polewa - 11092 przepisów (strona:516/740)

Spody do Babeczek 377

wręcz rozpływające się w ustach spody do babeczek.  Mając tak przygotowane bazy możemy puścić wodze fantazji i przygotować do nich dowolne nadzienia, kremy, polewy czy posypki - tak, aby w domowym zaciszu powstały słodkie mini arcydzieła w postaci uroczych babeczek. Spody do Babeczek - Składniki: (ok. 20 babeczek) 300 g mąki pszennej 150 g masła

Słodka Strona
Babeczki Kajmakowe 211

naczyniu chwilę miksujemy kajmak i łączymy ze śmietaną bardzo delikatnie mieszając do połączenia składników. Na spody wykładamy za pomocą szprycy porcje kremu, a następnie posypujemy drobno pokrojonymi orzechami i polewamy kajmakiem (można do tego użyć np. "długopisu" cukierniczego).         źródło inspiracji:  "Babeczki i Muffiny" wyd. Olesiejuk Moje posty

Słodka Strona
Tradycyjne Pierogi Ruskie 204

tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.  Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie. Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z Pieczarkami 239

tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.  Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie. Moje posty

Słodka Strona
Parówkowy KusKus 180

parówek. Do garnka lejemy trochę wody i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Kasze kuskus przyrządzamy jak piszą na opakowaniu, przekładamy na talerze i polewamy naszą potrawką. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Kulki z makiem 169

patelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto. Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej postaci. Kuli rozkładamy na talerze i polewamy miodem. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Zapiekanka warzywna 152

Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut.  Wskazówki: Zapiekanki jest sporo

upichcic
Kluseczki twarożkowe 192

próbę. Małą łyżeczką nabierać masę serową i kłaść na lekko osolony wrzątek. Gotować (na wolnym ogniu) od wypłynięcia 2-3 minuty. Łyżką cedzakową nakładać na talerze i polewać przyrumienionym masłem. Łasuchy mogą posypać cukrem ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka jogurtowe z jagodami 146

obtaczać w posypce biszkoptowej.  Na górę nakładać owoce - ja użyłam jagód w cukrze. Dostałam kilka słoiczków od mojej ukochanej babci :)  Część ciasteczek udekorowałam po brzegach polewą czekoladową, a na części tylko nałożyłam więcej jagód. Ciasteczka wstawiamy do lodówki. Najbardziej smakują na drugi dzień, kiedy biszkopt zmięknie pod wpływem masy :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pory zapiekane pod beszamelem 205

się grudki. Garnek stawiamy na średnim ogniu i mieszamy cały czas aż do zagotowania.  Doprawiamy przyprawami - według własnych upodobań. Ugotowane pory układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem beszamelowym: . ..i posypujemy utartym żółtym serem. Ważne, żeby to był ser, a nie coś seropodobnego, bo nie zrumieni się, a utworzy mało apetyczną paćkę ;) Wstawiamy do piecyka nagrzanego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 197

blaszce.  Początkowo wstawiamy ją odkrytą do piecyka nagrzanego do temperatury około 200 stopni. Po około pół godzinie temperaturę zmniejszamy do około 160-170 stopni. Kaczkę często obracamy i polewamy sosem powstałym przy pieczeniu, żeby nie była sucha. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Przypiecze ona skórkę :) Cały czas pieczenia średniej kaczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki babci Zuzanny 221

lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko przesmażamy.  Następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Powstałym z duszenia sosem polewamy mięso. Nie ma potrzeby zagęszczania go niczym. Takie cuda gotuje moja ukochana babcia Zuzanna :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wuzetka z bitą śmietaną 275

żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa. Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maślane naleśniki z borówkami i melasą 231

jest do smaku miody, wyczuwalna jest jednak charakterystyczna, delikatna goryczka. Wielbiciele syropu klonowego powinni spróbować melasy - na pewno okaże się równie smaczna :) Ja używam jej najczęściej do polewania naleśników czy racuchów. Nie trzeba wtedy przekładać ich żadnym nadzieniem, gdyż melasa w zupełności wystarcza. Składniki: 3 szklanki mleka , 4 jajka , 4-5 łyżek masła , szczypta soli , 1 łyżka cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna