pieczywo - 17769 przepisów (strona:32/1185)

Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 237

rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu świetnie rozprowadza się na powierzchni pieczywa. Konsystencja nie sprawia, że krem spływa, a wręcz odwrotnie. Ma przyjemny smak, kremowy, nieco tłustawy. Czuć lekką kwaśność, ale w pozytywnym znaczeniu. Pora da się lepiej wyczuć niż cukinię. Czosnku(...)moją opinią zgodziło się także kilka innych osób, więc coś w tym jest. Aromat jest zachęcający, naturalny, nie przytłaczający. Konsystencja typowa dla smalcu. Miękka, świetnie rozprowadzająca się po pieczywie. Jednak po wyciągnięciu smalczyku z lodówki jest on dosyć twardy, dlatego polecam przed spożyciem wyciągnąć go troszkę wcześniej, aby nieco zmiękł lub po prostu rozsmarować na ciepłym toście, ale nie gorącym

Zdrowie na języku :P
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 186

przyjemniejszego niż świeże pieczywo rankiem, do tego odrobina masła, lub ulubionej pasty na kanapki i śniadanie gotowe. A każdy szczęśliwy i zadowolony. Chleb znika w oka mgnieniu. Każdy z Nas chciałby właśnie taki pyszny, chrupiący domowy chlebek móc robić w domu, ale niestety nie każdy ma na to po prostu czas. Ja uwielbiam chleby na zakwasie i zakochałam się(...)całodniowy proces wypieku chleba na zakwasie - chciałby zacząć swoją przygodę z wypiekaniem domowego chleba, ale nie ma żadnego doświadczenia - dla osób starszych, których dieta jest oparta na bardzo delikatnym pieczywie - dla dzieci: jak dla mnie to petarda, możemy przygotowywać bardzo puchate i mięciutkie chleby niczym bułki, idealne rozwiązanie dla mam, których dzieciaki jedzą mięciutkie kajzerki, których skład lepiej przemilczmy, tutaj

SMYKWKUCHNI
Pieczemy chleb - cześć 2 179

wyrastania. Ciasto z tym rodzajem drożdży rośnie tak szybko że często można pominąć jeden etap fermentacji, uformować bochenek i do pieca. Ma to jednak wpływ na jakość i smak pieczywa ( osobiście nie polecam - no chyba że robicie racuchy a dzieci czekają trzymając was za nogę) Drożdże instant-  Podobne do drożdży suszonych, ale w związku z tym że są suszone(...)zawartą w mące.Wytwarzają podczas tego procesu dużo dwutlenku węgla, który zostaje uwięziony w siatce glutenowej i powoduje wzrastanie ciasta. Prefermentacja - stosowana w różnych kulturach, ma na celu nadać pieczywu niepowtarzalny smak. Oto cztery najbardziej znane i spotykane. Zaczyn płynny (sponge) - mokra mieszanka wody, mąki i suszonych drożdży, które odstawia się na krótki czas- czasem tylko godzinę - przed dodaniem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Śniadanie – tosty z łososiem i jajka w kokilkach 181

śniadanie. Podamy na śniadanie- tosty z łososiem i jajka w kokilkach – będzie zdrowe, dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 w łososiu, tylko pamiętajcie aby wykorzystać do przygotowania tostów pieczywo razowe. Jajka w kokilkach to natomiast oryginalny sposób na przygotowanie jajek na twardo :) Sprawdźcie… a będziecie zaskoczeni… przepis znajduje się poniżej. Tosty z łososiem – składniki 4 kromki(...)pieczywa razowego 50g łososia serek śmietankowy do smarowania koperek odrobina mleka jajko masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – składniki 100g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 50g sera żółtego szczypiorek sól pieprz masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – przepis Szpinak myjemy i dusimy na patelni na odrobinie masła przez ok. 3-4 minut z dodatkiem przeciśniętego przez praskę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 213

Ostatnio jakoś tak rzadziej mamy ochotę na pieczywo z ziarnami, bardziej sięgamy po chleby bez ich dodatku. Chyba chwilowy przesyt... Ostatnim naszym zauroczeniem jest chleb orkiszowy z domieszką mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), bez ziaren, za to z chrupiącą makową skórką. Jak zwykle poszłam na kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej(...)inaczej. Jak dla mnie czym starszy tym smaczniejszy, b.lubimy już taki stary, zeschnięty, wręcz twardy, który aż trudno pokroić, w nim jest cały smak... Odkąd piekę chleby na zakwasie, pieczywo się u nas nie marnuje, zjadamy do ostatniego okruszka. Piekę w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej typ720

Smaczne Zdrowe
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 156

Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość(...)prosto i szybko, więc śmiało można go upiec wieczorem, tuż przed spaniem. Na śniadanie będzie jak znalazł. Ilość pomidorów podanych w przepisie jest orientacyjna. Jeśli lubicie pieczywo o bardziej zdecydowanym smaku, dodajecie ich więcej. Składniki: 700 g mąki pszennej typ 750 200 ml mleka 250 ml wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 saszetka suszonych drożdży

