polewa - 11092 przepisów (strona:530/740)

Papryki faszerowane. 384

solą i pieprzem. Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą, pieprzem i oregano. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nakładamy kapelusiki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 35-40min. Przygotowujemy sos. Siekamy oliwki, dodajemy jogurt i pokrojony 1 ząbek czosnku. 150 g oliwek siekamy drobno, dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Szynka pieczona w ziołach 378

plasterki, 3 gałązki tymianku i 3 gałązki rozmarynu oraz wlewamy 4 łyżki oliwy. Całość zwijamy i związujemy sznurkiem. Pozostałe gałązki tymianku i rozmarynu utykamy pod sznurek, a szynkę polewamy pozostałym olejem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia (wlewamy też olej, który wypłynął z szynki) oraz dodajemy bulion. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Delicious Titbits
Piernikowe babeczki z powidłami 279

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki esencji waniliowej szczypta soli Do zdobienia wierzchu muffinek można użyć roztopionej czekolady z odrobiną mleka lub użyć gotowej polewy czekoladowej. Przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy. 2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko

Apetyczna babeczka
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym / Pancakes with cream cheese and strawberry mousse 164

wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem truskawkowym i przyozdabiamy truskawkami. Prosto i smacznie! *****   First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar and a pinch of salt together. Then

Projekty ze smakiem
Dietetyczna sałatka z serem feta i granatem 901

mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w słupki, a  seler w plasterki. Na sałacie układamy seler, ogórek, ser feta i posypujemy ziarenkami granatu. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem musztardą i ziołami, polewamy po wierzchu sałatki. Gotowe

Czerwona Porzeczka
pieczone buraki z mozzarellą i chrzanem 159

łyżka śmietany -   przyprawy (sól, papryka słodka i ostra, czosnek) MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy. Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko solimy. Polewamy lekko oliwą z oliwek. Zostawiamy na ok. godzinę w pokojowej temperaturze. Można i dłużej, ale wtedy w lodówce.  Buraki gotujemy do miękkości. Kiedy ostygną, obieramy i kroimy  na plastry

Pasje Jolki
Surówka z kapusty pekińskiej / Salad with chinese leaves 211

małym słoiczku mieszamy  - łyżkę miodu - pół łyżeczki soli ziołowej - 4-5 łyżeczek octu jabłkowego Gdy już mamy wszystko dobrze rozmieszane dodajemy 5 łyżeczek oliwy z oliwek. Dobrze wstrząsamy. Polewamy naszą surówkę,lekko mieszamy. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Kopytka w sosie z kapustą pekińską / Patato dumplings with chinese leaves 154

Rozgrzewamy patelnię z 2-3 łyżkami masła klarowanego, wrzucamy kopytka, podsypujemy bułką tartą.Smażymy na brązowy kolor. W osobnym garnku podgrzewamy sos mięsno - warzywny :  Wykładamy kopytka na talerz, polewamy gorącym sosem i dookoła rozkładamy surówkę z kapusty pekińskiej:  Mniam. SMACZNEGO . CMOK . http://jollowanie.blogspot.co.uk/2014/11/kopytka-zielone-klasyczne-z-buka-w-masle.html

Pasje Jolki
Kurczak pieczony z warzywami 319

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy nimi mięso. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i cebule w ćwiartki.  Dorzucamy ząbki czosnku - w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odsuwamy warzywa na boki. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, aż skórka się zarumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Zdrowe buraki pieczone ^^ 178

owijamy srebrną folią. Pieczemy w 180* po godzinie sprawdzamy widelcem czy są miękkie i wyciągamy. Buraki odwijamy z folii i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny

Kuchenny Skrawek Nieba
Biszkopt z masą jabłkową 211

masy dodajemy dwie galaretki, cukier. Lekko ostudzamy. Dodajemy cynamon. Biszkopt przekrawamy na połowę. Na jedną wylewamy lekko ciepłą masę, przykrywamy drugą.  Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. U mnie bez niczego. Mniej cukru.  Gotowe. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Burgery z miodowym pulled pork 240

mieszanką Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny ( tym razem marynowałam mięso ponad 20 godzin). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (takiego z przykrywką), polewamy resztą marynaty, przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W między czasie przewracamy je około 2 razy. Bułki możemy przygotować dzień wcześniej albo w czasie gdy mięso się

Mienta blog
Sałatka ze szpinakiem, gruszką i gorgonzollą 230

szpinak wkładamy do miski (lub układamy bezpośrednio na talerzach), dodajemy pokrojony w kostkę (ok. 1,5 cm) ser gorgonzolę (ten z niebieską pleśnią), plastry gruszki i prażone orzechy. Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Panna cotta z sosem malinowym 205

odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Gotowy sos można przetrzeć przez sito (kwestia gustu). Wyjmujemy filiżanki z lodówki, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie i przekładamy na talerzyk. Polewamy sosem i dekorujemy malinami. Smacznego

Oryginalny smak
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 163

przykryciem około 25 min. Sos: Do rondelka wlewamy śmietankę, wino i dodajemy pokruszony ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Gotowym sosem polewamy roladki. Smacznego

Oryginalny smak