polewa - 11092 przepisów (strona:592/740)

Wytrawna bruschetta z truskawkami 218

oliwek parę listków bazylii pieprz Obieramy i kroimy na pół ząbek czosnku. Nacieramy nim kromki chleba. Mocno rozgrzewamy patelnię do grillowania, podpiekamy kromki chleba 3 minuty z każdej strony. Polewamy nitka oliwy. Serek smarujemy na ciepłym chlebie, kładziemy plasterek szynki. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki kaszubskie i posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

Mia Cucina Sofieta
Ekspresowe ciasto kakaowe 1093

ognia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na nim herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i przykrywamy herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i polewamy nim herbatniki a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi

Zainspirowana w kuchni
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 170

oraz leciutko posypujemy zmielonym pieprzem.  Po upieczeniu deseru, studzimy go ok.10min, zostawiając w chłodnym miejscu. Następnie szybko, ale ostrożnie wydostajemy z foremek i kładziemy prosto na talerz. Ricottę polewamy miodem, musem oraz posypujemy migdałami! Smacznego! Deser lekko przypomina sernik, jednak jest dużo delikatniejszy i lżejszy zarówno w smaku jak i w konsystencji . W połączeniu z miodem, wyraziście imbirowym musem

Symfonia Smaków
5. Kokosowe love! 235

proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść z płatkami, czy musli. To krem

Symfonia Smaków
11. Mały słodycz na smutny wieczór, czyli dwukolorowa tarta sernikowa z mascarpone. 322

podpieczonego spodu, wstawiamy do piekarnika (takze 180 stopni) i po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na wierzch ciemną masę serową. Pieczemy ok. godzinę. Na następny dzień ozdobiłam ciasto polewą czekoladową: 6 kostek czekolady 70% kakao, 2 łyżki śmietanki 30%, łyżeczka miodu. Smaczego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 203

łyżki miodu naturalnego kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było je postawić i polewamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Gotujemy do zmięknięcia (moje gruszki- konferencje, były dość twarde, gotowałam je ok. 10-15 minut). Tak przygotowane gruszki wyjmujemy na talerz, aby woda

Symfonia Smaków
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 181

wstępnej mięsa także smażymy. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka kroimy w cząstki, pomarańcze w kawałki (i tak się rozpadnie) i cebulę. Wszystko dorzucamy do piersi i polewamy tłuszczem z patelni pozostałym ze smażenia. Przykrywamy folią aluminiową podziurkowaną widelcem (aby para miałą ujście) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem

Symfonia Smaków
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 219

sosu dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz czosnek, całość doprawiamy do smaku świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową i finalnie, delikatnie  mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję szparagów. Szparagi zapiekamy 10-15 minut  aż do zarumienienia powierzchni. Szparagi podajemy udekorowane listkami bazylii lub innymi świeżymi ziołami. Smacznego!  *Jest to jedynie nasza propozycja podania

Symfonia Smaków
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 192

śniadanie, obiad, podwieczorek (: Składniki Szparagi (4 sztuki do jednej porcji) Oliwa z oliwek Sól, pieprz 2 łyżki masła  Przygotowanie Szparagi myjemy dokładnie, osuszamy i odcinamy zdrewniałe części. Polewamy oliwą i mieszamy ręką tak, aby każdą sztukę pokryć tłuszczem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy do nagrzanego

Symfonia Smaków
Sernik czekoladowo-orzechowy z mlekiem w proszku 248

podsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja     Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g masła, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit).     Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić na pył. Wymieszać z orzechami laskowymi oraz stopionym masłem

Z miłości do słodkości
Chińskie ciasteczka z wróżbą 255

Ciasteczkowy czas u nas nastał;) Ostatnio były pyszne czekoladowe ciasteczka w polewie, jednak dzisiejsze są kompletnie inne. Są to kruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski długo dojrzewający 199

szklanki śmietanki 30%,  łyżka masła. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch piernika. Odstawić na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł

Z miłości do słodkości
Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 484

prezent, którym mogę obdarować znajomych i rodzinę. Świetnie nadają się do tego tego małe grzybki, orzeszki i szyszki napełniane słodkim kremem. W tym roku dodatkowo posmarowałam je czekoladową polewą i obtoczyłam w zmielonych orzechach laskowych. Są pyszne, kruche słodkie, idealne;)  Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody

Z miłości do słodkości
Słodkie grzybki z kremem 254

gęsty budyń, przestudzić.  Margarynę i masło utrzeć z cukrem i  żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.                                         Smacznego:)  Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości