niewielkiej ilości wody. Gdy sos zgęstnieje dodajemy po szczypcie przypraw, ściągamy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany. Makaron wykładamy na talerze, układamy brokuły, kawałki sera brie, a całość polewamy przygotowanym sosem. Moje posty
Słodka Stronaosolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się). Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy śmietaną i posypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. Moje posty
Słodka Stronaminut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki masła (w razie konieczności nawet więcej). W polewie zanurzamy jedną stronę każdego ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy posypką. Moje posty
Słodka Stronamieszając (trwa to zwykle ok. 20 minut). Gdy ryż będzie gotowy dodajemy cukier, energicznie mieszamy i przekładamy do miseczki. Ryż na mleku podajemy z owocami, dowolnymi konfiturami, dżemami, polewami, sokami itp. według upodobań. Moje posty
Słodka Stronaucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki. Moje posty
Słodka Stronaprzypraw. Ser ścieramy na tarce. Do śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ok 2/3 starego sera i łączymy składniki. Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem. Wsypujemy pozostały makaron i pokrywamy sosem pomidorowym z mięsem. Całość posypujemy pozostałą częścią sera żółtego. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Słodka Stronadocinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki. Parówki (lub kiełbaski) podgrzewamy w gorącej wodzie, lub w piekarniku, a następnie umieszczamy na wierchu każdej bułeczki. Całość polewamy sosami. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Moje posty
Słodka Stronaprzykryciem przez kolejne 15 minut. Zaprawa do ryżu: Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować). Dressingiem polewamy ugotowany ryz i całkowicie studzimy. W międzyczasie z arkuszy nori wycinamy nóżki, rączki, uszka, oczka i noski pand na kształt zbliżony do tych na zdjęciu. (nori możemy kilkakrotnie
Słodka Stronaprzykryciem przez kolejne 15 minut. Zaprawa do ryżu: Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować). Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne. Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć
Słodka Stronawrzucamy pomidory pokrojone w dość grubą kostkę, dodajemy sos pomidorowy i dusimy ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie przypraw. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. Całość posypujemy pietruszką (świeżą lub w proszku). Moje posty
Słodka Stronapieprzem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Formę 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ok. 1/3 farszu ze szpinakiem i polewamy ok. 1/3 przygotowanego sosu beszamelowego. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinien znaleźć się makaron lasagne, który posypujemy startym serem żółtym i pokrojonym
Słodka Stronamąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka Stronatarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Górę zapiekanki posypujemy pozostałym startym serem. Zapiekamy ok. 20-25 minut w temperaturze
Słodka Stronatylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi. Moje posty
Słodka Stronapierogi, które następnie przekładamy na tackę oprószoną mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Gotowe pierogi polewamy śmietaną. Dodatkowo możemy posypać cukrem. Moje posty
Słodka Strona