polewa - 11092 przepisów (strona:515/740)

Makaron z Brokułami, Serkiem Brie i Sosem Serowym 312

niewielkiej ilości wody. Gdy sos zgęstnieje dodajemy po szczypcie przypraw, ściągamy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany. Makaron wykładamy na talerze, układamy brokuły, kawałki sera brie, a całość polewamy przygotowanym sosem. Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z Truskawkami 244

osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się).  Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy śmietaną i posypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. Moje posty

Słodka Strona
Proste Ciasteczka z Czekoladą 188

minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki masła (w razie konieczności nawet więcej). W polewie zanurzamy jedną stronę każdego ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy posypką.   Moje posty

Słodka Strona
Ryż na Mleku 358

mieszając (trwa to zwykle ok. 20 minut). Gdy ryż będzie gotowy dodajemy cukier, energicznie mieszamy i przekładamy do miseczki.  Ryż na mleku podajemy z owocami, dowolnymi konfiturami, dżemami, polewami, sokami itp. według upodobań.  Moje posty

Słodka Strona
Domowe Jagodzianki 226

ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki.     Moje posty

Słodka Strona
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym 535

przypraw. Ser ścieramy na tarce. Do śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ok 2/3 starego sera i łączymy składniki. Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem.  Wsypujemy pozostały makaron i pokrywamy sosem pomidorowym z mięsem. Całość posypujemy pozostałą częścią sera żółtego. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Słodka Strona
Domowe Hot-Dogi 304

docinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.  Parówki (lub kiełbaski) podgrzewamy w gorącej wodzie, lub w piekarniku, a następnie umieszczamy na wierchu każdej bułeczki. Całość polewamy sosami. Podajemy od razu po przyrządzeniu.       Moje posty

Słodka Strona
Sushi Panda 211

przykryciem przez kolejne 15 minut. Zaprawa do ryżu: Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować). Dressingiem polewamy ugotowany ryz i całkowicie studzimy.   W międzyczasie z arkuszy nori wycinamy nóżki, rączki, uszka, oczka i noski pand na kształt zbliżony do tych na zdjęciu. (nori możemy kilkakrotnie

Słodka Strona
Sushi - Temaki 274

przykryciem przez kolejne 15 minut. Zaprawa do ryżu: Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować). Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne. Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć

Słodka Strona
Makaron po Grecku 260

wrzucamy pomidory pokrojone w dość grubą kostkę, dodajemy sos pomidorowy i dusimy ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie przypraw.  Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą.  Całość posypujemy pietruszką (świeżą lub w proszku). Moje posty

Słodka Strona
Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym 417

pieprzem.  Makaron gotujemy al dente zgodnie z  instrukcjami na opakowaniu. Formę 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ok. 1/3 farszu ze szpinakiem i polewamy ok. 1/3 przygotowanego sosu beszamelowego. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinien znaleźć się makaron lasagne, który posypujemy startym serem żółtym i pokrojonym

Słodka Strona
Łosoś w Sosie Koperkowym 241

mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.     Moje posty

Słodka Strona
Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą 228

tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.  Górę zapiekanki posypujemy pozostałym startym serem. Zapiekamy ok. 20-25 minut w temperaturze

Słodka Strona
Pierogi z Cukinią i Pieczarkami 211

tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi.             Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z Jagodami 194

pierogi, które następnie przekładamy na tackę oprószoną mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Gotowe pierogi polewamy śmietaną. Dodatkowo możemy posypać cukrem.     Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania