polewa - 11092 przepisów (strona:562/740)

Boczek z rozmarynem i kolorowym pieprzem 212

liście laurowe łyżeczka kolorowego pieprzu 6-7 ziaren ziaren ziela angielskiego 2-3 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami, polewany oliwą, obkładamy liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu, wkładamy do foremki do zapiekania, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Zamarynowany boczek z foremką wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Apetyczna babeczka
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 153

bułką tartką lub mąką krupczatką.  2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor, wyciągamy ją z piekarnika, układamy śliwki i jeżyny. Śliwki przekrojone na ćwiartki, polewamy 4 łyżkami miodu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy razem jeszcze 10-12 minut

Apetyczna babeczka
Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii! 139

godziny do lodówki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę pomieszaną z masłem i smażymy ryby na złoty kolor. Podajemy na podgrzanych talerzach, aby ryba za szybko nie wystygła, wierzch polewamy kremem cytrynowym. Wyśmienicie smakuje ze swojskim chlebem! Piotrek dzięki za rybkę :), Marta, a Tobie dziękuję za to, że mu pozwoliłaś pomoczyć kija

Apetyczna babeczka
Pawi ogon 170

opakowaniu. Na upieczony cienki placek włożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć rolady. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Udekorować polewą lub cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Kaszak 293

zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.  Razem ze mną ciasta z kaszy manny robiły [ dziękuję] Asia

Moje domowe kucharzenie
Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką 202

doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Na talerzu kładziemy puree kalafiorowo-ziemniaczane a na nim upieczoną nóżkę kaczki. Na nóżce kładziemy karmelizowaną pigwę i całość polewamy sosem z pieczenia kaczki. Obok nakładamy kilka łyżek surówki. Gotowe

Mango Papaja
Zbiór przepisów na potrawy z dyni 189

dynią   Klasyczne ciasto z dynią   Płonący tort dyniowy   Sernik z dynią na kakaowym spodzie   Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem   Sernik z dyni z polewą o smaku toffi   Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami

Z miłości do słodkości
Tortilla 222

mikrofali uważając, żeby nie trwało to długo, bo wtedy placki wyschną i zaczną się łamać przy zwijaniu. Podgrzane placki smarujemy sosem imbirowym , układamy na nim warzywa, mięso i znów polewamy sosem. Zawijamy najpierw dół, potem boki, a żeby się nam nie rozpadło na talerzu owijamy wszystko folią aluminiową. Smacznego

chwile dla mnie
Sałatka z kiszonych buraków 194

kiszonych buraków :) Składniki: kiszone buraki mix sałat ocet balsamiczny gomasio Buraki ścieramy na tarce do talarkowania lub kroimy w cienkie plasterki. Sałaty układamy dookoła talerza, na środku układamy buraczki. Polewamy octem balsamicznym i posypujemy gomasio. Smacznego

chwile dla mnie
Sałatka z grillowanymi szparagami 206

grilla i kroimy na nieduże kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plastry. Na talerzu lub w salaterce układamy sałaty, na to kładziemy szparagi pomidory i rzodkiewki, potem pokrojony czosnek. Polewamy olejem, octem balsamicznym i posypujemy ziarnami. Rewelacyjnie smakuje z delikatnie zamoczonym w oliwie i zgrillowanym pieczywem. Smacznego

chwile dla mnie
Kanapka z pieczonym buraczkiem 183

piekarniku, następnie obieramy ze skórki. Szparagi gotujemy krótko (ok. 3 min.) w osolonej wodzie, po czym grillujemy. Na bułce układamy rukolę, mozzarellę jeśli chcemy, plastry buraka, szparagi i polewamy całość octem balsamicznym.  Nakrywamy wierzchem bułki. Smacznego

chwile dla mnie
Szaszłyki wegańskie, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 204

ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki. Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa

chwile dla mnie
Ryż do sushi- jak gotować 265

należy się zaopatrzyć w: 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Oczywiście ilość poszczególnych składników można dowolnie zmieniać, tak samo jak ilość samej przyprawy. Gotową przyprawą polewamy ryż i drewnianą łopatką kroimy go pod kątem 45 st. Nie mieszamy ryżu, ponieważ może zmienić się w papkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Taki ryż jest już gotowy do robienia sushi

chwile dla mnie
Włoska sałatka mojego T. 214

kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miski układamy sałatę, na nią kładziemy tuńczyka, jajka i warzywa. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy nim sałatkę. Bon appetit

chwile dla mnie
Pieczone ziemniaczki 185

chilli ostra papryka i pieprz, ale to już nie to samo ;)) suszony rozmaryn Ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub półksiężyce i umieszczamy w misce. Olej mieszamy z przyprawami i polewamy nim ziemniaki, mieszamy. Oleju powinno być tylko tyle, żeby ziemniaki były nim pokryte, nie powinny w nim pływać. Ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut w temp

chwile dla mnie