polewa - 11092 przepisów (strona:519/740)

Pierogi z grzybami 219

wodę, solimy i dodajemy trochę oleju. Wkładamy przygotowane pierogi do wody i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.    Wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym olejem z cebulką. Z tej porcji ciasta i farszu uzyskujemy 50-60 pierogów. Część z nich możemy zamrozić. Mrozimy je oczywiście w wersji surowej (przed gotowaniem). Należy ułożyć

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 233

duże placki. Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy. Placki należy odwrócić kilka razy.    Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.    Placki polewamy sosem z mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam... Smacznego

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 242

mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka,  stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku  i zagotowujemy. Mięso jest już gotowe. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym. Idealnie pasują do tego czerwone buraczki. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanki w bułeczkach 153

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem do czasu, kiedy zetną się jajka.    Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy bułki żółtym serem i polewamy ketchupem. Przykrywamy odciętymi częściami bułek.    Wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 443

wody i wstępnie tłuczemy.    Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemy do osiągnięcia jednolitej masy.    Nakładamy na talerz łyżką namoczoną w tłuszczu, polewamy tłuszczem ze skwarkami i gotowe. Fuśkę możemy też podawać z sosem lub gulaszem. Zapachniało wiosną... Smacznego

Maminek kulinarny
Babka makowa 235

pieczemy ok. 20 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.    Jest upieczone.    Wyjmujemy z foremki i studzimy.    Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem  -dodajemy sok z cytryny -jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru Smacznego

Maminek kulinarny
Karkówka z grilla 202

Karkówkę kroimy w cienkie plastry, czosnek w plasterki.    Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość oleju, posypujemy przyprawą barbecue i solą i układamy warstwę kotletów.  Polewamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue i solą  a na to układamy plasterki czosnku. Tak układamy warstwy do wyczerpania mięsa. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 204

Dodajemy pokrojonego pora i mieszamy.    Na dno wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta.    Na nim układamy makaron.    Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta.    Posypujemy pokrojoną papryką.    Układamy kolejną warstwę makaronu a na nim mięso i paprykę.    Zalewamy pozostałym ciastem.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 204

okraszenia pierogów.    Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.    Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe. Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 218

bułką tartą.     Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut pod przykryciem.   Wyjmujemy, polewamy masłem z bułką tartą i delektujemy się smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Pyzy 175

wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy.    Gotujemy 7 minut na niewielkim ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Zbieramy łyżką cedzakową.    Polewamy skwarkami i podajemy z surówką lub zalewamy rosołem.    W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. Smacznego

Maminek kulinarny
Bliny 182

papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.    Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.    Na talerzu układamy dekorację.    Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się niesamowitym smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 225

nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20 minut.    Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut.    Zapiekanka gotowa. Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 239

Warzywa kroimy w plasterki lub półplasterki.    Liście sałaty moczymy w zimnej wodzie ok. 10 minut, osuszamy i kroimy.    Nakładamy na talerz porcje pokrojonych warzyw, polewamy sosem i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Szybkie ciasto z truskawkami 291

galaretkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z foremki i rozsmarowujemy na jego powierzchni budyń. Na warstwie budyniu układamy truskawki. Na koniec całość polewamy galaretką. Galaretka powinna być dość gęsta, żeby nie spłynęła z ciasta. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania