polewa - 11092 przepisów (strona:577/740)

Kalafor z czosnkowo-ogórkowym dipem jogurtowym (2 wersje) - porcja ok. 185 kcal 174

parowarze) 2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek i solimy. 3. Jemy maczając kalafiora w dipie, lub polewamy. Wersja na zimno - jako dodatek, sałatka:  1. Kalafiora (z jak najmniejszą ilością tych "ogonków") gotujemy krócej - na półtwardo. (w wodzie, wrzucony do wrzątku: 5 - 8 min; należy sprawdzać) 2. Z podanych składników

Malowane smakiem
Gruszka z czekoladą 201

wody (tę czynność ułatwia nam miarka wewnątrz garnka)  z 3 łyżkami cukru (zależy od ilości owoców my gotowaliśmy dwie gruszki )  przez około 5 minut. Następnie owoc polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy listkiem mięty. My nasze gruszki gotowaliśmy w małym garnuszku  o pojemności 2,9 l  LINK Deser ten jest bardzo smaczny dla miłośników owoców

cookpl
Sałatka z buraczkami i jabłkiem 197

mieszamy w mikserze do sosów. Kiełki układamy na półmisku, układamy jabłka pokrojone w cienkie księżyce, buraczki pocięte w cienkie okręgi, pomidorki w ćwiartkach, orzechy. Wszystko polewamy sosem.   Smacznego! KROKUS   wyposaża Niezły Młynek w przetwory

Niezły Młynek
Pieczone pomidory po prowansalsku 270

moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj zanosiliśmy go ptakom z pobliskiego stawu. Z Mężem mamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki są przepyszne, szczególnie z pastami do chleba , albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki

Chilli Czosnek i Oliwa
Stek wołowy 229

bazą do naszego sosu, dodajemy wino i przyprawy smażymy aż sos stanie się gęsty.  Steki wykładamy na talerz i na każdy stek kładziemy krążek masełka ziołowego oraz polewamy sosem.  Smacznego

Niezły Młynek
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 239

przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu

prawdziwe jedzenie
Grillowany kurczak z sosem szpinakowo-śmietanowym 385

dodajemy szpinak i smażymy, aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Mięso grillujemy z obu stron na rumiano i układamy na talerzu. Polewamy sosem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Śmierdziel szpinakowy 203

dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać kapkę śmietany 12%. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem. Osoby, które nie przepadają za smakiem szpinaku, mogą spróbować wariant na  bazie pomidorów

Kolizje Smaków
Młode ziemniaczki pieczone z cukinią i czosnkiem 210

nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką

Moja smaczna kuchnia
Przepis na chwilę kawowej przyjemności... 150

białej czekolady - przekładamy osuszonymi truskawkami - przykrywamy bezą - na wierzch układamy ponownie 2łyżki masy i truskawki KARMEL: -  w rondelku rozpuszczamy cukier i miód , ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia - polewamy deser karmelem SMACZNEGO! Gwarantuję, że będzie to niezapomniana chwila .. ;-) Zapraszam na FB SmykWKuchni! Buziaki! Przepis bierze udział w konkursie

SMYKWKUCHNI
Sałatka z krewetkami, mango i serem mozzarella 482

mozzarelle kroimy w kostkę. Kładziemy na sałatę. Oliwki kroimy w krążki, cebulę w piórka. Również kładziemy na talerze. Teraz czas na krewetki, układamy je na talerzach. Na końcu polewamy wszystko odrobiną oliwy z oliwek i voila! Gotowe

Mango Papaja
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 239

godzinie odwracamy delikatnie kawałki mięsa na drugą stronę. Mieszamy rzadko i bardzo ostrożnie, tylko po to by nic nie przywierało do dna. Ostrożnie wyjmujemy kawałki mięsa na talerze i polewamy warzywnym sosem. Podajemy z bagietką, ryżem, kaszą lub samo. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŻEGNAJ #SELFIE! CZAS NA #FRIENDSIE! 202

minut od momenty, gdy wino zacznie wrzeć.  Czekoladę rozpuszczamy (my poszłyśmy na łatwiznę, rozpuściłyśmy ją nie do końca, więc powstała nam gęsta, niejednolita masa) w kąpieli wodnej. Polewamy czekoladą gruszki lub tak jak my, układamy je na kleksach z masy czekoladowej. Posypujemy płatkami migdałów. SMACZNEGO! Serioo? Bawcie się w #friendsie przy każdej okazji! Pozdrawiamy! Karmel-itka z ekipą

W kuchni Karmel-itki
Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym 195

foremek. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.. Gdy panna cotta stężała, przed wyjęciem z foremek wstawiamy na 10 sekund do wrzątku, po czym przekładamy deser na talerz. Polewamy syropem z pomarańczy. W rondelku umieszczamy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, cukier, oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania syropu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z zielonej herbaty matcha pod śmietankową chmurką 194

cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl z gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy zacznie tężeć, wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, cały czas miksując. Tak przygotowaną pianką polewamy sernik.  5. Do dekoracji używamy szczypty herbaty macha i 1 łyżki ubitej wcześniej śmietanki. Robimy kropki z zielonej śmietany na powierzchni sernika, po czym przy użyciu małej łyżeczki robimy

Tajskie smaki