polewa - 11092 przepisów (strona:593/740)

Salatka z truskawek 212

paseczki, a truskawki w plasterki. Ulkadamy skladniki na talerzach zaczynajac od salaty, na ktorej kladziemy salami i truskawki. Scieramy na tarce parmezan. Salatke posypujemy swiezym, czarnym pieprzem i polewamy sosem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Placuszki serowo-cytrynowe ze sosem truskawkowym 267

soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji. Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek. Smacznego

Przysmaki Karolki
Deser melonowo-arbuzowy z kwasnym sosem jogurtowym 185

kupic bezpestkowego, ale jesli nie posiadamy wlasnie takiego usowamy pestki i kroimy na kawaleczki. Gotowe owoce ukladamy w polowkach melona. Sos - jogurt mieszamy ze sokiem cytrynowym, cukrem i galaretka. Polewamy nim owoce tuz przed podaniem. Calosc mozna udekorowac listkami miety. Smacznego

Przysmaki Karolki
Salatka ziemniaczana 213

skrapiamy sokiem z cytryny. Ogorka bez obierania kroimy w plastry. Dodajemy posiekany koperek i kukurydze. Sos przerzadzamy mieszajac olej, sol, cukier, musztarde oraz sok z cytryny i sok jablkowy. Polewamy nim salatke. Smacznego

Przysmaki Karolki
Knedle ze sliwkami 229

minuty. Zamiast smietany do polania knedli proponuje uprazyc na suchej patelni kilka lyzeczek pokruszonych platkow migdalowych, do ktorych nastepnie dodajemy maslo i ewentualnie cukier. Smazymy chwile po czym polewamy knadle. Smacznego

Przysmaki Karolki
Salatka z jablka i kalarepy 182

kalarepa i jablkiem. Odstawiamy na 10 min. Dokladamy posiekane orzechy wloskie. Ze smietany i jogurtu robimy sos doprawiajac go odrobina cukru, reszta soku z cytryny, sola i pieprzem. Sosem polewamy salatke. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kurczak w cytrynowo-orzechowej skorupce 184

minut w nagrzanym piekarniku do 190-200°C. Po wyciagnieciu mieso ukladamy na talerzu, a do sosu jaki powstal w trakcie pieczenia dodajemy sok z cytryny. Dokladnie mieszamy i polewamy nim mieso. Smacznego

Przysmaki Karolki
Tagliatelle z dynia i szynka parmenska 205

dusimy 10 minut. W tym czasie dynia stanie sie miekka. Dokladamy pokrojona szynke parmenska, dusimy 2 minuty i dodajemy creme fraiche. Calosc nalezy dokladnie wymieszac, doprowadzic do wrzenia. Sosem polewamy uprzednio ugotowany makaron tagliatelle. Posypujemy reszta natki pietruszki. Mozemy tez dodac starty parmezan. Smacznego

Przysmaki Karolki
Na spotkanie z wiosna 235

wodnej. Rozowego grejfruta obieramy ze skory i blonki, dzielimy na kawalki i ukladamy go na rukwi. Na koniec dodajemy kilka kulek mocarelli mini. Calosc posypujemy swiezo zmielonym czarnym pieprzem. Polewamy sosem z 1 lyzki octu balsamicznego, 1 malej lyzeczki miodu, 2 lyzek oliwy z oliwek, doprawiamy sola do smaku. Smacznego

Przysmaki Karolki
Jajko na sniadanie... 201

bulek scinamy wierzchy i wyciagamy troche miaszu ze srodka. Szynke kroimy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle. Tak przyszykowana szynke wkladamy do bulek, a stopionym maslem polewamy bulke w srodku oraz na zewnatrz. Natluszczamy rowniez wierzchy. Do bulek wbijamy po jajku tak by nie uszkodzic zoltka. Doprawiamy sola, pieprzem, kladziemy tez odrobine masla na jajku. Bulki wkladamy

Przysmaki Karolki
Podpatrzone ravioli ;) 219

sola, pieprzem i odrobina cukru. Dodajemy tez oregano. Na dno naczynia zaroodpornego wlewamy sos. Ma byc go tyle by przykryl dno naczynia. Nastepnie ukladamy ugotowane wczesniej ravioli, ktore polewamy reszta sosu, tak by sos dokladnie pokryl pierozki. Na wierzch ukladamy mocarelle porwana na kawaleczki. Calosc zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C do chwili stopienia sie sera. Smacznego

Przysmaki Karolki
Zielone wspomnienia - bob 205

patelnii wytapiamy boczek, kruszymy go i dodajemy do salatki. Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek. Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy i zajadamy. Smacznego

Przysmaki Karolki
Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany 178

garnka. Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wkladamy do gotujacego sie wina i na malym ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania