piecze, przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki na jeden z wybranych syropów umieszczamy w garnku i podgrzewamy, mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. 6. Ciasto wyciągamy z piekarnika, polewamy dokładnie przygotowanym syropem, posypujemy posiekanymi pistacjami i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy pod przykryciem w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Smacznego! :) Przepis bierze udział
My Culinary Artprzez ok. 10 minut. Dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Z ciasta wychodzi ok. 4 blaszki czyli mniej więcej 80-90 pierniczków. Jeden ma ok. 65 kalorii (kaloryczność z polewą) 48 kcal (czysty) W oczekiwaniu na białą czekoladę (link) Umilały nam czas podczas sesji (link
Czarnawisienkadolewam podgrzane wino. Jak całość się zagotuje dodaję namoczoną wcześniej żelatynę i mieszam do rozpuszczenia. Po przestudzeniu wlewam do naczynia odrobinę masy śmietanowej i wkładam do lodówki. Jak zastygnie polewam galaretką i znowu wstawiam do lodówki. Powtarzam czynności do wyczerpania mas. Pozostałe w rondelkach masy można co jakiś czas odrobinę podgrzać, żeby nie zgęstniały za szybko. Smacznego Post Panna
UgotujmyTo.ploliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko do naczynia żaroodpornego, doprawiam solą, pieprzem, papryką i dużą ilością ziół prowansalskich. Polewam oliwą w sporej ilości. Wstawiam do piekarnika z opcją grila co jakiś czas mieszając aż warzywa będą lekko miękkie. Gdy warzywa wystygną mieszam je z przygotowanym wg przepisu
UgotujmyTo.plPrzygotowuję najpierw sos mieszając jogurt naturalny z rozdrobnionymi malinami, startą czekoladą i łyżką cukru pudru. Składniki na racuchy miksuję na jednolitą masę. Smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polewam sosem…. Pycha :)! Przepis zgłoszony do akcji „W malinowym raju”: Post Racuchy z malinami czyli z sosem malinowo-czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plporto wlewam do małego garnuszka i wstawiam na małym ogniu aż odparuje do 1/3 objętości. Ser i orzechy siekam i układam na gruszkach i grilluję w piekarniku. Przed podaniem polewam zredukowanym winem. Smacznego Post Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzykrywam folią i ostawiam na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam patelnię teflonową i obsmażam na suchej patelni żeby zamknąć pory. Obsmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą, przykrywam folią aluminową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 25 minut na każde pół kilograma + 25 minut ekstra. Czyli 2 kilogramy pieczemy około 2 godzin
UgotujmyTo.plłyżeczki wędzonej papryki ziarenka suszonego chili (opcjonalnie) oraz: ok. 750g – 1 kg pałek z kurczaka sól Kurczaka myję i osuszam. Posypuję solą. Wszystkie składniki marynaty mieszam i polewam kurczaka (najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce). Piekarnik nastawiam na 220 stopni. Pałki kurczaka wykładam na płaską blaszkę którą wykładam folią aluminiową! Raz robiłam tego kurczaka w naczyniu żaroodpornym
UgotujmyTo.plsodę rozpuszczoną w 2,5 łyżeczkach gorącej wody (ale nie wrzącej…). Na koniec stopniowo dodaję przesianą mąkę. Piekę w temp. 200 stopni ok 30 min. Po ostygnięciu dekoruję polewą czekoladową ( zobacz np. tutaj ) ale to niekonieczne… można tylko posypać cukrem pudrem… Smacznego:) Post Muffinki – babeczki bananowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli
UgotujmyTo.plwystygnięcia na kratkę. 7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami. Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com/watch?v=pPsOMGLwJbI Post Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsprawdzając przed wyjęciem patyczkiem czy jest suche. Po wyjęciu trzymać w formie około 15 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego Post Babka wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsolą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni. Na talerzu układam przestudzoną i pokrojoną pierś kurczaka na rukoli. Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek dyni. A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę: 1 łyżka oleju z pestek dyni 1 łyżka musztardy
UgotujmyTo.plPosypuję solą, pieprzem, papryką i dużą ilością majeranku. Przykrywam folią i zostawiam na minimum 24 godziny. 2. Zwijam roladę i przewiązuję ją sznurkiem. Wkładam do foremki wyłożonej folią aluminiową. Polewam wierzch odrobiną oliwy a na spód foremki wlewam ok 1/4 szklanki wody. 3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam
UgotujmyTo.plblachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Murzynek z malinami na oleju pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl