paprykę kroimy na mniejsze części. Wszystko układamy na talerzu. Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy składniki sałatki. Obok kładziemy usmażony ser. Gotowe! :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkaprzez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Przygotowanie: Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą bazylią i cieszymy się pysznym daniem
Food Squarepisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze są wieńce, króliki, żółwie, węże, jaszczurki i małpy. Często przyozdabia się ją również kolorowymi posypkami i polewami oraz czekoladą, jak to ma miejsce w Katalonii. Będąc w Barcelonie miałem okazję zobaczyć Mony o wiele bardziej fantazyjne, z dużą ilością dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych
Food Squareodsączeniu mandarynek sól morska biały pieprz Wszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i polewamy nim sałatkę. * Domową pastę tahini przyrządza się podprażając sezam na suchej patelni, a następnie blendując go na gładką pastę. Można się wspomóc dodatkiem oliwy
Food Squarekładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej). Na sam koniec łososia jak i bataty polewamy sosem z granatów. Pieczone bataty: 4 średniej wielkości bulwy batatów 2 łyżki oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska 1-2 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane
Food Squarekluseczki. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej gotować je partiami, tak aby się nie posklejały. Gnocchi podajemy prosto z wody i polewamy je masłem szałwiowym lub oliwą z posiekaną bazylią oraz posypujemy ulubionym serem. Świetnie smakują również podsmażone na maśle. * Zainspirowała mnie Kwestia Smaku
Food Squaretygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami. No to do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki pszennej
Food Squareodsączamy na sitku. Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami, polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki. W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę, cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko
Maminek kulinarnystronach do zrumienienia. Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C. Upieczone polewamy sosem grzybowym. Podajemy np. z surówką z białej kapusty. Smacznego! To początek dań z ziemniaków. Niebawem pojawią się kartacze
Maminek kulinarnybyć słonawa). Wkładamy kartacze, ale tylko tyle, aby miały luz. Kiedy wypłyną na powierzchnię zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy na talerze, polewamy skwarkami i zachwycamy się smakiem. Z podanej porcji produktów uzyskujemy 12 sztuk kartaczy. Równie dobrze smakują odsmażane na patelni. Chrupiąca skorupka i zapach-tego
Maminek kulinarnycukier Makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Odcedzamy. W czasie gotowania makaronu kroimy śliwki na cząstki. A potem już tylko nakładamy makaron na talerz, śliwki na makaron, polewamy jogurtem, posypujemy cukrem, dekorujemy śliwkami i................mniam, mniam! A wszystko w 5 minut
Maminek kulinarnynaczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs (po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych pomidorów -ząbek czosnku Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę, marchew
Maminek kulinarnygarnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Na wrzątek wrzucamy nasze kopytka. Od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię potrzebują ok. 2 minuty. Zbieramy je na talerz, polewamy tłuszczykiem, posypujemy skwarkami i delektujemy się smakiem. Inna wersja to jajeczka. W porcje białego ciasta wkładamy ciasto marchewkowe i formujemy jajka. Jeszcze inna forma
Maminek kulinarnyrumiane - czyli gotowe. Zaczynamy układankę. Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską. Na kapustę kładziemy mięso, następnie ogórek, paprykę, pomidory, cebulkę i kapustę pekińską, polewamy solidnie sosem tzatziki a na końcu papryczką i... ...zabieramy się do jedzenia. Smacznego
Maminek kulinarnypatelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z patelni. Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 30 minut. Świetnie smakuje z ogórkiem lub papryką konserwową. Smacznego
Maminek kulinarny