się tylko wymarzy i zajadamy jeszcze gorące. Smacznego... :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
Mleczne ciasto naszpikowane czekoladą. 352

biszkoptu smarujemy połową mlecznej masy, wylewamy na nią przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie pozostała masa mleczna i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ostatnią czekoladę rozpuszczamy z 6 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce. I tak otrzymamy olbrzymią blachę diabelnie kuszącego ciasta. Miłośnicy czekolady i mleka w proszku będą w siódmym niebie. Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Imbirowe naleśniki z karmelizowaną gruszką. 258

Posypujemy ją 2 łyżeczkami cukru i pozwalamy się jemu roztopić, obracając gruszkę. Czekamy, aż sos zacznie przybierać brązowy odcień. Gruszkę obtaczamy w tym sosie i wykładamy na upieczone naleśniki. Polewamy pozostałą ilością karmelu z patelni

Malinowe Pocałunki
Szaszłyki 271

większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Mięso kroimy w kostkę ok 3 cm. starając się, aby kawałki były równe. Polewamy je oliwą posypujemy ulubionymi przyprawami. Mieszamy wszystko dokładnie tak aby przyprawy i olej pokryły każdy kawałek naszego mięsa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest cała noc . Patyczki

Malinowe Pocałunki
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 224

się bardzo gęste. Przypominające ciągnący się karmel. Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu. Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina. Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina

Malinowe Pocałunki
Sałatka ze smażonym serem bałkańskim. 233

oleju. Ogórka kroimy w półplasterki, pomidorki na pół,rzodkiewkę na 4, szczypiorek siekamy. Sałatę mieszamy delikatnie z warzywami. Na koniec posypujemy smażonym zimnym serem, szczypiorkiem i słonecznikiem. Przed podaniem polewamy sosem. Szybko i smacznie! Polecam

Malinowe Pocałunki
Sandacz z sufletem z łososia. 197

limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny (wszystkie te składniki dodajemy do smaku). Zakręcamy i zaczynamy energicznie mieszać. Tak przygotowaną emulsją polewamy delikatnie naszą kapustę. Wino z szalotką stawiamy na gazie i redukujemy jego ilość   do ok 2 łyżek. Wyjmujemy szalotkę i dodajemy zimne masło w małych kawałkach. Po każdym razie

Malinowe Pocałunki
Swojska wędlina z wyobraźnią. Szynka drobiowa z szynkowaru. 281

wody (praski nie otwieramy) i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia najlepiej na ok 10 godzin. Po upływie tego czasu otwieramy szynkowar i odwracamy go do góry dnem polewamy wrzątkiem delikatnie ostukujemy i czekamy, aż wypadnie. Ciszymy się idealnym smakiem swojej własnej wędliny

Malinowe Pocałunki
Pyszna kolorowa pianka dla księżniczek. 199

sposób 3 różne odcienie różu. Wstawiamy na kilka godzina do lodówki. Przed wyjęciem wkładamy blaszkę do gorącej wody i wyjmujemy na paterę. Pianka delikatnie się rozpuści tworząc polewę. Ja udekorowałam ją pierwszymi fiołkami z grodu.  Córka zadowolona, więc efekt zamierzony uzyskany

Malinowe Pocałunki
Sernik z sosem karmelowym 173

się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować aby nie przypalić karmelu. Następnie od razu dodajemy masło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.  Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami.  Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 tygodni. Tylko przed podaniem należy go odgrzać, ponieważ robi

Malinowe Pocałunki
Baba ziemniaczana. 358

Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch dokładanie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Góra baby ziemniaczanej powinna mieć piękny brązowy kolor. Gorąco polecam

Malinowe Pocałunki
Sałatka kabanosowa z brokułami i jajkiem. 340

przeciśniętym przez praskę, lub posiekanym czosnkiem. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Do miski przekładamy brokuły, układamy jaja, ogórki, kabanosy, pomidorki i całość posypujemy pestkami słonecznika. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem czosnkowym. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego

Malinowe Pocałunki
Grillowane morele w syropie z fiołków z lodami Almette. 171

kilka min z każdej ze stron. Truskawki wkładamy do blendera dodajemy serek i miksujemy. Kiedy uzyskamy gładką i lodową konsystencję układamy w naczyniach morele i nakładamy gotowe lody. Morele polewamy syropem z fiołkami, bądź miodem. Smak obłędny. Idealny deser na zakończenie lata. A lody Almette zostaną z nami na dłużej

Malinowe Pocałunki