pieczywo - 17769 przepisów (strona:65/1185)

Chlebek turecki 208

Ten chleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym 156

Są takie dni gdy ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę są włóczęgi po wielkim mieście. Marzę wówczas o zakopaniu się pod ciepłą kołderką, o kubku gorącej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drozdzowka kardamonowa z makiem czyli Niedzielne Sniadanie odc.119 193

Niedziela to zazwyczaj dzień gdy nie muszę się spieszyć. Mogę pozwolić sobie na poranne działania w kuchni, leniwe gotowanie kakao, zagniatanie bułek, pieczenie chałki. To miły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Genialne , jesienne bułki ze słonecznikiem 207

Genialne jesienne bułki ze słonecznikiem Jesienią częściej piekę pieczywo , może dla tego że nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż ciepła bułeczka Z masłem i kubkiem dobrej herbaty … Mniam . Moi chłopcy też uwielbiają bułki jakiekolwiek by nie były . Te akurat preferują ostatnio najbardziej , ale fakt iż są naprawdę pyszne . Puszyste , miękkie ,a słonecznik podczas pieczenia pysznie się praży(...)dodatkowo wzmaga smak Polecam , domowe pieczywo jest naprawdę proste i dużo zdrowsze od kupnego . Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej , graham typ 2000 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 2 łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1,5 szklanki mleka trochę mniej niż 1/2 kostki masła trochę łuskanego słonecznika do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Mąkę

Ogrodnik w podróży
Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen czyli Slodki Czwartek odc. 158 158

Znalazłam je u  Liski . Na samą myśl o ich zapachu dostawałam ślinotoku. Nie mogłam się powstrzymać i upiekłam a teraz już kolejny dzień wcinam. Holenderskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem 148

Witajcie :) Kto nie lubi domowego pieczywa. Dla większości z nas kojarzy się z dzieciństwem kiedy to nasze babcie piekły takie chlebki ale nie tak jak my w piekarnikach tylko piecach chlebowych, ach co to był za smak i zapach.Dzisiaj mam dla Was chlebek podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu(...)nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3  i unikatowe substancje takie jak sesamol    i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy

Sama słodycz i szczypta chili
Paluchy drożdżowe 120

śniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się o zakręcenie ciasta drożdżowego a potem cieszymy się puszystym pieczywem bez konserwantów. Paluchy na drożdżach na śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowy chleb jaglany 181

Pieczywo to produkt, który dość rzadko pojawia się w moim menu. Sama nie wiem w sumie dlaczego, być może ciężko teraz o dobry chleb i ten, na który trafiam jest po prostu niesmaczny. Być może wynika to także z faktu, że jako dziecko częściej niż chleb jadłam owsiankę i jakoś teraz zupełnie mnie do niego nie ciągnie. Czasem jednak zdarza(...)chleb i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz ok. 45 minut. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Czytaj więcej – domowe pieczywo Artykuł Bezglutenowy chleb jaglany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Zapiekane bułki lub chleb 139

Macie problem z nieświeżą bułką lub chlebem można temu zaradzić. Dobry ,prosty sposób na odświeżenie pieczywa lub na podanie świeżego pieczywa inaczej np do potraw z grilaSkładniki 1 długa bagietka, angielka lub długi chleb 100 g masła rozpuszczonego kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka oregano i bazylii ( można pominąć … Czytaj dalej Zapiekane bułki lub chleb

gotuj ze mną
MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 253

Wasza uwaga i prośba jest dla mnie na wagę złota i obiecuję, że w miarę możliwości postaram się każdą spełnić! Ostatnio część z Was prosiła o przepisy na bezglutenowe pieczywo! A więc do dzieła! Z pomocą produktów ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär i produktu o nazwie Mix B – Brot Mix pr zygotowałam przepyszne, mlecze bułeczki(...)Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot

Ostra na Słodko
„Pate ” z drobiowych wątróbek 137

niej nie mówić , tego typu smarowidła , ma naprawdę wyśmienite. Osobiście, jestem wielkim fanem „pate” , doskonale smakuje na tostach lub bułce . Generalnie doskonały dodatek do wszelakiej maści pieczywa. Bardzo proste wykonanie , dodatkowo przemawia , na korzyść tego wyrobu. Cóż , pozostaje tylko zrobić i się zachwycać , szczególnie jeśli tak jak , ja lubicie wątróbki , będziecie zachwyceni Oryginalne „Pate” jest(...)pieprz do smaku i miód . Miksujemy wszystko na gładką masę . Przekładamy do słoika i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia mamy gotowe „Pate ” , nic , tylko smarować pieczywo i konsumować Smacznego ! Artykuł „Pate ” z drobiowych wątróbek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
AJOBLANCO - wegański chłodnik z migdałów 206

Niemal wszyscy znają hiszpańskie Gazpacho , natomiast Ajoblanco pozostaje w cieniu. Jest to andaluzyjski chłodnik na bazie migdałów i pieczywa, które zapewniają mu piękną czysto-białą barwę. Zupa świetnie wpisuje się w ideę zero-waste , gdyż możemy wykorzystać do niej resztki chleba (ja nawet lubię, gdy jest czerstwy, bo świeże białe pieczywo bywa "gumiaste"). Niektórzy przygotowują Ajoblanco na mleku

Kasia Sarna
Grissini – włoskie paluszki 146

książki :  CHLEB- techniki wypieku ,przepisy, wskazówki  Wydawnictwa Buchmann. Jest to najsłynniejsze dzieło Jeffreya Hamelmana – największego autorytetu piekarstwa. Książka kanoniczna. Mistrz zdradza w niej sekrety wypieku doskonałego pieczywa, dzieląc się z pasją swoją wiedzą i doświadczeniem. Wszyscy zainteresowani tematem znajdą tu najlepsze, sprawdzone przepisy oraz wskazówki z pierwszej ręki. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba(...)chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie. Obecne nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające polskie realia, a także uwagi czytelników zebrane przez pięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania. To prawdziwa Biblia Chleba! Robimy grissini! Składniki

Z Kuchni Do Kuchni
Drozdzowki z wisniami i kruszonka czyli Slodki Czwartek odc. 154 155

Inspiracją do zrobienia tych bułeczek był dla mnie przepis z bloga  Waniliowa chmurka . Pyszne, lekkie, słodkie, wiśniowo soczyste... bajka! W sam raz na deszczowy i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fińskie bajgle z makiem 216

Uwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem

Dzieje kuchennej Wiewióry