Dziś przepis na potrawę, która niezbyt często pojawia się tutaj na blogu, ale także niezbyt często pojawia się w moim menu. Mowa oczywiście o pieczywie. Nie będę ukrywać, że nie jestem jego fanką. Nie jestem typem kanapkowicza i nie muszę codziennie zjadać kanapki. Baa, nawet powiem szczerze, sięgam po nią naprawdę bardzo rzadko. Czasem jednak się zdarza. Gdy nachodzi mnie(...)ochota właśnie na porządną kanapkę z… masłem (moja ulubiona) zabieram się za domowe pieczywo. Tym razem z użyciem nieznanej mi wcześniej mąki – mąki z płaskurki. Płaskurka jest prymitywnym gatunkiem pszenicy – jednym z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie. Ma płaskie, podobne do jęczmienia kłosy, a pochodzi z obszarów obecnej południowo-wschodniej Turcji, gdzie uprawiano ją już
365 dni dookoła kuchniDomowe pieczywo zaczęłam piec dzięki blogowi Pracownia Wypieków Liski . Jest ona dla mnie bez dwóch zdań autorytetem w tej dziedzinie dlatego też bardzo się ucieszyłam widząc nowy przepis na chlebek na Whiteplate. Pieczenie go zaplanowałam na weekend bo to chleb z gruntu tych długo rosnących. Udał się nieźle. Był wilgotny, z ładnymi dziurkami, z początku skórka była bardzo twarda
Dzieje kuchennej WiewióryZiołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch. Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie Crock-Pot.pl Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru nie powinna więc już
Cztery Fajeryjest zupą zimną jak lód. To rodzaj chłodnika, zupy wystudzonej, ale nie bardzo zimnej. Bardzo niska temperatura niestety zabija smak pomidorów. I jeszcze jedno: do zupy warto użyć pieczywa miękkiego, raczej białego, bez dodatków ziaren, czy przypraw. Chleb ma stanowić neutralną podstawę zupy, łatwo połączyć się z pozostałymi składnikami i utworzyć kremową, lekką zawiesinę. Dlatego nie może to być pieczywo(...)skórki, pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego lub wedle uznania 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Na dnie misy ułóż pokrojone pieczywo. Połóż na nim połowę posiekanych pomidorów. Posól i popieprz. Ułóż na nich warstwę z ogórków, papryk, czosnku i cebuli. Przykryj warstwą z pozostałych pomidorów. Przypraw solą i pieprzem. Skrop olejem
Niedzielny kucharzmyśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb w diecie nie jest zabroniony. Pogłoski, że pieczywo i dieta odchudzająca to dwie różne bajki, taka osoba sama pewnie(...)żyje w świecie bajek i jej dieta jest uboga w błonnik (ja właśnie takie przypadki spotykam...). Pieczywo posiada wartościowy błonnik, który jest potrzebny organizmowi i rezygnowanie z niego jest błędem. Oczywiście podstawową zasadą jest skład chleba. Zwykły pszenny ograniczamy praktycznie do zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość
Zdrowie i pysznie na talerzuOdpowiedzią są proste i pyszne pasty kanapkowe. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne połączenie tuńczyka z serkiem kanapkowym. Prostota i smak. Takie pasy wspaniale komponują się z chrupkim pieczywem Sonko . U mnie dziś wersja z błonnikiem. Spróbujcie. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym 2 czubate łyżki białego serka kanapkowego około 2 cm pora (biała część) sól i świeżo mielony(...)tuńczyka odlewamy olej, przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 czubate łyżki białego serka kanapkowego, posiekany por i przyprawmy. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Taka pasta idealnie smakuje z chrupkim pieczywem. Polecam pieczywo od Sonko . S macznego
Słodkie okruszkitrafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo popularna jest nieco inna sałatka, również robiona na bazie czerstwego pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw – kto wie czy lepsza niż panzanella. Sałatka fattoush – danie stworzone z oszczędności Sałatka fattoush pochodzi z Libanu i (podobnie jak włoski odpowiednik) wzięła się(...)zwykłej oszczędności i poszanowania jedzenia. Podstawą diety miejscowego chłopstwa, jak chyba na całym świecie, było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki
Niedzielny kucharzMinimum komplikacji w wykonaniu, a maksimum smaku po upieczeniu! Najprostszym w wykonaniu rodzajem pieczywa, jakie kiedykolwiek piekłam, jest chleb pieczony w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką , gdyż gara takowego jeszcze się nie dorobiłam. Charakteryzuje się on prawdziwym minimum komplikacji w przygotowaniu oraz banalnie prostym procesem wypiekania. Wystarczy wyrobić pobieżnie składniki ręką , zostawić miskę z ciastem chlebowym(...)garnka Tym razem nabrałam ochoty na słodkawy dodatek suszonej żurawiny w pieczywku. Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę o szumnej nazwie: Domowe pieczywo wypiekam sam! Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki) : 350g mąki pszennej - typ 650 150g mąki orkiszowej jasnej
Grunt to przepis!razem z pieprzem. Posiekaj drobno i wymieszaj z kaparami, posiekanymi ogórkami, koperkiem i cebulą czerwoną. W mojej wersji natomiast jest to śledzik podany na grzance. Na domowym, pełnoziarnistym, orkiszowym pieczywie, które jest wypieczone bez soli i cukru, co doskonale komponuje się z zamarynowanym śledziem, który jest tutaj zdecydowanie na pierwszym planie. Nieco mdły w smaku chlebek jest jedynie dobrym tłem(...)przez niewidzialne krasnoludki z dodatkiem hummusu, który w lodówce mam niemal zawsze, bo kocham. W każdym razie ważna zasada- nie kroimy chleba przed wystudzeniem, gdyż możecie wówczas otrzymać zakalec. Pieczywo musi spokojnie wystygnąć i to zasada, której przestrzegać jesteście zobligowanie w momencie korzystania z mojego przepisu. Koniec i kropka. Historia o śledziu w oleju lnianym. Śledź marynowany
Mango PapajaZiołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch. Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie Crock-Pot.pl Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru nie powinna więc już
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataraczej nie korzystacie z gadżetów? Ja całkiem niedawno, w końcu, doczekałam się koszyczka do wyrastania chleba i używam go prawie codziennie. Mam też kilka nowych silikonowych form do wypieku pieczywa. Niebawem w ruch znowu pójdzie wałeczek w roślinne wzory, którego doczekałam się w zeszłym roku, gdyż mam w planach ciasteczka kakaowe, a może skorzystam jednak ze stempla? Jeśli macie
Dzieje kuchennej Wiewiórywielu lat sama wypiekam pieczywo. Sporadycznie, z braku czasu, kupujemy chleb lub kilka bułek. Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło, nie ma co się dziwić, dzieci też rosną :) Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepada, ale za to dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej
Pieguskowa Kuchniaprzepada, ale za to dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej
Pieguskowa KuchniaWedług "cioci" Wikipedii bajg le , to żydowskie pieczywo wymyślone w XVII w., najprawdopodobniej w Krakowie. Obecnie wypieka się je na całym świecie; najpopularniejsze są chyba w Nowym Jorku. Kto pamięta film "Diabeł ubiera się u Prady" ( swoją drogą świetny, uwielbiam go ) ? Tam główna bohaterka zajadała się właśnie bajglami :) W każdym razie - bajgle, to mięciutkie, lekko słodkie pieczywo, z genialną, ciągnącą(...)przepisy, w których ten etap jest pomijany, ze swojej strony zachęcam by jednak zastosować tę metodę, ta skóra jest bowiem w nich najlepsza ;) Polecam jako fajną alternatywę dla codziennego pieczywa :) Przepis zaczerpnęłam ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 10 sztuk: 500 g mąki pszennej ( u mnie mąka pszenna typ 650 ) 14 g drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru
Opowieści z piekarnika