polewa - 11092 przepisów (strona:540/740)

Moussaka 187

oraz gałką muszkatołową. Beszamel jest gotowy. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana, które smarujemy beszamelem, kładziemy kilka łyżek sosu mięsnego i całość posypujemy startym serem, ponownie układamy plastry bakłażana, polewamy beszamele, znowu kładziemy sos mięsny i posypujemy serem i tak do wykorzystania składników... Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Moussaka jest gotowa

Mango Papaja
Jaglane bakalie w cukini z parowaru 172

kaszy zostanie woda, wylewamy na sitko zawartość z pojemnika, czekamy aż odsączy się i dopiero wkładamy do cukinii. Jak woda cała się wchłonęła od razu nakładamy. Na talerzu polewamy każdą porcję łyżeczką miodu i posypujemy cynamonem. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeśli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Dietetyczny, naturalnie słodki sos / serek morelowy 167

serka twarogowego 50ml maślanki morele suszone + 35g ryżu preparowanego pyłek kwiatowy morele suszone Aby powstał nasz dietetyczny naturalnie słodki sosik wystarczy, że zmiksujemy ze sobą: morele, serek i maślankę. Polewamy nim ryż preparowany, dodajemy pokrojone morele i posypujemy pyłkiem kwiatowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Naleśniki z zieloną soczewicą 171

odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolewam trochę wody . Takim oto farszem nadziewam naleśniki . Składam w rożek, odcinam końce aby nabrały kształtu tortilki. Soczewica jest dosyć sucha, także gotowe danie polewam sosem tuż przed podaniem

pieprzny smaczek
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 294

się ona z pozostałymi po pieczeniu sokami z mięsa. Wodę dodałam do sosu. Sos dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby smaki się połączyły. Polędwiczkę kroimy w plastry i polewamy sosem

Mania Gotowania
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 566

lodówce przez około 15 minut. Przestudzone blaty smarujemy najpierw powidłami, później warstwą kremu. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Gotowy tort możecie polać dla efektu wizualnego polewą czekoladową, ale moim zdaniem nie jest to konieczne

Mania Gotowania
Wybuchowe płatki ryżowe ! 184

granatu pyłek kwiatowy miód Płatki, mąkę i siemię zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli, słodzidło i gotujemy aż do zgęstnienia. Przelewamy do miseczki, dodajemy serek twarogowy, granat, posypujemy pyłkiem kwiatowym, polewamy miodem

Kuchenny Skrawek Nieba
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 213

brązowym. Bułeczki odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. 5 min przed końcem pieczenia każdą bułeczkę polewamy syropem trzcinowym (niewielką ilość).   Smacznego

Moniki Smakołyki
Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! 274

łyżeczka miodu - bagietka francuska - kiełki rzodkiewki - świeża bazylia - 2 litry wody - sól, pieprz, kolendra mielona - chili czerwone - kawałeczek świeżego imbiru Ziemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Całość miksujemy

SMYKWKUCHNI
Keks orzechowy z białek 482

można wykonać z dowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z białej czekolady

Smakołyki Bereniki
Pizza salami 193

odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujmy delikatnie olejem i układać na niej ciasto. Pomidory z puszki miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami na całej pizzy. Papryki kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypujemy pizzę dodatkami. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Zapiekanka z kaszą gryczaną 482

przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm. Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru 260

kładziemy na spód 6 plasterków kiwi i ile wejdzie mandarynek :) Mi się udało upchać 1,5, resztę kiwi i mandarynek zostawiłem do udekorowania talerza. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami. Następnie pierś polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy liściem lubczyku, pieprzem ziołowym i papryką słodką.   Filet odstawiamy na bok, niech się moczy :) Obieramy ziemniaka, myjemy i kroimy na plastry, a później

Parowar Faceta
Roladki z ciasta filo z żurawiną i twarożkiem 169

części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę. Każde ciasto polewamy małą łyżeczką czekolady. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog
107. Pulchny talerz czyli: pankejki polane słodkim, domowym syropem cynamonowo - imbirowym. 252

mniej więcej 10-15 minut. Nie zapominamy przy tym co jakiś czas dość energicznie zamieszać.  Syrop zostawiamy do ostygnięcia, przelewamy do ceramicznego lub szklanego naczynia(np. dzbanuszka) i polewamy nim ciepłe pankejki. Podajemy warstwowo z ulubionymi dodatkami - u nas przesłodkie wiśnie z babcinego soku oraz świeży tymianek. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Symfonia Smaków