pomidorki podłużne pomarańczowe - 1/4 awokado - 1 cebulka dymka - 1 duży pomidor malinowy - 1/3 białej rzodkiewki - świeża bazylia Warzywa kroimy w kostkę lub plastry jak wolicie, układamy na sałacie. Polewamy sosem. SOS DO SAŁATY: - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sok z 1/2 pomarańcza - sól morska - kilka kropel oliwy
SMYKWKUCHNIcukier i na wolnym ogniu całość doprowadzamy do wrzenia. Cukier z wodą podrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru i powstania jasnobrązowego karmelu. Garnek zdejmujemy z ognia. Banany polewamy gorącym karmelem tworząc zyg-zaki na powierzchni - każdą cząstkę należy starać się polać jednym ruchem, ponieważ karmel automatycznie zastygnie. Polane karmelem cząstki posypujemy ziarnami sezamu i odstawiamy na ok.5
Symfonia Smakówsklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru. Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkowykonaniu. Jedyna trudność to zdobienie, które jest niestety bardzo czasochłonne. No ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć. Oczywiście w wersji dla leniwych możemy pozostawićje po prostu w polewie czekoladowej i będą również smakowitą przekąską. Te ciasteczka na patyku są idealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się
Mania Gotowaniazioła prowansalskie Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy). Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce
Mania Gotowaniakąpieli wodnej. Również odstawić aby lekko ostygła. Żółtka utrzeć. Przestudzoną masę kakaową dodawać małymi partiami do żółtek. Cały czas miksując. Masło zmiksować na gładką masę. Dodawać stopniowo kakaową polewę. Na końcu dodać czekoladę. Dokładnie zmiksować. Masę rozsmarować na kruchym spodzie. Przykryć pozostałym blatem, tak aby beza była na wierzchu
Mania Gotowaniaminut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania Gotowaniajakiś czas aby opiekły się ze wszystkich stron. Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w dużą kostką. Przekładamy do miski. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatę
Mania Gotowaniauważając aby nie wykipiała. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Polewą możemy od razu wysmarować wierzch naszej tarty lub schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić jak śmietanę, dzięki czemu zwiększy swą objętość i będzie bardziej puszysta. Wszystko zależy od tego
Mania Gotowaniachrupkie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory suszone oraz oliwki. Podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Kiedy sos będzie gotowy mieszamy go ze składnikami z patelni. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem
Mania Gotowaniaminut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania Gotowaniapodpiekamy przez około 10 minut. Mają się otworzyć, uważamy jednak aby się zbytnia nie spiekły. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gotowe kebaby przekładamy do bułek, dodajemy warzywa i polewamy sosem
Mania Gotowaniasojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Szynkę włoską podsmażamy na osobnej patelni, tak aby była chrupiąca. Na końcu dodajemy ją do sosu. Po upieczeniu kluseczek polewamy je przygotowanym sosem i wszystko posypujemy gorgonzolą i mozzarellą. Zapiekamy jeszcze około 10 minut. Podajemy bezpośredni po upieczeniu
Mania Gotowania