polewa - 11092 przepisów (strona:568/740)

Śledź pod pierzynką ze śmietany 220

mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół

Kolizje Smaków
Piernik marchewkowy 200

przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy

Kolizje Smaków
Śledź po litewsku 239

malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Opcjonalnie można wszystko razem wymieszać i podawać w formie sałatki.Smacznego

Kolizje Smaków
Karp w migdałach według Karola Okrasy 135

ryby. Możemy zetrzeć nieco skórki z cytryny lub dorzucić kawałeczki masła. Chwilę gotujemy na małym ogniu. W między czasie możemy poukładać nasze kawałki ryby na półmisku, czy talerzu. Całość polewamy przygotowanym, zredukowanym sosem. Danie podajemy póki jest ciepłe

Kolizje Smaków
Frytki z piekarnika 293

sól ziołowa, słodka papryka, odrobina oregano   Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie kromy w słupki (mogą być dość grube) i płuczemy pod bieżącą wodą. Polewamy dwoma łyżkami oleju oraz doprawiamy według uznania. My posypałyśmy solą ziołową, znaczną ilością słodkiej papryki i oregano. Mieszamy intensywnie aby wszystkie oblepiły się przyprawami. Umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Frytki

Kolizje Smaków
Pizza capriciosa 202

była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie

Kolizje Smaków
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 461

kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie  żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu polewamy powstałą masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15-20 minut. Smacznego

Kolizje Smaków
Warstwowy deser z truskawkami 194

naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy wierzch deserów. Ozdabiamy np. listkiem mięty. Smacznego. *Nie podajemy dokładnej ilości bo zależy ona od szerokości szklanek. Kolejność warstw jest również dowolna i można ją swobodnie zmieniać

Kolizje Smaków
Frytki z batatów (z piekarnika) 246

mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą i dwukrotnie płuczemy. Osuszamy na ręczniku papierowym i ponownie umieszczamy w misce. Polewamy olejem i obsypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte nasza mieszanką. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza grzanie góra i dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem

Kolizje Smaków
Gulasz 187

łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około

Kolizje Smaków
Makaron z sosem z sera pleśniowego i pomidorów 295

się nie przypalił. Dodajemy pomidory krojone bez skórki oraz pokrojony na kawałki ser z niebieską pleśnią. Całość trzymamy na ogniu póki ser się nie rozpuści. Nakładamy makaron na talerz, polewamy powstałym sosem i zajadamy na ciepło

Kolizje Smaków
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 273

patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką

Kolizje Smaków
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 410

dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli 188

miski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego

Kolizje Smaków
Naleśniki z serem i borówkami na słodko 211

Myjemy patelnie i ponownie stawiamy ją na gaz. Rozpuszczamy masło. Przesmażamy przygotowane naleśniki, aż do ślicznego zarumienienia. Po usmażeniu naleśników pozostawione borówki smażymy na maśle, które zostało na patelni. Polewamy nimi naleśniki. Smacznego

Kolizje Smaków