ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.Sos do ryżu:Na 250 g ryżu potrzebujemy 4 łyżeczki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli wszystko mieszamy w małym garnuszku i podgrzewamy
Bon Appetit Małgorzatyświeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszałoUdko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosemduszony królik
Bon Appetit Małgorzatymałym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.Sos do ryżu:Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości
Bon Appetit Małgorzatyogórek, pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu owoc wydobywamy kulki granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem.sałatka z łososiem i granatem
Bon Appetit Małgorzatypomoc sobie wykałaczkami. Do środka dajemy mieszankę sałat oraz ulubione warzywa i serek. Ja swoje warzywa wycięłam w kształcie kwiatków. Składniki na sos łączymy ze sobą. Całość polewamy winegretem. składniki na kruche ciastowyrobione ciasto schładzamy w lodówcespód ziemniaczanyzaplatamy koszyk z ciasta smarujemy wierzch koszyka jajkiem
Bon Appetit Małgorzatyplastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut
Bon Appetit MałgorzatyCiasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :)Składniki:3 szklanki maki4 jajka1 szklanka cukru3/4 szklanki
Bon Appetit Małgorzatymasła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki. Tort: Gdy Biszkopt się wystudzi przekrawamy na 3 placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem
Bon Appetit Małgorzatywkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym. sałatka z daktylami, orzechami i lazurem
Bon Appetit Małgorzatywrzątku gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy widelcem.Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym. knedle gotujemy we wrzątkuczeskie knedle
Bon Appetit Małgorzatysokiem z cytryny, dodajemy rum i chwile smażymy z obu stron. W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany. cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu. smażone banany w czekoladzie
Bon Appetit Małgorzatyzmiksować blenderem na jednolity mus. Dodać cukier puder by sos nie był zbyt cierpki. Na dnie pucharków układamy biszkopciki. Następnie zalewamy je masą. Na wierzchu polewamy musem z kiwi. dekorujemy plasterkami kiwi oraz żelkami.deser z kiwi
Bon Appetit Małgorzatykostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem. makaronowa sałatka ze szpinakiem i cukinią
Bon Appetit Małgorzatydowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około 15- 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastek polewamy je lukrem ( u mnie gotowy lukier) i posypujemy cukiereczkami. Jeśli ktoś woli zrobić samodzielnie lukier poniżej przepis:Składniki na lukier różowy:pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita
Bon Appetit Małgorzatybezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :)kawowy krem sułtański
Bon Appetit Małgorzaty