polewa - 11092 przepisów (strona:504/740)

Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 190

warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok  45 - 50 minut. Smacznego

Stare Gary
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 172

góry, pod rusztem umieścić blachę lub naczynie w którym będą się gromadzić wyciekające soki. Takie umieszczenie mięsa powoduje,że podczas pieczenia nie trzeba go odwracać. Topiący się tłuszcz będzie polewał mięso, spływając z góry. Przez pierwsze pół godziny piec mięso w temperaturze 190 st. C aż się lekko zbrązowi. Obniżyć temperaturę do 105st.C. Pieczeń powinna piec się

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 202

małe bakłażany - pokroić w kostkę ok 1,5 cm 1/4 szklanki bulionu - kurzy lub warzywny 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki +  liście - do dekoracji Oliwa do polewania: 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 6 ząbków czosnku -drobno posiekane 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, lub 1 łyżeczka suchego 1/4 łyżeczki  płatków czerwonej papryki

Stare Gary
Pomidorki, mozzarella i bazylia - koreczki caprese 175

serowych sól, pieprz przygotowanie Opłukane i osuszone pomidorki dzielimy na pół. Na wykałaczki nabijamy kulkę sera, listek bazylii i  połówkę pomidorka. . Układamy na półmisku, solimy,posypujemy pieprzem,  polewamy oliwą i podajemy. Smacznego

Stare Gary
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 206

koniec dodać pokrojoną natkę, sok z cytryny i całość wymieszać. W tym samym czasie, jak zaczynamy robić sos, gotujemy pęczak w osolonej wodzie. Na kaszę kładziemy upieczoną dynię, polewamy sosem i się zajadamy :) Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Chrupiące paluszki rybne w słodkim sosie chili 207

użyjcie  bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować! Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko :) Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;) Paluszki: * filet z dorsza- 200 g * jajko- 1 szt. * kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane

Kraina Miodem Płynąca
Kisiel truskawkowy z waniliowym sosem angielskim 225

znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :) Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast. I dzisiaj proponuję Wam połączenie tego wyśmienitego sosu z kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :))) Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :))) Przepis na pełne

Kraina Miodem Płynąca
Dyniowa krajanka 149

można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Do małego rondla wlać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i ją roztopić. Polewą czekoladową ozdobić herbatniki. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Seromak, czyli sernik z makiem 1862

spożywczym) Masę makowa można uzupełnić o 100-150g ulubionych bakalii. Seromak bardzo dobrze się kroi, przed podaniem można oprószyć go cukrem pudrem lub udekorować w ulubiony sposób, np. polewą czekoladową

Smakołyki Bereniki
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 214

delikatny ubijamy go delikatnie mikserem  Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy.    Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym.   Smacznego

Basia w kuchni
Pyzy z gotowanych ziemniaków 2226

bardzo elastyczne ciasto. Robimy z niego rulon i odcinamy równe kawałki, które formujemy w kule. Gotowe wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy kilka min od wypłynięcia. Gorące polewamy tłuszczem ze skwarkami. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Makowiec 231

minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków
Tortilla z kurczakiem i warzywami z parowaru 425

carne  tortilla z kurczakiem  chili jalapeno kruszone  Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w oliwie. Przyprawiamy kminem rzymskim, chili con carne, tortillą z kurczakiem, chili jalapeno. Mięso odstawiamy na 20 minut

Parowar Faceta
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 390

rozmieszane to dodajemy resztę składników. Ciasto ma być gęste. Wlewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką dużą blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem. Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami. Smacznego

ladykitchen
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 177

Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam żadnej polewy lub lukru. Uwielbiam kombinować z różnymi smakami i dodatkami, dlatego za każdym razem muffiny wychodzą inne. Smacznego

Kitchens Alphabet