Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 251duże placki. Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy. Placki należy odwrócić kilka razy. Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki polewamy sosem z mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam... Smacznego
Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 261mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka, stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Mięso jest już gotowe. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym. Idealnie pasują do tego czerwone buraczki. Smacznego
Maminek kulinarny
Zapiekanki w bułeczkach 172Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem do czasu, kiedy zetną się jajka. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy bułki żółtym serem i polewamy ketchupem. Przykrywamy odciętymi częściami bułek. Wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarny
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 474wody i wstępnie tłuczemy. Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemy do osiągnięcia jednolitej masy. Nakładamy na talerz łyżką namoczoną w tłuszczu, polewamy tłuszczem ze skwarkami i gotowe. Fuśkę możemy też podawać z sosem lub gulaszem. Zapachniało wiosną... Smacznego
Maminek kulinarny
Babka makowa 256pieczemy ok. 20 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jest upieczone. Wyjmujemy z foremki i studzimy. Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny -jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru Smacznego
Maminek kulinarny
Karkówka z grilla 217Karkówkę kroimy w cienkie plastry, czosnek w plasterki. Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość oleju, posypujemy przyprawą barbecue i solą i układamy warstwę kotletów. Polewamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue i solą a na to układamy plasterki czosnku. Tak układamy warstwy do wyczerpania mięsa. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej
Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 224Dodajemy pokrojonego pora i mieszamy. Na dno wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta. Na nim układamy makaron. Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta. Posypujemy pokrojoną papryką. Układamy kolejną warstwę makaronu a na nim mięso i paprykę. Zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy
Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 225okraszenia pierogów. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe. Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem. Smacznego
Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 237bułką tartą. Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Wyjmujemy, polewamy masłem z bułką tartą i delektujemy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarny
Pyzy 195wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy. Gotujemy 7 minut na niewielkim ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Zbieramy łyżką cedzakową. Polewamy skwarkami i podajemy z surówką lub zalewamy rosołem. W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. Smacznego
Maminek kulinarny
Bliny 204papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się niesamowitym smakiem. Smacznego
Maminek kulinarny
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 252nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Zapiekanka gotowa. Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 258Warzywa kroimy w plasterki lub półplasterki. Liście sałaty moczymy w zimnej wodzie ok. 10 minut, osuszamy i kroimy. Nakładamy na talerz porcje pokrojonych warzyw, polewamy sosem i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarny
Szybkie ciasto z truskawkami 313galaretkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z foremki i rozsmarowujemy na jego powierzchni budyń. Na warstwie budyniu układamy truskawki. Na koniec całość polewamy galaretką. Galaretka powinna być dość gęsta, żeby nie spłynęła z ciasta. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka Nicejska 288jest banalnie proste. Zaczynamy od przygotowania sosu. Kroimy i układamy składniki na półmisku warstwami (dowolnymi) kończąc układanie na filecikach anchois na wierzchu sałatki. Całość obficie i dokładnie polewamy sosem winegret. Sałatkę podajemy po 15 minutowym schłodzeniu w lodówce
Smakowity Blog Kulinarny