polewa - 11092 przepisów (strona:522/740)

Wspomnienie lata 217

czekoladowe (nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie słowa wyjdą mi spod palców). Mnóstwo czekolady w cieście, i do tego ganache (które trochę mi się zważyło, ech ). Zamiast polewy następnym razem ubiję kremówkę - ciasto będzie lżejsze, chyba nawet bardziej letnie. Z drugiej strony - teraz odkrywam w sobie ogromne zapotrzebowanie na czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...? Brownie z czekoladowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z granatem 173

wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię. Wracając jednak do meritum - pasch się u nas ani nie robiło, ani nie jadło. Dlatego dopiero rok temu zrobiłam swoją pierwsza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka budyniowa 310

upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka.  Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem , nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna. Śmietankowa babka budyniowa Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 22 cm) 5 jajek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 160

wyczuwalna. Wyszła mięciutka, puchata i wilgotna, i nawet cztery dni później była jak najbardziej zjadliwa. Z pewnością powtórzę ten wypiek jeszcze nie raz - przy kolejnej okazji z lukrem bądź polewą czekoladową (tym razem służyła mi za drugie śniadanie, darowałam więc sobie wszystkie lepkie szczegóły; i tak była pyszna). Cytrusowa babka drożdżowa Składniki: (na formę do babki o pojemności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 227

delikatną nutą cynamonu. Sycące i poprawiające humor. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy - ta porcja jest zdecydowanie za mała, nawet dla dwóch osób.  Ja mojego nie ozdabiałam polewą, bo C. chciał zabrać część do pracy. Ale można. Przypuszczam, że będzie jeszcze lepsze... Brownie z powidłami i cynamonem Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 125 g masła 100 g ciemnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 268

przepisu Niuli . Bardzo lubię pierniczki alpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie i polewę, ale będą pyszne aż do Świąt. Na początku zastanawiałam się, czy przypadkiem nie zrobić z połowy porcji - wyobrażałam sobie, że z kilograma mąki wyjdzie mi ich cała masa! Okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny kokosowe 293

muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka. Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym

Gospodyni Miejska
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 221

masy. Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi. SMACZNEJ ŚWIĘCONKI! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm. Lukier można zastąpić polewą czekoladową. Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe. Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Schab pieczony w mleku 644

przykryje całego schabu). Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso (wraz z  sosem mleczym powstałym podczas pieczenia), aż do całkowitego wystudzenia. Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą

Gospodyni Miejska
Prosty sos pomidorowy 233

czas mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 - 7 minut. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i gotować stale mieszając, aż do jego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Ciepłym sosem polewać gołąbki czy klopski. SMACZNEGO !   Uwagi do przepisu: Sos można doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy innymi, ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią. Kostkę bulionową można zastąpić 1/2 łyżki przyprawy

Gospodyni Miejska
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 228

wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie napełnione wodą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej bez przykrycia.  Co 30 minut obracać gęś i polewać wytopionym tłuszczem. Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika, nakryć, odstawić na 10 minut

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 364

Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko. Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się z cebulą. Tutaj kurczak A tu wieprzowina - dopiero zdjęta ze szpikulca W wielu miejscach

Poezja smaku
Sos ciemny pieczeniowy domowy 210

piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos) - gdy kości dochodzą w piekarniku, obieramy warzywa kroimy na większe kawałki, układamy na blaszce polewamy oliwą i posypujemy solą morską. - wkładamy na 15 minut do piekarnika i równie je przypiekamy doda to smaku i koloru  - gdy kości i warzywa są gotowe układamy w garnku

Basia w kuchni
Kluski leniwe z karmelizowanym jabłkiem oraz nutą cynamonu 196

karmel równo pokrył nam jabłka - gotowe kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układam je na papierze kuchennym, aby odsączyć je od wody, kładę na talerz układam na nich jabłka oraz polewam sosem który powstał z jabłek i karmelu - gotowe WSKAZÓWKI - ważne, aby ciasto na  kluski przygotować krótko przed podaniem zapobiegnie to niepotrzebnemu rozmiękczeniu kluski. - można przygotować ciasto wcześniej i więcej

Basia w kuchni