SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 286zimnego masła - 2 żółtka - 70g mielonego ksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowe
SAŁATKA CAPRESE PODANA NA SAŁACIE 321środku ułożyć rozerwaną od góry do połowy kulkę mozzarelli. W miseczce przygotować sobie sos, w tym celu do pesto wlewamy oliwę i mieszamy do połączenia składników (kilka łyżek). Sosem polewamy mozzarellę. Dookoła układamy umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smacznego
Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORAMI 273dokładnie wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewać powoli oliwę. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Nasz sos musi być jednolity. Można do tego użyć również malutkiej trzepaczki. Przygotowanym sosem polewamy naszą sałatę. Mieszamy i serwujemy. Sałatę i sos można sobie przygotować wcześniej, jednak wymieszać całość proponuję krótko przed podaniem. Ja do sosów nigdy nie dodaję soli, musztarda ma jej wystarczającą ilość
Smaczne Zdrowe
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KOPERKIEM 1604inny (ok.1-2 łyżki) Kapustę zszatkować lub drobno pokroić. Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol, pokrojony koperek i por oraz pieprz (gdy dajemy), dokładnie zamieszać i odstawić. Krótko przed podaniem polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami 366odrobiną pieprzu cayenne. Sałatę i cząstki pomarańczy przekładamy do salaterki. Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, wraz ze szczypiorkiem, orzechami i rodzynkami umieszczamy w salaterce. Wyciskamy resztki soku do salaterki. Polewamy sosem sałatkę i mieszamy. Sałatkę umieszczamy w połówkach wydrążonych z pomarańczy tworząc miseczki na sałatkę. Umieszczamy cząstki pomarańczy na górze, posypujemy szczypiorkiem. Jak ktoś ma ochotę można posypać sałatkę parmezanem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pita 229plasterki Rozkrajamy bulki i ukladamy warstwowo pomidora, cebule, ogorka mieso i znow ogorka, cebule i pomidora Wkladamy do mikrofali na pol minuty Podgrzana pite polewamy sosem czosnkowym i ketchupem Smacznego
Klaudynkowa kuchnia
Grillowany schab w bułce z makaronu 372wkładamy do obręczy metalowych, dociskamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko mieszamy z suszonymi pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni skropionej olejem ustawiamy obręcze z makaronem, polewamy roztrzepanym jajkiem. Smażymy gniazdka z obu stron, aż makaron lekko się zarumieni. Zdejmujemy obręcze z makaronowych „bułek”. Usmażone „bułki” układamy na ręczniku papierowym. W między czasie na grillowej patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone ravioli z rukoli 235foremki wycinamy okrągłe ravioli. Z tej ilości wychodzi ok. 12 sztuk. Zagotowujemy osoloną wodę w rondlu i wrzucamy pierożki, gotujemy ok 5 minut od wypłynięciu . Ravioli wyjmujemy łyżka cedzakową, polewamy masłem i posypujemy tartym serem, najlepiej parmezanem, oraz listkami rukoli. The post Zielone ravioli z rukoli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruzja na talerzu 317Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy, po czym wykładamy na talerz. Najpierw rukola, następnie pomidorki z papryką, a na koniec polewamy oliwą. Składniki na sos blendujemy. Wracamy do ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy farsz i zawijamy brzegi do środka, a następnie przyciskamy, by się dobrze
Sajkofanka smaku
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 258papryki jalapeno - pieprz świeżo mielony (składniki miksujemy blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji - ja osobiście wolę coś w rodzaju pesto) Wszystkie składniki układamy dowolnie na talerzu, po czym polewamy sosikiem. Możemy posypać zieleniną, a także uprażonym sezamem bądź ziarnami słonecznika. Smacznego
Sajkofanka smaku
Omlet śniadaniowy 217się zetną, zazwyczaj 10-12 minut. Po usmażeni kroimy w trójkąciki, po czym układamy je na talerze wyłożone świeżą rukolą. Posypujemy kilkoma kaparami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Polewamy po wierzchu oliwą bądź olejem z pestek dyni i zjadamy. Smacznej niedzieli
Sajkofanka smaku
Nadziana kapusta 245przykryciem około godziny. Sos: pomidory miksujemy w blenderze z dodatkiem koperku i przypraw oraz czosnku. Podgrzewamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Gotowe! Na talerz wykładamy gołąbki, które polewamy sosem i zajadamy
Sajkofanka smaku
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 258czym serwujemy. Ja doprawiam dopiero na talerzu pieprzem i solą, gdyż uwielbiam naturalny smak mięsa :) Na talerzu układamy cebulkę, a na nią rostbef pokrojony w plasterki. Obok polewamy pesto z roszponki, na którym układamy kawałki gruszki. Posypujemy kaparami i przyozdabiamy gałązką oregano. Smacznego
Sajkofanka smaku
Wołowina na sałacie 225minuty z każdej strony. Po przełożeniu kotleta z jednej strony na drugą układamy plasterek sera, przykrywamy przykrywką, żeby ładnie się rozpuścił i chwilę podsmażamy. Układamy na sałacie i polewamy dressingiem
Sajkofanka smaku
Wątróbka drobiowa z jabłuszkiem i malinami 280wino i przyprawy, po czym wrzucamy wcześniej usmażone jabłuszka z cebulką. Razem chwilę dusimy pod przykryciem, po czym podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z 3 kolorowym ryżem. Całość polewamy delikatnie malinami, które wcześniej podgrzewamy w rondelku - gotowe
Sajkofanka smaku