polewa - 11092 przepisów (strona:598/740)

SMAŻONY CAMEMBERT Z SOSEM TZATZIKI. 203

suchej, rozgrzanej patelni. Z powodu zawartości tłuszczu, nie powinien przywierać, jednak w przypadku ewentualngo przylepiania się do patelni, podlać łyżeczką dobrej oliwy z oliwek. Podsmażam z dwóch stron. Polewam sosem tzatziki. Ozdabiam pomidorem. Sos tzatziki: mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego mieszam ze startą na grubych oczkach połową zielonego ogórka, odciskając z soku.  Dodaję posiekanej mięty kilka świeżych listków, doprawiam

W kuchni Karmel-itki
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 238

Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do momentu, aż wierzch się zezłoci, ale nie zbrązowieje. Z żółtek i cukru pudru ucieramy gęsty kogel mogel. Polewamy całością upieczone ciasto i ponownie wstawiamy na 10 minut do piekarnika, aż wierzch będzie beżowy. SMACZNEGO! Zapraszam do głosowania

W kuchni Karmel-itki
Zapach pierników. NIBY - KATARZYNKI. 337

Rodzajów pierników jest ho ho i jeszcze więcej! Z lukrem, z polewą, z czekoladą.. Takie, siakie i owakie. Natomiast w moim domu, od kilku lat, umiłowaliśmy sobie.. Katarzynki. Nazwyklejsze pod słońcem Katarzynki. Podczas pieczenia, ich aromat wypełnia cały dom. Każdy już z niecierpliwością czeka, kiedy wyjmę blachę z pieca. Pierniczki nawet nie zdążą wystygnąć. Domownicy wcinają

W kuchni Karmel-itki
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 251

lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy, aż stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 194

objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem, a całość polewam słodkim chutney'em. Na koniec  posypuję koperkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 213

pół, pozbawiam gniazd nasiennych.  Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry.  Pomidory dzielę na pół i również kładę przekrojoną częścią do góry. Polewam  oliwą, posypuję solą i pieprzem. Piekę niecałą godzinę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklę na odrobinie oliwy. Upieczone warzywa wyjmuję z piekarnika i zostawiam, aby przestygły,  a następnie ściągam

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. 256

wydobyć orzechowy smak. Ser camembert kroję w plasterki, a te na połówki. Na talerzu układam połowę szpinaku, pokrojoną jedną gruszkę, pokrojoną połowę sera camembert. Posypuję połową prażonego słonecznika. Wszystko polewam odrobiną oleju lnianego. Świetnie pasuje tu białe, półwytrawne wino i świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
OWSIANKA Z PAPAJĄ I GOLDEN SYRUP. 217

imbirem.  Mleko zagotowuję i zalewam wrzącym płatki. Dodaję golden  syrup, szybko i dokładnie mieszam. Przekładam gorącą owsiankę do ulubionego kubka, na wierzchu układam  kawałki papai, polewam dodatkowo golden syrup. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 389

kawałków). Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy każdą sztukę na ok. 10 kawałków. Pomidorki myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z kurczakiem. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Polewamy nią składniki szaszłyków. Mieszamy, aby każdy kawałek oblepił się marynatą. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce (na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc). Nabijamy na 10 drewnianych

Poezja smaku
Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado 234

wyjmujemy z lodówki i nalewamy do talerzy. Dekorujemy ziarnami lub strąkami groszku. Na środku kładziemy awokado oraz grillowane pomidorki koktajlowe. Możemy też położyć listek świeżej mięty. Chłodnik z groszku polewamy (lub robimy fantazyjne kleksy) dressingiem z pikantnego oleju rzepakowego oraz słodką śmietanką. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Post Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado

Poezja smaku
Mazurek kajmakowy 294

MAZUREK KAJMAKOWY Składniki na ciasto: - 170 gram maki pszennej (trochę więcej niż szklanka) - 3 łyżki zimnego masła - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na polewę: - puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa masa kajmakowa) Dodatki: - migdały - gorzka czekolada Mleko skondensowane (nieotwarte w puszce) włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez około 2 godziny. Puszka

Zgrabne Gotowanie
Piekielne żeberka 177

duużo :) ok. 1 główka sól pieprz majeranek tymianek słodka papryka oliwa z oliwek liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, im dłużej tym lepiej. Po czasie oczekiwania

Blondynka Gotuje
Jogurtowa babka czekoladowa 180

formy). Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową. SMACZNEGO !!! Źródło : Moje Wypieki

Blondynka Gotuje
Sałatka "Wiosna na talerzu" 180

talerza. Na nim pokrojone wzdłuż awokado, pokrojoną w plastry pomarańczę, pokruszoną w palcach fetę. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę.  SMACZNEGO :) OPCJONALNIE: 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami, upieczoną przed podaniem

Blondynka Gotuje
Naleśniki ze szpinakiem w sosie śmietanowym i sałatka z rukoli. 225

IMPROWIZACJA Z RUKOLĄ": 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 ogórka szczypiorek sos sałatkowy Grecki Knorr Sos sałatkowy robimy wg przepisu na opakowaniu, warzywa układamy warstwami na talerzu, po wierzchu polewamy sosem Greckim. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje