polewa - 11092 przepisów (strona:600/740)

Grillowane warzywa z mozzarelą 230

plasterki, a następnie na połówki. Paprykę kroimy w paski, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli siekamy drobno. Pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Solimy, posypujemy pieprzem i polewamy je oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną papryczką chilli, posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową

OstryKęs
Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jajkiem 377

ponieważ zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak tego pierwszego. WYKONANIE Na talerzu rozkładamy roszponkę, przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w cienkie plastry. Skrapiamy składniki oliwą z oliwek i polewamy octem balsamicznym. Na sałacie układamy ćwiartki ugotowanego jajka, a na środku układamy kawałki tuńczyka. Całość posypujemy ziarnami czarnego sezamu

OstryKęs
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i pastą chilli hot beans 335

łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru mąka ziemniaczana WYKONANIE Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę. Kawałki mięsa polewamy łyżką sosu sojowego, mieszamy, a następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej. Smażymy kurczaka na dużym ogniu. Gdy będziemy mieć pewność, że mięso nie jest w środku

OstryKęs
Pierś kaczki smażona z grzybami 337

jabłka. Brzmi banalnie, ale to daje ciekawy efekt smakowy. Sałatka: ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Śmietanę bardzo dokładnie mieszamy z cukrem. Polewamy sosem ogórka i jabłko, a następnie dokładnie mieszamy

OstryKęs
Sałatka z kaszy kuskus i świeżych warzyw 598

kostkę pomidora (pomidorki koktajlowe na ćwiartki) i ogórka. Siekamy natkę pietruszki/miętę i pozostałe zioła. Oliwki kroimy w plasterki albo na połówki. Wszystko wrzucamy do miski z kaszą. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Sałatkę dokładnie mieszamy

OstryKęs
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 294

wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 316

sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO

OstryKęs
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 340

wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi

OstryKęs
Żeberka w sosie BBQ 321

oleju, posiekanym czosnku, chilli i połowie sosu BBQ. Zamarynowe żeberka grillujemy na rumiano. Mięso w środku powinno być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka możemy podać z kopytkami, sałatką z warzyw w sosie winegret oraz grillowanymi pieczarkami z czosnkiem, solą i natką

OstryKęs
Sałatka ze szparagów, truskawek i brie 298

najwyżej al dente. Lepiej gdy będą za twarde niż za miękkie. W dużej misce układamy: rukolę, truskawki pokrojone w cienkie plasterki, szparagi, ser brie pokrojony w plastry. Wszystko polewamy sosem truskawkowym. Smacznego

OstryKęs
Żółty krem z białych szparagów 321

żółtym serem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści. Grzanki zdejmujemy na talerz i smarujemy pesto z oregano. Gorącą zupę wlewamy do talerzy. Polewamy pesto z oregano i podajemy razem z grzankami z serem i pesto

OstryKęs
Bardzo zdrowa ryba na parze z warzywami 174

przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem, który nam się zrobił podczas parowania ryby

Magiczne Życie Marty
Łosoś grillowany 179

świeżego łososia norweskiego 4 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz Łososia myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na nim czosnek pokrojony na plasterki i polewamy oliwą z oliwek. Łosoś musi poleżeć w tej marynacie przynajmniej przez 2 godziny (najlepiej przez noc). Smażymy na patelni grillowej około 15 minut (uwaga na czosnek, żeby się nie przypalił

Gotuj z Misiem
Ciasto marchewkowe 394

innym daniu można polegać na chłopskim rozumie (lub kobiecej intuicji – zależy co kto posiada) i eksperymentować ze składnikami. Przy robieniu ciasta musimy ograniczyć naszą fantazję do wyboru rodzaju kremu, polewy, dodania bakalii lub rodzynek itp. Jeśli zaczniemy zmieniać proporcje podstawowych składników, nasz wypiek jest raczej skazany na porażkę. Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek, jednak gdy je pierwszy

Gotuj z Misiem
Pancakesy z karmelem i czerwonymi porzeczkami / Pancakes with caramel and redcurrants 194

się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych, a bardziej znanych jako amerykańskie. Można podawać je na słodko z ulubioną polewą, np.: z syropem klonowym lub z mniszka lekarskiego , różnymi konfiturami, np. z konfiturą truskawkową czy z dowolnymi owocami i cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie w każdej odsłonie, doskonale pasują na śniadanie

Delicious Titbits