pieczywo - 17769 przepisów (strona:45/1185)

Tosty francuskie z mozzarellą 169

aromatycznym nadzieniem błyskawicznie znikają zaraz po zdjęciu z patelni. W dzieciństwie moja mama często robiła je w wersji klasycznej – to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. U mnie dziś w wersji nadzianej. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania tostów francuskich z mozzarellą (4 tosty): 8 kromek pieczywa tostowego, 1 kulka mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii(...)pomidory suszone z oliwy, 3 jajka, pieprz do smaku, oliwa do smażenia. Sposób przygotowania tostów francuskich z mozzarellą: Siekam bazylię, kroję w plastry mozzarellę. Na 4 kromkach pieczywa tostowego układam mozzarellę, bazylię i suszone pomidory, posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Tosty francuskie z mozzarellą - przygotowanie Przykrywam pozostałymi kromkami. Wybijam jajka do głębokiego talerza i roztrzepuję je widelcem

Gotuj Się Kto Może
Tosty hawajskie 180

czasem robią się nudne i nieciekawe. Pomysł jest prosty, realizacja nie wymaga dużo czasu a składniki na ogół są w domu więc … do dzieła. Pieczywo tostowe śmiało możemy zastąpić zwykłym. (Ja chleb tostowy przechowuję w lodówce wtedy długo zachowuje świeżość i nie pleśnieje a przecież i tak jemy go po podgrzaniu(...)jednego tosta hawajskiego: 1 kromka chleba tostowego, 1 plaster ananasa z puszki, 1 plaster szynki, 1 plaster sera żółtego, odrobina masła. Sposób przygotowania tosta hawajskiego: Kromkę pieczywa smaruję masłem, układam na niej plaster szynki, następnie ananas a na koniec przykrywam wszystko serem i zapiekam w rozgrzanym do 200 o C piekarniku (lub w mikrofali

Gotuj Się Kto Może
Tosty francuskie z owocami 209

talerzu. Przepis prosty, wręcz banalny. Raz dwa i kolorowe śniadanko jest na Waszym talerzu.  Nienawidzę marnować jedzenia, aż mnie skręca kiedy muszę coś wyrzucić. Tosty francuskie lubią czerstwe pieczywo. Za to uwielbiam ten przepis, nic się nie zmarnuje! Lekko czerstwe pieczywo świetnie absorbuje płyn i tosty po usmażeniu będą bardziej wilgotne w środku.  Tosty francuskie z owocami Drukuj(...)Składniki 125 ml mleka 2 jaja 6 kromek pieczywa garść owoców (różnych) syrop klonowy Sposób przygotowania: Połącz mleko z jajkami. Kromki chleba zanurz w mlecznej miksturze i obsmaż na suchej patelni, aż się zarumienią. Ciepłe tosty polej syropem klonowym, a następnie udekoruj owocami. Smacznego Artykuł Tosty francuskie z owocami pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami 172

powstały french tosts ( polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . Kiedy w Europie pojawiły się pomidory przywiezione przez żeglarzy z Ameryki, Włosi wymyślili nowy przepis na spożytkowanie suchego pieczywa: panzanellę. Jak pisał XVI-wieczny malarz Bronzino: „Un’insalata di Cipolla trita Con la porcellanetta e cetriuoli Vince ogn’altro piacer di questa vita”. Sałatka z chleba(...)octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie. Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego, które wystarczy stostować, albo podpiec w piekarniku (w przepisie wyjaśniamy jak to zrobić). Do sałatki możecie dodać dowolny chleb, lecz prawda jest taka, że najlepiej smakuje chleb włoski

Niedzielny kucharz
Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą 178

jajka 10 dkg tuńczyka w zalewie własnej bądź w oleju 1 łyżka majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany (bez laktozy) 2 łyżki rzeżuchy szczypta pieprzu szczypta soli 2 kromki pieczywa tostowego 1 łyżka oliwy Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą Przygotowanie. Jajka ugotować na twardo. Standardowo zajmie nam to jakieś siedem minut. Ugotowane jajka obrać, wystudzić po czym zetrzeć na tarce(...)średnich oczkach. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, utarte jajka, tuńczyka uprzednio odciśniętego z zalewy bądź z oleju, odrobinę soli i pieprzu. Dodać dość grubo krojoną rzeżuchę. Dokładnie wymieszać. Pieczywo tostowe z obu stron przesmarować oliwą. Ułożyć na patelni i zapiekać na średnim ogniu do momentu, w których będzie ono wystarczająco chrupkie i przypieczone. Podpieczone pieczywo pokroić na paski o szerokości

mecooks
Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą 270

wcale nie jest trudne, a jeśli się sprężycie to przygotujecie je szybciej niż kanapki :) Jak dodatek do tostów posłużyły nam pomidory i szczypiorek. Składniki (na 2 porcje) 4 kromki pieczywa tostowego odrobina masła 4 plastry szynki 50 g tartej mozzarelli 2 pomidory szczypiorek sól pieprz Tosty z szynką i mozzarellą – przepis Kromki pieczywa tostowego bardzo cienko smarujemy masłem. Następnie(...)układamy wędlinę, posypujemy tartą mozzarellą i przykrywamy drugą kromką pieczywa. Wkładamy do opiekacza i pieczemy do momentu aż będą rumiane i chrupiące. Pomidory kroimy w plasterki, oprószamy solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie 171

