polewa - 11092 przepisów (strona:523/740)

Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 183

większego pojemnika wrzucam umyty szpinak, obrane owoce sharon i wlewam nektar bananowy wszystko miksuję blenderem i wlewam do szkanek - gotowe jajka, boczek, ser, kiełki, orzechy układam na talerzu polewam sosem i podaje wraz z sokiem warzywno owocowym. Może i jest przy tym trochę zabawy ale naprawdę warto czasem tak zacząć dzień z takim śniadaniem zwłaszcza w sobotę lub niedzielę gdzie

Basia w kuchni
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 250

wody i gotuję do ich wypłynięcia - rozgrzewam patelnię z drugą połową masła, dodaję do niej pokrojona w kostkę szalotkę i złocę na patelni - ugotowane pierogi układam na talerzu i polewam ich masłem z szalotką - Pychota:) - resztę nieugotowanych pierogów najpierw mrożę na plastikowych talerzykach tak, aby się nie dotykały po czym przekładam ich do woreczka i dalej mrożę . Taki sposób zapobiega

Basia w kuchni
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 189

smaki na dno układamy naleśnik na niego masę czekoladową z mascarpone, naleśnik, konfiturę z wiśni, naleśnik masę czekoladową, naleśnik a na górę szpryca nakładamy bezę. Delikatnie ściągamy pierścień i polewamy sosem. Wbrew pozorom nie jest to tak słodki deser jak by się wydawało, smak podbijają wiśnie w occie balsamicznym z pieprzem oraz sam sos czekoladowy Jest to moja wersja naleśnika

Basia w kuchni
Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym 212

przypalił) - gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 3 minut jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle podanej instrukcji czasu - odsączamy i podajemy z twarogiem, borówkami i świeżymi listami mięty polewamy to wszystko naszym waniliowym sosem Danie jest pyszne a mięta cudownie odświeża słodycz sosu i borówek Smacznego

Basia w kuchni
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 274

ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika) gotową studzę na kratce  przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę  gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta  Jest to idealny przepis dla tych co nie lubią wyrabiania ciasta drożdżowego:) szybko sprawnie i pysznie. Przepis

Basia w kuchni
Domowa pizza 202

pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem - wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę - piekę 8-10 minut - po tym czasie wsuwam kolejną - daję jej odparować, polewam ulubionym sosem w moim przypadku domowym keczupem, dodaję rukoli   i można zajadać :) Smacznego

Basia w kuchni
Kluski Rzymskie z pomidorkami "Gnocchi alla Romana" 218

resztę masła rozpuszczamy - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni - za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię - przecinamy na pół nasze pomidorki nakładamy na nasze kluski, polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem - pieczemy ok 20 minut do zrumienienia się klusek - upieczone posypujemy listami bazylii oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem Są przepyszne warte grzechu :) Smacznego

Basia w kuchni
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 192

stopni - za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię  - boczek kroję w kosteczkę, cebulę we wiórka i układam na kluskach posypuje rozmarynem - całość polewam masłem i posypuję startym parmezanem - wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut do zrumienienia się skladników - gotowe posypuję jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i można zajadać świetnie do tego pasują nasze ogórki

Basia w kuchni
Kolorowe tagliolini z cukrem fiołkowym 208

WYKONANIA : - makaron gotujemy w osolonej wodzie świeży 3 minuty jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle instrukcji na opakowaniu - ugotowany makaron układamy na talerzu, twaróg tniemy na kosteczki posypujemy nim makaron, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy fiołkowym cukrem oraz płatkami fiołków. - gotowe danie jest banalnie proste ale ilość kolorów i bogaty smak tworzy z niego coś cudownego. Same kolory naładują nasze baterie

Basia w kuchni
Tagliatelle z owocami z sosem waniliowym i nutą bazylii 242

żółtko i łyżeczkę mąki tak, aby nie było grudek - wlewamy do mleka i mieszamy aż zacznie gęstnieć (uważamy, aby się nam nie przypalił)  - na talerz układamy makaron, owoce polewamy sosem i dodajemy świeże listki bazylii Gotowe szybko słodko z mnóstwem witamin i nutą zioła pod postacią bazylii <3. Korzystajmy z darów wiosny Smacznego

Basia w kuchni
Letnia surówka z bobem, młodym groszkiem w towarzystwie dressinku z granatu 204

talerz układamy groszek, listki botwinki, ugotowany i obrany bób, owoce granatu, fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same kwiatki wyciągnięte z łodygi mają posmak zbliżony do oregano(wedle mnie)) - polewam całość dressingiem i można zajadać Szybko kolorowo i smacznie a przy tym  jak można nasze kubki smakowe zadowolić dając im taką gamę smaków oraz witamin. Smacznego tworzenia

Basia w kuchni
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 172

suchy ciasto jest gotowe - wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto) Smacznego

Basia w kuchni
Pieczony boczek na kanapkę 208

czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskie Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek - po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni - co jakiś czas mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz 3-4 razy podczas pieczenia smarujemy mięso wodą Tak pieczemy ok 2,5godziny  lub dłużej w zależności od grubości naszego boczek godziny

Basia w kuchni
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 415

koktajlowych 1 papryka zółta puszka łososia w sosie naturalnym sos koperkowy olej woda Wykonanie: Wykładamy sałaty, pomidorki przekrojone na połowki, kruszymy ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę.Wykładamy osączonego łososia. Polewamy sosem. Do przygotowania sałatki użyłam Sera Favita serowo kanapkowego Mlekovity

Z Majeczką w kuchni
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 390

cukrem i poszarpanymi liśćmi limonki. Mieszamy, dolewamy resztę mleka kokosowego i gotujemy tylko do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia. 3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści

Tajskie smaki