polewa - 11092 przepisów (strona:571/740)

Pieczone pomidory 190

odrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny. Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy  przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową 218

moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy. Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona papryka 197

zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące  w środku ! W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 249

sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w paski, układamy w salaterce i na nią kładziemy pomidory i jajka pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w piórka, kawałki tuńczyka i kapary. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku

Kulinarne przygody Gatity
Pâté z drobiowych wątróbek 224

whisky, mieszamy i zawartość patelni wkładamy do miski z wątróbkami. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Następnie masę przekładamy do miseczki i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do lodówki podajemy schłodzone. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej  "Smakowita Pajda to kulinarne frajda !", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka warzywna 395

dowolne niezbyt duże kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do salaterki lub miski. W kubeczku dokładnie mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym polewamy nim warzywa i wszystko razem mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z pomarańczową konfiturą 216

tłuszczu i ciastka będą nasiąkać zbytnio tłuszczem, zamiast się smażyć. Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi. Nadziewamy konfiturą gdy są jeszcze letnie, polewamy lukrem i posypujemy skórkami

Kulinarne przygody Gatity
Tłusty czwartek... zbliża się ! 219

Małe pączki z cukrem pudrem A tutaj kilka mniej tradycyjnych karnawałowych słodkich propozycji: Ciasto marchewkowe z polewą

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak słodko-kwaśny 402

uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy partiami do momentu gdy kurczak będzie złocisty. Kurczaka odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz, polewamy sosem i natychmiast podajemy, żeby mięso było chrupiące

Kulinarne przygody Gatity
Babka majonezowa 249

żadnych dodatków smakowych, typu skórka cytrynowa czy bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier  lub po prostu cukier puder. Serdecznie polecam na świąteczny stół. Inspiracja   Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 205

gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 212

producenta. Brokuły wrzucamy do sosu śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, rozgnieciony ząbek czosnku i delikatnie mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem z pulpecikami, posypujemy startym parmezanem i od razu serwujemy

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym 279

kawałki. Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Szpinak płuczemy, cykorię kroimy w paski. W misce układamy wszystkie warzywa, jajka kroimy w ósemki. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowa letnia sałatka 194

Czosnek drobniutko siekamy i rozgniatamy z solą.W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu. Na talerz wykładamy wszystkie rodzaje sałat, układamy na nich jajka i pomidory, polewamy sosem. Gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonych buraków z fetą 245

ostygną obieramy je ze skórki, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na buraki układamy pokruszoną lub pokrojoną w plastry fetę. Wszystko posypujemy koperkiem, polewamy olejem kujawskim z saszetki i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec odrobina kremu balsamicznego i gotowe

Kulinarne przygody Gatity