szczegółach Znajdziemy tam dietetyczną sałatkę z tuńczykiem. Doskonałą na obiad, kolację czy do lunchboxa. Można ją podawać z grzankami. Kiedy szczególnie dbamy o linię, to do zrobienia grzanek wybieramy pieczywo typu graham, bogate w błonnik, który na długo daje uczucie sytości, zamiast typowej dla grzanek, pszennej bagietki, o niskiej zawartości błonnika. Jeśli jesteśmy na diecie i NAPRAWDĘ chcemy schudnąć(...)sałatkę serwujemy na kolację, zrezygnujmy z pieczywa do sałatki, porcja węglowodanów przed snem nie ułatwi nam chudnięcia! Dieta tkwi w szczegółach! Dlatego warto wziąć sobie do serca porady dietetyczne Agaty. Wiele osób niby się odchudza, a nie chudnie. Wiele osób też stara się zachować linię, a wciąż tyje (co za koszmar!). Dieta tkwi w szczegółach. W popełniamy wciąż z tych

KulinarneImpresje.pl
Golonka zapiekana w piwie z miodem 176

piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy podawane z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Doskonałym dodatkiem będzie także kapusta zasmażana

Korniszonki
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 179

wrzątku, sos oraz dodajemy musztardę. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 150 st.C na ok 4 godziny. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie. Podajemy z pieczywem, kaszami lub makaronem, pieczone ziemniaczki też do niego pasują

Dzieje kuchennej Wiewióry
„BIAŁY” CHLEB LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 480

razem coś dla tych, którzy tęsknią za pieczywem, ale nie lubią tego z łupinami lub z mąką kokosową. Delikatny i puszysty BIAŁY CHLEB zrobiłam w 2 wersjach – wytrawnej neutralnej oraz przypominającej maślaną chałkę. Jako, że mnie samej kompletnie nie brakuje deserów i pieczywa, to rzadko eksperymentuję z tego typu wypiekami, ale zainspirowana przepisem znalezionym przez keto koleżankę Olę upiekłam

Ola la LCHF
PUDDING Z SUCHARKÓW Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 149

Pudding chlebowy to specjalność Brytyjczyków i jest to super pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. A ja zamiast czerstwego pieczywa użyłam sucharków delikatesowych i przygotowałam pudding z białą czekoladą i borówkami. Wyszedł rewelacyjny! Taki prosty przepis, a można wyczarować niebanalne śniadanie na słodko. To również świetna propozycja, gdy zabranie pieczywa, a chcemy zjeść coś naprawdę pysznego. Dodatki możemy dobierać według gustu

Kuchnia MagdaLeny
Zupa paprykowa z grzankami 147

łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli szczypta pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze(...)minut od momentu zagotowania. Gotową zupę zblendować. Gdy zupa nam się gotuje możemy przygotować grzanki. Jajko rozbić, roztrzepać widelcem. Dodać do niego mleko i dokładnie wymieszać. Każdą z kromek pieczywa tostowego przekroić na pół tak aby powstały dwa trójkąty. Pieczywo moczyć w mlecznej kąpieli a następnie z obu stron obsypywać sezamem. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec

mecooks
Awanturka z wędzonej makreli, czyli pyszna pasta śniadaniowa 242

Awanturka z makreli świetnie smakuje z pomidorami i świeżym pieczywem Awanturka z makreli to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest twarożek. Wędzona makrela świetnie pasuje do białego sera, a taka pasta to ciekawa alternatywa dla  tuńczyka czy łososia. Składniki na awanturkę z makrelą 1 wędzona makrela ok. 10 dag twarogu lub jeden serek

Korniszonki
Śniadanie: kanapki z papryką źródłem witaminy C 205

Bardzo lubię kanapki! Szczególnie te z chleba żytniego, który piecze Agnieszka. Jeśli chodzi o pieczywo to zdrowsze i bardziej wartościowe jest żytnie, a jeśli masz problem z ciemnym pieczywem to znak, że trzeba zadbać o procesy trawienne i dieta rozdzielna to najlepsza droga do celu, którym jest zdrowie....      O wiele lepszym rozwiązaniem od popularnych kanapek z pomidorami(...)Dodatkowo pamiętaj, że papryka to źródło witaminy C, prawdziwej nie syntetycznej! A prawdziwa witamina C wspomaga procesy odchudzania, a dokładniej wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej... Składniki: pieczywo żytnie papryka czerwona masło cebula musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie:       Chyba nikogo nie trzeba uczyć robić kanapek. Pokroić chleb w kromki, posmarować masłem, pokroić paprykę i cebulę w paski

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pasta z awokado 453

pasta na jutrzejsze, niedzielne śniadanie! Aby awokado nie ściemniało, skrapiamy je sokiem z cytryny, pamiętajcie! Pasta z awokado  Składniki: 1 małe awokado, wybrałam Hass 2 jajka 3 kromki pieczywa 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki startego grana padano lub np. parmezanu 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)Ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do awokado, mieszamy. Tak przygotowane awokado mieszamy razem z jajkami oraz oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku. Mieszamy ponownie. Na kromkach pieczywa układamy pastę z awokado. Każdą z kromek posypujemy po łyżce startego grana padano. Do podania można przygotować ćwiartkę z cytryny i dodatkowo skropić kanapki. Dla jeszcze lepszego smaku pieczywo

Moja smaczna kuchnia