polewa - 11092 przepisów (strona:601/740)

Kluski kladzione 171

osolonej wody wlewac z lyzki ciasto ksztaltujac kluski  Po wyplynieciu klusek gotowac ok 5min  W trakcie gotowania klusek rozgrzac w rondelku maslo i odstawic  Gotowe kluski polewamy maslem i posypujemy cukrem  Mozna jesc  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Kluski leniwe ( kopytka z serem ) 938

rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min Gotowe kluski polewamy rozgrzanym maslem i posypujemy cukrem Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Tarta cukiniowa 178

nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Pod koniec oprószamy słodką papryką i resztą żółtego sera. SMACZNEGO

Zainspirowana w kuchni
Pasztet z cukinii 169

odciskamy. Cebule krolimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy cukinię, podsmażoną cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą i przyprawy. Przygotowane składniki polewamy olejem i roztrzepanymi jajkami. Wszystko mieszamy na zwartą masę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Gruszki pod kołderką 182

żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie gruszki i polewamy zredukowanym sosem

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka koktajlowe 171

pieczenia mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy na plasterki, układamy na blasze i pieczemy w 180 C na lekko złoty kolor. Polewę przygotowujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i mleka. Mi z tych proporcji wyszło 86 sztuk

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej 219

minut i kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę, podobnie paprykę i ser żółty. Przygotowujemy sos z oliwy, octu i musztardy. Pokrojone składniki polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną pietruszką i dokładnie wszystko mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Brzoskwiniowa słodkość 309

cukier waniliowy oraz mąkę. Przestudzony budyń łączymy z utartym masłem, następnie dodajemy pokrokone w kosteczkę brzoskwinie. Biszkopt skrapiamy alkoholem, kładziemy na to masę a na masę placek kokosowy. Wierzch polewamy roztopioną w kąpieli wodnej połową gorzkiej czekolady

Zainspirowana w kuchni
Piernik świąteczny 512

kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Piernik królewski 188

pojedynczo żółtka. Ucieramy krem aż masło się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowym kremem przekłądamy upieczone placki piernikowe, zostawiamy dosłownie odrobinę na posmarowanie góry a na nią wylewamy polewę (na rozgrzaną patelnię wlewamy miód oraz pokrojone orzechy, chwilę mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Pomarańczowe kwadraciki 167

pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasteczka smarujemy polewą (podgrzewamy miód wymieszany z sokiem z pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
Serniczek z nutą kawową 296

chwilę w rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta

Zainspirowana w kuchni
Sałatka ze szparagami 271

kosteczkę i smażymy w przyprawie delikat czerwony do mięs. Ananasa i szparagi kroimy w kosteczkę, dodajemy groszek, kukurydzę i wystudzonego kurczaka. Wszystkie składniki potrzebne do sosu mieszamy i polewamy sałatkę. SMACZNEGO

Zainspirowana w kuchni
Galaretka pomarańczowa 203

ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych foremek na muffinki ) i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki zastygną wyciągamy je z foremek i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Zainspirowana w kuchni
Tarta jabłkowa 179

plastry i układamy na wierzchu ciasta. Na środek dładziemy dżem wiśniowy i pieczemy na złoty kolor w 180 C przez około 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę (tężejącą) polewamy wierzch przestudzonego ciasta

Zainspirowana w kuchni