polewa - 11092 przepisów (strona:593/740)

SALATKA Z ZIELONYM JABLUSZKIEM 146

rozdzieramy na kawaleczki i ukladamy na talerzach. Na salate kladziemy pokrojone w plasterki jablko i rzodkiewki. Posypujemy orzechami i na koncu "kruszymy" ser. Doprawiamy sola i swiezym pieprzem. Calosc polewamy sosem. Smacznego

Przysmaki Karolki
SALATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I POMIDOROW 204

zimna woda i odcedzic. Skladniki salatki ulozyc na talerzu lub wymieszac. Sos: Przyrzadzamy go z majonezu, oliwy, octu, soli i pieprzu. Skladniki razem mieszamy by powstala gladka emulsja. Sosem polewamy salatke i obficie posypujemy startym serem. Mozna udekorowac natka pietruszki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Salatka z truskawek 193

paseczki, a truskawki w plasterki. Ulkadamy skladniki na talerzach zaczynajac od salaty, na ktorej kladziemy salami i truskawki. Scieramy na tarce parmezan. Salatke posypujemy swiezym, czarnym pieprzem i polewamy sosem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Placuszki serowo-cytrynowe ze sosem truskawkowym 254

soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji. Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek. Smacznego

Przysmaki Karolki
Deser melonowo-arbuzowy z kwasnym sosem jogurtowym 169

kupic bezpestkowego, ale jesli nie posiadamy wlasnie takiego usowamy pestki i kroimy na kawaleczki. Gotowe owoce ukladamy w polowkach melona. Sos - jogurt mieszamy ze sokiem cytrynowym, cukrem i galaretka. Polewamy nim owoce tuz przed podaniem. Calosc mozna udekorowac listkami miety. Smacznego

Przysmaki Karolki
Salatka ziemniaczana 195

skrapiamy sokiem z cytryny. Ogorka bez obierania kroimy w plastry. Dodajemy posiekany koperek i kukurydze. Sos przerzadzamy mieszajac olej, sol, cukier, musztarde oraz sok z cytryny i sok jablkowy. Polewamy nim salatke. Smacznego

Przysmaki Karolki
Knedle ze sliwkami 213

minuty. Zamiast smietany do polania knedli proponuje uprazyc na suchej patelni kilka lyzeczek pokruszonych platkow migdalowych, do ktorych nastepnie dodajemy maslo i ewentualnie cukier. Smazymy chwile po czym polewamy knadle. Smacznego

Przysmaki Karolki
Salatka z jablka i kalarepy 160

kalarepa i jablkiem. Odstawiamy na 10 min. Dokladamy posiekane orzechy wloskie. Ze smietany i jogurtu robimy sos doprawiajac go odrobina cukru, reszta soku z cytryny, sola i pieprzem. Sosem polewamy salatke. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kurczak w cytrynowo-orzechowej skorupce 167

minut w nagrzanym piekarniku do 190-200°C. Po wyciagnieciu mieso ukladamy na talerzu, a do sosu jaki powstal w trakcie pieczenia dodajemy sok z cytryny. Dokladnie mieszamy i polewamy nim mieso. Smacznego

Przysmaki Karolki
Tagliatelle z dynia i szynka parmenska 188

dusimy 10 minut. W tym czasie dynia stanie sie miekka. Dokladamy pokrojona szynke parmenska, dusimy 2 minuty i dodajemy creme fraiche. Calosc nalezy dokladnie wymieszac, doprowadzic do wrzenia. Sosem polewamy uprzednio ugotowany makaron tagliatelle. Posypujemy reszta natki pietruszki. Mozemy tez dodac starty parmezan. Smacznego

Przysmaki Karolki
Na spotkanie z wiosna 216

wodnej. Rozowego grejfruta obieramy ze skory i blonki, dzielimy na kawalki i ukladamy go na rukwi. Na koniec dodajemy kilka kulek mocarelli mini. Calosc posypujemy swiezo zmielonym czarnym pieprzem. Polewamy sosem z 1 lyzki octu balsamicznego, 1 malej lyzeczki miodu, 2 lyzek oliwy z oliwek, doprawiamy sola do smaku. Smacznego

Przysmaki Karolki