pieczywo - 17769 przepisów (strona:52/1185)

Pieczywo chrupkie gryczano-ryżowe bezglutenowe Incola z pastą z cieciorki. 186

Witajcie :) chciałam Wam polecić wspaniałe bezglutenowe produkty firmy Incola. Dzisiaj testujemy chrupki chlebek gryczano-ryżowy, powiem Wam że jest przepyszny , testowałam już pieczywo chrupkie ale to jest rewelacyjne, jadło by się je i jadło :) Produkty Incola polecam szczególnie dla alergików. Dzisiaj chlebek proponuję z pyszną pastą z cieciorki i pieczonym schabem. Zapraszam :)   Składniki na pastę : 1 puszka cieciorki(...)parze Bonduelle sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 plaster upieczonego schabu 2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek 1mały ząbek czosnku Dodatkowo czarne oliwki  Pieczywo chrupkie gryczano-ryżowe Incola   Wykonanie : Do blendera przekładamy: cieciorkę razem z sokiem, pokrojony w kawałeczki plaster upieczonego schabu,2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek jak wolicie i ząbek czosnku

Sama słodycz i szczypta chili
Śniadanie dla malucha – kanapki biedronki 245

Dziś kolejna propozycja na dziecięce śniadanie, tym razem na słono. Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z plastrami mozzarelli i biedronkami z pomidorków koktajlowych. Mam nadzieję, że spodobają się Waszym dzieciom, moje było zachwycone :) Składniki: pełnoziarniste pieczywo masło mozzarella pomidorki koktajlowe czarne oliwki świeża bazylia masło sałata do dekoracji Jeśli Wasze dziecko nie jada oliwek, zamiast biedronek na kanapkach mogą pojawić się(...)małe grzybki muchomorki – kropki można namalować majonezem. Pieczywo kroimy na krążki, ja wykorzystałam małe bagietki – tak żeby każda biedronka miała swoją własną kanapkę, ale można posadzić ich kilka na jednej większej. Talerz dekorujemy sałatą. Kanapki smarujemy masłem i nakładamy mozzarellę. Pomidroki przecinamy wzdłuż, żeby łatwiej było je ułożyć na kanapkach, robimy też nacięcie na skrzydełka biedronek. Główki biedronek

Ciastkozercy
Kanapka BLT. 179

tomato. Bekon, sałata, pomidor. To mogą być składniki domowego sandwicza, kanapki z delikatesów lub  pozycja w menu jednego z fast foodów. Na ciepło lub na zimno. Na dowolnym pieczywie posmarowanym raczej majonezem niż masłem. Z dodatkowymi składnikami (ale raczej symbolicznie) lub zupełnie bez. Moja wersja ma delikatne ulepszenia. Ważne by chrupkość dobrze usmażonego boczku połączyła się z soczystością dojrzałych(...)pomidorów w towarzystwie świeżej zielonej sałaty. Nie można oprzeć się tej kombinacji!  Niebo w gębie ;) Składniki: 1 bułka lub 2 kromki dowolnego ulubionego pieczywa 2 lub 3 plastry surowego boczku 1 duży pomidor 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej, dijon) kilka kropli tabasco (lub ostrego sosu bbq) szczypta suszonej bazylii

zadanie-gotowanie
Bułeczki wielkanocne i konkurs z Electrolux – 2 piekarniki do wygrania! 165

wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem jak teraz, kupiłam(...)funkcji PlusSteam aby wytworzyć parę i wstepnie podgrzać piekarnik przez 5 minut i już można włożyć ciasto aby cieszyć się później wyjątkową puszystością i chrupkością. Przygotowanie potraw, ciast czy pieczywa w domu przygotowujemy zazwyczaj dla naszych najbliższych, dlatego też w ich powstanie wkładamy wiele miłości i pasji. Chcemy by rezultaty naszej pracy zachwycały też oczy i podniebienia naszych gości. Dlatego

karmelowy
Focaccia z czarnymi oliwkami 145

najlepsze pieczywo jakie jadłam, wypiekane w domu, na świeżych drożdżach, z oliwkami, które bardzo lubię. Nie kupuję praktycznie pieczywa w sklepach, jego smak pozostawia wiele do życzenia. Lubię świeże, pachnące i chrupiące, takie jak dzisiejsza focaccia.  Warto użyć drożdży w kostce, a nie tych w proszku, bowiem ciasto pięknie wyrasta, naprawdę warto spróbować, a pokochasz ten wypiek! Oprócz drożdży(...)znaczenie ma mąka, najlepiej wybrać włoską, doskonałej jakości, podobnie z oliwą z oliwek.  Smak jest doskonały! Takie pieczywo można zamrozić, ale jest tak pyszne, że nie gwarantuję, że coś zostanie! Focaccię upiekłam w tradycyjnej formie do keksu, jednak można użyć także prostokątnej blachy do ciasta lub okrągłej blachy do pizzy. Najlepiej odpowiada mi jednak kształt chlebka w kształcie

