polewa - 11092 przepisów (strona:512/740)

CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 210

użyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ). Zostawiamy do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 445

cytryny – 3 łyżki * ciepła woda – 2 łyżki * cukier puder – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok z cytryny mieszamy z wodą. Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy. Polewamy natychmiast! Więcej pomysłów na słodkie smakołyki znajdziecie na stronie KASI Zapraszam

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 202

masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową. 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka. 5. Na talerzu układamy mięso, puree i pomidorki. Pomidorki polewamy sosem octowym, a ziemniaki i mięso odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego

My Culinary Art
Świąteczne kruche ciasteczka 326

ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna. Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy na nim co tylko chcemy, to już zależy od dodatków jakie posiadamy i jakie najbardziej lubimy. Polecam i życzę smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Śledzie z suszonymi śliwkami 302

godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy i tniemy na 2cm kawałki. Czerwoną cebulę siekamy w piórka. Następnie wkładamy do miseczki, obsypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz śledzie. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły

Kolizje Smaków
Sałatka z fetą, awokado i pomidorem posypana pestkami słonecznika 610

rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz czas na dressing, aczkolwiek według mnie nie jest on konieczny. W swoich sałatkach unikam dressingów lub polewam sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne. Składniki: garść rukoli, umytej i osuszonej 30 gram sera fety, kroimy

Mango Papaja
Karmelowiec 222

bitą śmietaną. 0,5 litra śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix.  Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin). Smacznego

Salonik smaków
Rolada makowa 227

przez 5 minut.    Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową .    Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.       Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.    Dekorujemy według uznania.    Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Brazylianka 1986

wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Warstwy ciasta: pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek. Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Świderki z sosem z boczniaków 214

zawsze możemy dolać troszkę wody. Jeszcze pod koniec dodajemy świeżego tymianku. Gotujemy makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy, przecedzamy. Przelewamy zimną wodą i natychmiast na talerze.  Polewamy sosem i grzybami, posypujemy parmezanem. Troszkę tymianku po wierzchu.  Serwujemy jako samodzielne danie lub...z rybą.  Ale o tym w następnym poście . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z piersi kurczaka z parowaru z ananasem 446

ananasa oraz przyprawiamy pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Majonezu można mniej, ja lubię jak jest go dużo :) Jak wszystko jest wymieszane polewamy sokiem z połowy cytryny i pod przykryciem wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień :) Ale oczywiście czasami ciężko nie jeść od razu ;)    Jak zawsze czekam na komentarze

Parowar Faceta
Pieczona pierś z gęsi 207

będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy mięso świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości

Aga w kuchni
Kacze udka duszone w maladze 199

nimi udka, posypać solą i pieprzem, dodać skórkę pomarańczy .Sokiem skropić mięso. Odstawić na 1h. Udka ułożyć w garnku, podlać łyżką wody i opiec z obu stron pod przykryciem. Polewać wytopionym tłuszczem, dodać cząstki jabłka..Po 30 minutach nadmiar tłuszczu zlać i wlać malagę .Dusić ,aż mięso będzie miękkie, pod koniec odkryć i mięso zrumienić. Podawać z plastrami pomarańczy

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z winogronami i serem pleśniowym / Salad with grapes and green cheese 204

samo robimy z winogronami. Gotowe winogrona kroimy na połowę. W misce mieszamy mix sałat, pokrojony w kostkę ser pleśniowy zielony, winogrona i grzanki (chleb kroimy w kostkę). Całość polewamy sosem winegret. Gotowe! ***** We wash and dry mix lettuce, just as we do with grapes. We cut grapes in half. We cut in diced green cheese and toast (bread

Projekty ze smakiem
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 393

patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia. Przygotuj syrop - w rondelku wymieszaj wodę, cukier i sok z pomarańczy i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty, następnie stopniowo polewaj gorącym syropem, czekając aż wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania