pieczywo - 17769 przepisów (strona:61/1185)

Nieoczywiste produkty które można mrozić 129

zdjąć po zamarznięciu sosu a ten zbiorczo umieścić w siatce w zamrażarce) – wykorzystujemy do makaronów, kopytek, klusek lub jako sos do pizzy albo dip do warzyw czy chrupkiego pieczywa Resztki albo porcje (jeśli ugotujemy więcej) sosu pieczarkowego , gulaszu mięsnego Resztki ugotowanych kasz , makaronów w małych pojemniczkach – mogą potem posłużyć jako zagęszczacz do zup albo pożywna wkładka do sałatek na ciepło(...)się zestarzały a nikt nie miał już na nie ochoty – po rozmrożeniu ponownie polukrowałam i były całkiem ok. Twaróg klinek, ser biały w kostce, serki do smarowania pieczywa – wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – świetnie się mrozi. Tofu – wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – ok się mrozi – wykorzystałam go później jako nadzienie do pierogów

Dorota Smakuje
Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 168

najczęściej podaję je z dżemem lub zjadam od tak Oczywiście, możecie im nadać dowolny kształt. Ale czyż takie mini chlebki nie wyglądają uroczo? Jeśli szukacie innych przepisów na domowe pieczywo, to polecam Wam te: Chleb pszenny Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4-5 płaskich łyżek cukru (ilość można zmniejszyć(...)Chlebki pieczemy około 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg). Czas pieczenia zależy do wielkości chlebków i piekarnika, pieczywo należy obserwować. Smacznego

Słodkie okruszki
Chleb kminkowy 153

ludowa nazwa kminku, jego ostry, lekko piekący smak kocham od zawsze. Kminek nie tylko pysznie smakuje, ale również znakomicie działa na trawienie. Uwielbiam też, jak każdy chyba, zapach świeżego pieczywa. Ale najlepszym dla mnie połączniem jest świeże pieczywo o zapachu kminku. Upiekłam zatem chleb kminkowy. Chleb ten jest naprawdę pyszny, długo zachowuje świeżość, nie czuć w nim drożdży, a skórka

Krylowa Kuchnia
Bułki wrocławskie 129

sklepie to dziś mam dla Ciebie małe zadanie Przygotuj swoje własne bułki wrocławskie To naprawdę nic trudnego Obecnie większym wyzwaniem jest pójście do sklepu niż upieczenie własnego pieczywa Te bułeczki polecam również z tego względu, że długo zachowują swoją świeżość Bułki wrocławskie Składniki na 8 bułek: 500 g mąki chlebowej typ 750 200 ml letniego mleka 50 ml letniej wody(...)rozgrzej do 200 stopni. Bułki piecz ok. 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu przełóż je na kratkę i zostaw do przestygnięcia. Smacznego Czytaj więcej – domowe pieczywo Artykuł Bułki wrocławskie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Chleb pszenny na drożdżach 191

Wypiekanie pieczywa stało się niemal moją codziennością. Gdzieś sama myśl o bułkach, które jednak gdzieś ktoś mógł dotknąć napawa mnie lękiem. Zdaję sobie sprawę, że takim podejściem nie pomogę piekarniom w przetrwaniu trudnego czasu, ale nic na to nie poradzę. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie(...)upiekłam i bynajmniej nie dlatego, że takie dobre, choć to też ;), ale właśnie ze względu na bezpieczeństwo moje i moich bliskich. Zapraszam Was więc na kolejne pieczywo w moim wydaniu- najzwyklejszy chleb na drożdżach, który swój kształt zawdzięcza wyrastaniu w specjalnym koszyczku. Śmiało jednak możecie do jego wypieku użyć dwóch form "keksówek". Normal 0 21 false false false

Kuchnia w czekoladzie
Turecki chleb z patelni 171

Turecki chleb z patelni bazlama tradycyjny chleb wiejski Turecki chleb z patelni - bazlama z pewnością Was ucieszy. Ilekroć nie zdążę kupić pieczywa sięgam po ten przepis. Niezawodny sprawdzony patent na ciepły chlebuś do śniadania lub kolacji. Nie dość, że wiem co jem, bo sama go robię, to nawet nie muszę włączać piekarnika. Tradycyjny turecki chleb piekę na patelni(...)Przepis na słodki chlebek turecki żulik z bakaliami także znajdziecie na blogu  Turecki chleb z patelni - Cztery Fajery Wyobraźcie sobie taką oto sytuację Sobota, późne popołudnie. Zapomnieliście kupić pieczywo, więc z obłędem w oczach pędzicie do najbliższego spożywczaka, a tam.... Chleb oczywiście jest, ale to co zostało na półkach składa się głównie z polepszaczy, ulepszaczy, oleju palmowego czy innych

Cztery Fajery
Super łatwy domowy chleb bez zagniatania 135

Domowy chleb bez zagniatania wymaga to super patent na własne, domowe pieczywo. Zrobi je każdy, bo ciasta nie trzeba zagniatać. Wystarczy zmieszać składniki.                                       Domowy chleb bez zagniatania wymaga od tylko jednego – cierpliwości, albo raczej odpowiedniego planowania. Ciasto nie wymaga zagniatania(...)zagniatania musi rosnąć co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej 12. Długo? Przepis na domowy chleb bez zagniatania to najlepszy sposób, żeby obudzić rano domowników zapachem świeżo upieczonego pieczywa. Tu kilka uwag jak zrobić domowy chleb bez zagniatania. Generalnie nie wymaga on żadnych specjalnie umiejętności. Jest tylko jeden tricky moment –ciasto po wielogodzinnym rośnięciu trzeba wyłożyć na papier do pieczenia

