polewa - 11092 przepisów (strona:501/740)

Dressing do surówek i sałatek 193

wody1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli1 zmiażdżony ząbek czosnkuszczypta suszonego oreganoszczypta suszonej bazylii1 łyżeczka ostrej musztardypieprz do smakuSposób przygotowania:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Dressing schładzamy w lodówce, następnie polewamy sałatkę przygotowanym sosem, mieszamy i podajemy.Dressing jest naprawdę pyszny!Smacznego!Źródło: Dzikowiec od kuchni

Kuchnia domowa Ani
Surówka z sałaty lodowej z porem 262

kostkę.4. Pora kroimy na talarki, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut, by zmiękł. Potem odciskamy go z nadmiaru soku i dodajemy do pozostałych pokrojonych składników.5. Całość polewamy dressingiem i mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, by smaki się przegryzły.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 249

energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Następnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałata ze śmietaną 355

łyżki śmietany 12%cukier do smakuocet do smakuSposób przygotowania:1. Liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.2. W misce mieszamy śmietanę z cukrem i octem. Gotowym sosem polewamy sałatę, całość mieszamy i podajemy do drugiego dania.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tortilla z kurczakiem i warzywami konserwowymi 242

sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy)1 ząbek czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską kroimy w paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty

Kuchnia domowa Ani
Galaretka z owocami 189

truskawek1 pomarańcza1 duża garść czerwonego winogrona1 banan1 jabłkoSposób przygotowania:1. Rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody. Studzimy.2. Owoce myjemy, obieramy, wyciągamy szypułki itp. :)3. Keksówkę (u mnie żaroodporna) polewamy wodą i wykładamy folią spożywczą. Wkładamy owoce w dowolniej kolejności. Zalewamy zimną lub tężącą galaretką. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryż z jagodami 232

gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.2. W międzyczasie robimy sos, opłukane jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i cukier do smaku. Mieszamy.3. Porcjujemy ryż i polewamy owocowym sosem.Pyszności! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z brokułem, fetą i pomidorami 481

kostkę.3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki.4. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku).6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.Prosto, szybko i smacznie - czego chcieć więcej od letnich sałatek :)Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka brokułowa Doris 398

głowy).5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników.6. Mieszamy sos ze składników podanych powyżej, polewamy nim sałatkę.7. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z sałaty lodowej z papryką 231

nasienne i dowolnie kroimy.3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.4. Sałatę, paprykę i pora mieszamy, dodajemy siekany szczypiorek i polewamy dressingiem. Mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Śledzie ze śliwkami 226

pokroić w paski lub ćwiartki.3.  Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem.5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek

Kuchnia domowa Ani
Makowiec drożdżowy 284

chłodne miejsce.6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować.Smacznego!!!P.S.Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same

Kuchnia domowa Ani
Brazylianka 371

przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 295

marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy w marynacie, całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny (godzinę pod przykryciem i 30 minut bez).4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!Źródło: Kruche babeczki

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek 215

słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani