pieczywo - 17769 przepisów (strona:38/1185)

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 145

niestety zbyt wiele pektyn, dlatego też moim zdaniem trzeba dodać do nich odrobinę pektyny, aby dżem miał odpowiednią konsystencję. Osobiście lubię, kiedy dżem daje się rozsmarować na przykład na pieczywie czy naleśnikach, a nie rozlewa jak sos. Nie trzeba się bać pektyn, ponieważ jest to naturalny produkt pozyskiwany z owoców, warzyw i nasion, jest źródłem błonnika. 🍏 Pektyna jabłkowa To najpopularniejsza

SprawdzonaKuchnia.pl
Jednodniowy jadłospis na lato – 5 zdrowych posiłków na cały dzień + lista zakupów 78

oliwy ½ kartonika przecieru pomidorowego lub siekanych pomidorów sól i pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego oregano 4 plastry ulubionej szynki 4 jajka do podania: 4 kromki ulubionego świeżego pieczywa, sok owocowy do picia Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski, czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub oliwę na patelni i wrzuć na nią warzywa. Smaż przez 5-7 minut(...)uszkodzić żółtka. Posyp szynką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 10 minut, aż białko się zetnie. Podawaj od razu z pieczywem i sokiem do picia. Drugie śniadanie - Truskawkowy budyń jaglany   Składniki /na 4 porcje:  3/4 szklanki (180 g) suchej kaszy jaglanej 2 i 1/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Rydze w sosie 124

smakowała wybornie! Print Rydze w sosie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rydze w sosie, to najlepszy dodatek do makaronu, placków ziemniaczanych lub pysznego domowego pieczywa. Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, mascarpone Prep Time 10 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 25 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na sos 400 g świeżych

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet z królika 97

niskiej zawartości tłuszczu . Tak, więc jeśli pasztet to najlepszy i najzdrowszy będzie z królika. Przygotowanie pasztetu nie jest trudne i wystarczy kilka składników, aby przygotować ten pyszny dodatek do pieczywa. Zanim przygotujemy pasztet, należy mięso ugotować z dodatkiem warzyw, dzięki temu otrzymamy wspaniały rosół , który możemy wykorzystać do przygotowania białego barszczu lub żurku . Do masy powinniście dodać trochę tłuszczu, ponieważ

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki śniadaniowe z makiem 89

Bułki śniadaniowe z makiem . Moje bułki śniadaniowe z makiem są okrągłe i mają charakterystyczne nacięcia na wierzchu i ziarenka maku na rumianej skórce. Często piekę domowe pieczywo – Rogale pszenne z makiem piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , albo piekę też pyszne bułki z przedziałkiem i bułki domowe wielozbożowe. Tym razem upiekłam bułeczki, które nazwałam bułki śniadaniowe z makiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panzanella ze szparagami, pomidorkami i ciabattą 112

sałaty rzymskie lub główka sałaty dębowej lub masłowej 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 1 ciabatta lub 2 kromki chleba (jeśli chcesz żeby sałatka była mniej kaloryczna ogranicz ilość pieczywa) Garść pomidorków koktajlowych lub 4 dojrzałe, słodkie pomidory ½ czerwonej cebuli ½ szklanki tartego parmezanu Świeża bazylia (opcjonalnie) Natka pietruszki Sok z cytryny 2 łyżki oliwy Świeże szparagi i wszystkie pozostałe warzywa(...)minut. Zaglądaj do piekarnika, żeby szynka się nie spaliła. Powinna być chrupka, ale nie spalona. Krok 3 W międzyczasie porwij ciabattę na kawałki. Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią pieczywo i podpiekaj, aż stanie się chrupkie, obracając co chwilę, żeby się nie przypaliło. Jeśli wolisz możesz też wyłożyć je na tackę do pieczenia po podpieczeniu szynki i wstawić na kilka minut

Niedzielny kucharz
Chleb szpinakowy? Zielony chleb szpinakowo-orkiszowy! 139

Prawie całe życie jadłem pieczywo pszenne. Jakiś czas przed zapoznaniem się z Agnieszką przerzuciłem się na chleb żytni. Jeśli jednak w domu jest zawodowy piekarz, który na dodatek jest technologiem żywności ze specjalizacją zboża, to jedno jest pewne! Chleb nigdy nie wyjdzie z menu. A nawet rzekłbym, że w temacie pieczywa asortyment chlebów się powiększy... Link do filmu z przepisem(...)Pieczywo - Zielony chleb orkiszowo szpinakowy - Unikalny przepis Składniki: 180g szpinaku (ja użyłam mrożonego, jeśli będzie świeży to 150g wystarczy) 180ml mleka roślinnego (każde oprócz sojowego) 350g mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700) 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli ziarna czarnuszki do posypania Przygotowanie: Jeśli używamy świeżego szpinaku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Szakszuka (podstawowa) 109

mało treściwe. Swoje porcje zjadamy szybko i od razu chcemy więcej. Dla mnie to taka ulepszona wersja jajecznicy, mimo że jajka są w całości. Polecam podawać ze świeżym pieczywem jak bułka czy bagietką. Istnieje mnóstwo różnych wersji tego dania.  Podstawowy przepis wzięłam z ulubionej strony Kwestia Smaku . Można dodać fasolkę, boczek, fetę, szpinak, posypać szczypiorkiem.  Co kto lubi(...)można dać zaszaleć wyobraźni. Składniki: pomidory w puszcze lub 2 zwykłe 2 jajka łyżka oliwy ząbek czosnku sól pieprz oregano kmin rzymski papryka chilli bazylia pieczywo Pomidory z puszki odsączyć trochę na sitku. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić rozgnieciony czosnek i dodać pomidory. Doprawić przyprawami do smaku i smażyć kilka minut. Nie mieszać za dużo żeby pomidory się nie rozpadły

W kuchni bez szafek
Zakwas 152

również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również wpływa korzystnie na utrzymanie wyrównanego poziomu cukru we krwi czy też poprawia strawność pieczywa. Samo przygotowanie zakwasu jest proste i szybkie. Należy tylko cierpliwie poczekać kilka dni, a wyrośnie(...)wspaniały dodatek do pysznego pieczywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki . Składniki: 240 g mąki żytniej typ 2000 240 ml wody Sposób przygotowania: Pamiętajcie, że zawsze składniki zakwasu dodawajcie w stosunku wagowym (tyle samo gramów mąki i wody). Wieczorem pierwszego dnia przygotowywania do wyparzonego słoika dodajemy 60 g mąki oraz 60 g wody. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
SAŁATKA Z TOFU I OWOCAMI 107

parapecie ). Warto pamiętać, by w sałatce znalazło się coś słodkiego (winogrona), słonego (Vegeta), orzeźwiającego (mięta), kwaskowatego (brzoskwinie – takie mi się trafiły, i sok z cytryny) i chrupiącego (chrupkie pieczywo) Inspiruj się naturą i tym, na co akurat jest sezon (lub co masz w lodówce) Składniki: 100g tofu 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem 0,5 opakowania dowolnej mieszanki sałat(...)pomidory (z oleju) 1 nieduża brzoskwinia 3 listki mięty kilka listków młodego jarmużu 1 małe chilli olej z suszonych pomidorów sok z cytryny olej do smażenia 1 kromka chrupkiego pieczywa tofu pokrój na plasterki i posyp przyprawą. Odstaw na 10 minut po tym czasie usmaż tofu na złoto na oleju i pokrój na mniejsze kawałki pokrój pomidorki, suszone pomidory, brzoskwinie

SandraFrej.com
Zakwas z mąki żytniej 77

się, że kiedykolwiek ten stopień osiągnę. Postanowiłam jednak wziąć byka za rogi i okazało się, że zrobienie zakwasu z mąki żytniej, który następnie posłuży nam do upieczenia pysznego domowego pieczywa, jest zadziwiająco proste, choć wymaga trochę cierpliwości.  Zakwas powstaje przez połączenie dwóch składników - mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie(...)odkładajcie taką porcję zakwasu na kolejne pieczenie - w ten sposób zakwas będzie robił się coraz silniejszy, a silniejszy zakwas to lepszy chleb. Jak przechowywać zakwas? Jeśli nie planujecie piec pieczywa codziennie trzymajcie zakwas w szklanym słoiku (najlepiej dużym, np. 1-litrowym), nałóżcie na niego pokrywkę, ale nie zakręcajcie - dzięki temu zakwas nie wyschnie, ale też będzie miał dostęp tlenu (ponieważ

Z notatnika dietetyka
3 proste przepisy z łososiem w roli głównej 98

gotowy do podania. Możesz wyłożyć go na talerz wraz z plastrami łososia. Smak ryby świetnie będzie komponował się z sokiem cytryny. Potrawę można również udekorować świeżymi liśćmi szpinaku. Razowe pieczywo z zielonym musem oraz łososiem Grzanki z dodatkiem ryby, awokado oraz jajka w koszulce to kolejna propozycja śniadaniowa. Do przygotowania dania potrzebne będą: 4 kromki razowego pieczywa, awokado, łyżeczka oliwy(...)wirka za pomocą łyżki wbij jajko do wywaru. Należy je gotować przez około 90 sekund. Gotowe jajka można odłożyć na talerz. Ostatni etap to ułożenie musu z awokado na pieczywie. Smak grzanek świetnie wzbogaci rukola oraz plastry łososia. Na wierzch dania połóż jajka w koszulce. Całość można udekorować szczypiorkiem oraz plastrami rzodkiewki. Gofry z rukolą oraz łososiem Do przygotowania wafli

Żyję by jeść
Keto naan (wegańskie) 128

wyczuwalna mąka kokosowa świetnie do nich pasuje. W końcu w kuchni indyjskiej kokos i mleczko kokosowe są wykorzystywane. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań kuchni indyjskiej, albo jako pieczywo do śniadania czy też kolacji. Niektóre łupiny babki jajowatej po obróbce cieplnej zmieniają kolor na purpurowy, niestety takie się również i mnie trafiły. Nie wpływa to w żaden sposób(...)papryka oraz obowiązkowo kolendra! Kaloryczność dla całości 274 kcal Białko 12 g Tłuszcze 12 g Węglowodany (netto) 42 g (10 g) Błonnik 32 g Zobacz również inne przepisy na pieczywo lub dania niskowęglowodanowe jak keto lub Low Carb ! A może zainteresuje Cię przepis na chlebek naan na jogurcie greckim ? Artykuł Keto naan (wegańskie) pochodzi z serwisu WegePrzepis

WegePrzepis
Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem 77

Oznacza to, że wyrzucając łodygę wyrzucacie połowę wydanych pieniędzy. ;) Możliwości na wykorzystanie brokułowej łodygi jest naprawdę dużo. Ja na początek proponuję frittatę, do której zużyłam także trochę czerstwego chleba. Pieczywo podpieczone na oliwie zyskało nowy smak i dodało przyjemnej chrupkości. A jak u Was? Wykorzystujecie łodygę brokułu? A może macie inny patent na niemarnowanie jedzenia? jaja, przekąska, co na obiad(...)party Obiad, Śniadanie polska, włoska Ilość: 1 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem Taka frittata, to smaczny sposób na wykorzystanie łodygi brokułu. przygotowanie: 5 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki: Ciasto 250g łodygi brokułu 2 kromki czerstwego pieczywa 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem

Pełny talerz