Moja smaczna kuchnia
Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów 136

Moja ulubiona pasta z cieciorki i suszonych pomidorów, mogła bym ją jeść bez przerwy. Najlepiej mi smakuje z chrupkim pieczywem. Składniki: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 0,5 słoika suszonych pomidorów z ziołami Sól, pieprz Chrupkie pieczywo kukurydziano-jaglane Tovago Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączmy z zalewy na sicie , pomidory suszone odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko(...)przekładamy do miski, miksujemy przy pomocy blendera na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , pastę wstawiamy na godzinę do lodówki, podajemy z dowolnym pieczywem, najlepiej smakuje z chrupkim

Bajeczna Kuchnia
Chrupkie bezglutenowe pieczywo wieloziarniste 181

Pieczywo chrupkie zawsze było u nas w domu. Tak na wszelki wypadek jak zabrakło świeżego. Ja lubiłam je podgryzać między posiłkami. Gdy przeszłam na dietę bezglutenową musiałam je odstawić. Szukałam wersji bez glutenu ale nadaremnie. Pomyślałam, że spróbuję zrobić sama w domu. Okazało się, że jest to znacznie prostsze niż myślałam. Dodatkowa korzyść jest taka, że można zrobić wersję(...)swoimi ulubionymi ziarnami. Takie chrupkie pieczywo jest bardzo popularne w krajach skandynawskich.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb gryczany na drożdżach 201

Eksperymentów w kategorii „pieczywo bezglutenowe” ciąg dalszy. Dziś przepis na chleb gryczany z dodatkiem ugotowanej kaszy, której ziarenka są dobrze wyczuwalne w upieczonym chlebie. Dzięki niej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Swoją konsystencją bardziej przypomina tradycyjne razowe pieczywo niż puszyste pszenne. Idealny na kanapki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Meksykański gulasz z wołowiną 263

pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo by goście byli oczarowani tym daniem. Składniki (na 4-6 porcji): 300 gram pręgi wołowej 350 gram karkówki wołowej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka(...)kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru natka pietruszki do dekoracji pieczywo do podania Mięso kroję w kostkę o boku 1 cm. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną w dużą kostkę cebulę i posiekany czosnek

Mango Papaja
Kanapkowa pasta z soczewicy 205

Bardzo pyszna, bardzo zdrowa pasta kanapkowa :)  Pasta z soczewicy to świetna alternatywa dla wędliny, czy sera, które zwykle są podstawowymi dodatkami do pieczywa.  A źródło inspiracji do domowych past kanapkowych jest wprost nieskończone - możemy wykorzystać jajka, warzywa , ryby. Może być bardzo smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo :). Polecam na FIT śniadanko z ciemnym chlebkiem :)   SKŁADNIKI(...)łyżki ugotowanej soczewicy  (lub soczewicy z puszki) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki +kilka listków do ozdobienia 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz 4 kromki ulubionego pieczywa PRZYGOTOWANIE Soczewicę miksujemy z posiekaną pietruszką i oliwą. Doprawiamy pieprzem według własnych preferencji. Smarujemy pieczywo. Pyszne i zdrowe kanapki gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Smażona fasola z suszonymi pomidorami i Daucus carota 201

Odcedzamy i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy fasole. Smażymy tyle czasu by się zrumieniła. Dodajemy pomidory i majeranek, chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. A teraz jeszcze jeden news! W ramach Nocy Biologów będę miała przyjemność prowadzić w Ogrodzie Botanicznym UW warsztaty. Dotyczyć będą marchwi a nosza tytuł  Zawiłości żywota Daucus carota. Marchew

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hummus 221

taki prawdziwy, pachnący sezamem hummus mógł już się pojawić.  Do przygotowania go zachęciła mnie książka królująca ostatnio w mojej kuchni czyli "Warzywo". nadaje się on świetnie do smarowania pieczywa jednak mi najbardziej do gustu przypadła opcja maczania w nim paluchów wykonanych z ciasta na pizzę.    Hummus pół szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody 1 ząbek czosnku, spory

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hummus 221

taki prawdziwy, pachnący sezamem hummus mógł już się pojawić.  Do przygotowania go zachęciła mnie książka królująca ostatnio w mojej kuchni czyli "Warzywo". nadaje się on świetnie do smarowania pieczywa jednak mi najbardziej do gustu przypadła opcja maczania w nim paluchów wykonanych z ciasta na pizzę.    Hummus pół szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody 1 ząbek czosnku, spory

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 167

pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać  ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego(...)dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Kulki szpinakowe 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry

My Chcemy Jeść
Cebulowa 158

pół kg cebuli  - 2 kostki rosołowe Knorr  - pół szklanki białego wytrawnego wina  - dwie łyżki masła  - tymianek  - sól, cukier, pieprz do smaku - jako dodatki: jasne pieczywo może być troszkę czerstwe - ser żółty do posypania Zrobiłam ją po raz pierwszy jako eksperyment i nie żałuję wcale bo smakowała bosko. Mój młodszy hrabia nie lubi cebuli(...)kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt., wino pół szklanki koszt ok. 1 zł jeśli kupimy wino za ok. 10 zł. Pieczywo koszt ok. 0,20 zł kilka kromek. Ser żółty koszt ok. 2,50 zł potrzebna na 4 osoby ćwiartka kostki. Przygotowanie:  Skrzydełko myję, wkładam do garnka

Tanio smacznie i prosto