Niedzielny kucharz
Super łatwy domowy chleb bez zagniatania 149

Domowy chleb bez zagniatania wymaga to super patent na własne, domowe pieczywo. Zrobi je każdy, bo ciasta nie trzeba zagniatać. Wystarczy zmieszać składniki.                                       Domowy chleb bez zagniatania wymaga od tylko jednego – cierpliwości, albo raczej odpowiedniego planowania. Ciasto nie wymaga zagniatania(...)zagniatania musi rosnąć co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej 12. Długo? Przepis na domowy chleb bez zagniatania to najlepszy sposób, żeby obudzić rano domowników zapachem świeżo upieczonego pieczywa. Tu kilka uwag jak zrobić domowy chleb bez zagniatania. Generalnie nie wymaga on żadnych specjalnie umiejętności. Jest tylko jeden tricky moment –ciasto po wielogodzinnym rośnięciu trzeba wyłożyć na papier do pieczenia

Niedzielny kucharz
Pasta z jajkami i porem 145

pasty na z jajkami. Niedawno polecałam Wam przepis na pastę ze szprotkami. Pasta kanapkowa z jajek i pora jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, to pyszna pasta do pieczywa. Ta pasta nie tylko nadaje się do posmarowania pieczywa, może na Wielkanoc podać faszerowaną szynkę z jajkami i porem, wystarczy krem chrzanowy zastąpić jajecznym farszem z porem. Nie zaszkodzi jednak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki Naan z grilla 121

Naan to tradycyjny indyjski płaski chleb. To co go wyróżnia spośród wielu typów płaskiego pieczywa to szeroka gama smaków którą możemy uzyskać przygotowując to pieczywo. Kiedy mamy już podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie

naRuszcie
Chleb na sodzie z sezamem 114

Chleb na sodzie z sezamem to bardzo łatwe do zrobienia pieczywo, które świetnie sprawdza się, gdy są trudne czasy i nie robimy codziennie zakupów. Dobrze zastępuje tradycyjny chleb, chociaż jego struktura jest nieco inna, bardziej zwarta i mniej puszysta. W obecnej sytuacji na pewno większość z Was wychodzi z domu tylko w ostateczności, do pracy, apteki, czy też po niezbędne(...)zakupy i to raz na jakiś czas. U mnie jest podobnie i dlatego z potrzeby chwili musiałam przeprowadzić eksperyment i zrobić jakieś pieczywo bez dodatku drożdży, których w ostatnim czasie nie było w moim sklepie. W sieci sporo jest przepisów na chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam. Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam

Kuchcik gotuje
Bułeczki pszenno-żytnie 134

zabraknie nam pieczywa, gdy nie chce nam się iść do sklepu, lub gdy po prostu mamy chęć na domowe pieczywo polecam pyszne bułeczki śniadaniowe, proste i ekspresowe w wykonaniu. Bułeczki można posypać czarnuszką lub słonecznikiem, ja bardzo lubię sezam, dlatego posypałam sezamem. Na 8 bułek: 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej z pełnego przemiału 30 g drożdży

Krylowa Kuchnia
Bułeczki orkiszowe z czarnuszką 158

Uwielbiam domowe pieczywo, pachnie w całym domu i mamy pewność , że pieczywo jest naprawdę świeże, a przede wszystkim wiem z czego jest zrobione. Te śniadaniowe  bułeczki są puszyste, mięciutkie i pięknie pachną czarnuszką. Będą idealne na rozpoczęcie dnia, można je podać z ulubionym dżemem, wędliną lub serem, a ja lubię jeszcze ciepłe posmarowane margaryną Śniadaniową Klasyczną. śniadaniowa nie zawiera

Krylowa Kuchnia
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) 134

Ekspresowy chleb na mleku przygotujemy dosłownie w 5 minut, potem wystarczy go upiec i cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Jest to sprawdzony przepis na awaryjny chleb, kiedy w domu nie ma drożdży, albo zwyczajnie nie chce wam się czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie, aby chleb zachował świeżość na dłużej, zawińcie go w bawełnianą ściereczkę. Wtedy dobry jest również(...)zimną wodą i pieczcie z termoobiegiem. [caption id="attachment_8855" align="aligncenter" width="1024"] Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Chleb Z Suszonymi Śliwkami I Żurawiną Bułki Pszenno-Żytnie Z Serem Żółtym I Cebulą Bułki Pszenne Na Jogurcie Bułeczki Bez Mąki Chałka

e-PrzepisyKulinarne
Domowe bułki śniadaniowe – łatwy przepis 1272

dzień. Domowe bułki smakują naprawdę wyśmienicie: skórka jest cieniutka, przyjemnie chrupiąca, a środek zwarty, ale bardzo miękki. Spróbujcie tego przepisu chociażby po to, żeby przekonać się jak pysznie smakuje pieczywo bez spulchniaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Pieczemy domowe bułki śniadaniowe ze względu na Miłosza – sami raczej unikamy jasnego pieczywa, ale, wierzcie, to jest tak dobre, że nie możemy się oprzeć

Niedzielny kucharz