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 144

ilka miesięcy temu przygotowałem ten chleb na urodzinowego grilla dla znajomych. Pamiętam, że rozszedł się w trymiga. Wszyscy wcinali kromki pieczywa, zanim grill zdążył się rozgrzać. I prawdę mówiąc, później już niewiele go zostało. Jako, że tak bardzo wszystkim posmakował, to postanowiłem podzielić się przepisem na niego. Samą recepturę dostałem wiele lat temu od koleżanki ze szkoły. Był to pierwszy(...)przygotowuje się go tak ekspresowo i smakuje wybornie, sprawia, że odechciewa się nastawiać zakwas. To idealny przepis dla zabieganych lub tych, którzy chcą zachwycić swoich domowników tudzież gości domowym pieczywem, jednocześnie nie przemęczając się zbytnio. ;) Dzisiaj proponuję Wam dwa przepisy na ekspresowy chleb z mąki krupczatki. Jeden jest inspirowany włoskim pieczywem z ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Drugi zaś nawiązuje

Food Square
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 155

czas bardzo dobrze zainwestowany, bo w coś pysznego. Chlebki naan są neutralne w smaku, dlatego poza oczywistym zastosowaniem, czyli serwowaniem z dahl czy curry, możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo i pałaszować, np. z masłem orzechowym i dżemem Życie bez piekarnika we własnym mieszkaniu to czasami nie lada wyzwanie kulinarne, ponieważ jeśli czegoś nie posiadamy (tak jak wcześniej wspomnianego piekarnika(...)chodzą za nami dania przygotowane z jego pomocą. Tak jest między innymi z pieczywem. Ja je uwielbiam, zwłaszcza to robione samodzielnie. Choć staram się maksymalnie go unikać ze względu na mąkę pszenną zawartą w tym sklepowym, to czasami słabość wygrywa… może to już uzależnienie? Chlebki naan z patelni na szczęście ratują sytuacje w przypadku braku piekarnika, więc możemy nawet

Blendman
Kanapka z mango 166

porcje: 4 kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   Składniki dressingu: (wystarczy(...)masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży) 16 listków szpinaku 8 plasterków mozzarelli w zalewie masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek

Moja Delicja
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 171

który mam w domu od 3 lat sprawdza się wyśmienicie. Jednak w oko wpadł mi (nie tylko mi) piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca(...)mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła: – pastę z fasoli z czosnkiem i majerankiem – masło kokosowe z miodem, świeżym tymiankiem i sezamem Dziękujemy Akademii Smaku Bosch za zaproszenie na Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą”, które były bardzo ciekawe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 176

Kiedy zobaczyłam je na blogu Pistachio nie byłam w stanie im się oprzeć. Okazały się delikatne, lekko słodkie, ślicznie się rozwarstwiające przy każdym kęsie. Rogale będące wspomnieniem dzieciństwa i pieczywa kupowanego w wiejskim GS-ie. Rogale z makiem ciasto: 20 g świeżych drożdży 45 g cukru 1 łyżeczka soli 40 g miękkiego masła 220 ml mleka 1 jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 158

czas bardzo dobrze zainwestowany, bo w coś pysznego. Chlebki naan są neutralne w smaku, dlatego poza oczywistym zastosowaniem, czyli serwowaniem z dahl czy curry, możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo i pałaszować, np. z masłem orzechowym i dżemem Życie bez piekarnika we własnym mieszkaniu to czasami nie lada wyzwanie kulinarne, ponieważ jeśli czegoś nie posiadamy (tak jak wcześniej wspomnianego piekarnika(...)chodzą za nami dania przygotowane z jego pomocą. Tak jest między innymi z pieczywem. Ja je uwielbiam, zwłaszcza to robione samodzielnie. Choć staram się maksymalnie go unikać ze względu na mąkę pszenną zawartą w tym sklepowym, to czasami słabość wygrywa… może to już uzależnienie? Chlebki z patelni na szczęście ratują sytuacje w przypadku braku piekarnika, więc możemy nawet

Blendman
Grahamki z miodem, oliwą i oliwkami. 174

Dawno nie piekłam w domu pieczywa, to za sprawą bycia na diecie i unikania pieczywa. Ale dzisiaj mnie naszło, oj tak! Zdecydowanie naszła mnie ochota na domową, pachnącą grahamkę, taką jak lubię. Czyli na miodzie, oliwie z oliwek i prawdziwej mące graham. Takie lubię najbardziej. Jak już przestygną, ale wciąż są lekko ciepławe, zajadam tak, jak jada się pieczywo

SMYKWKUCHNI
Panini al latte – jak wybrać najlepsze włoskie bułeczki? 320

Włoskie bułeczki maślane ( panini al latte ) to często wybierane pieczywo śniadaniowe, smaczne i wygodne w przechowaniu, o wyjątkowo długim terminie przydatności. Należy jednak pamiętać, że bułeczki te nie mogą być porównywane z tradycyjnym pieczywem i stanowią jego sztuczny ekwiwalent. Wybierając panini al latte powinniśmy uważnie przyjrzeć się etykiecie. Dobrze jeżeli podany jest na niej rodzaj mąki oraz określona kategoria jajek(...)barwieniu produktu, natomiast E200 wydłuża termin spożycia. Mimo, że panini al latte są produktem we Włoszech często kupowanym, nie należy opierać na nich diety i traktować jako codziennego pieczywa

Bon Ton Italia
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 196

Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry