pieczywo - 17769 przepisów (strona:33/1185)

Panini al latte – jak wybrać najlepsze włoskie bułeczki? 291

Włoskie bułeczki maślane ( panini al latte ) to często wybierane pieczywo śniadaniowe, smaczne i wygodne w przechowaniu, o wyjątkowo długim terminie przydatności. Należy jednak pamiętać, że bułeczki te nie mogą być porównywane z tradycyjnym pieczywem i stanowią jego sztuczny ekwiwalent. Wybierając panini al latte powinniśmy uważnie przyjrzeć się etykiecie. Dobrze jeżeli podany jest na niej rodzaj mąki oraz określona kategoria jajek(...)barwieniu produktu, natomiast E200 wydłuża termin spożycia. Mimo, że panini al latte są produktem we Włoszech często kupowanym, nie należy opierać na nich diety i traktować jako codziennego pieczywa

Bon Ton Italia
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 176

Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno-żytni 276

Kromka świeżego chleba z masłem. Czy jest coś lepszego? W kategorii świeżych wypieków na pewno nie. I chociaż swego czasu dosyć często piekłem pieczywo dla siebie i swojej rodziny, wykorzystując zarówno zakwas żytni, pszenny jak i bigę (czyli specjalny rodzaj zaczyny stosowany głównie do wypieku ciabatt), to ostatnio ten proceder zaniedbałem.   Być może z braku czasu, być może(...)podrośnięcia. Bułki i chleb smaruję żółtkiem z wodą, posypuje słonecznikiem i/lub dynią. Piekarnika nagrzewam do 220 stopni. Na spód piekarnika wkładam blaszkę z wodą. Do nagrzanego pieca wkładam pieczywo. Bułki piekę około 15 minut, chleb około 30. Pieczywo jest upieczone, gdy po pukaniu w skórkę daje nam głuchy odgłos

Jacob Tastes
Sałata Cezar z kurczakiem i "Śpij, kochanie, śpij" 147

Jeśli macie sałatę rzymską, trochę pieczywa (najlepiej czerstwego) i różne resztki w lodówce, przygotujcie sałatę Cezar. Jej nazwa pochodzi od nazwiska włoskiego właściciela restauracji w Tijuanie (Meksyk) Caesara Cardiniego, którego uważa się za twórcę tej sałatki. Podań związanych z jej powstaniem jest wiele. Mnie przekonuje ta wersja, według której Caesar musiał przygotować coś na poczekaniu, bo akurat przyszli do niego(...)wizytą. Wykorzystał różne resztki, które znalazł na podorędziu. W klasycznej wersji znajdują się typowo włoskie dodatki. Ja dziś równie częstą propozycję z kurczakiem. Składniki : sałata rzymska kilka kromek czerstwego pieczywa resztki kurczaka np. z obiadu oliwki jajko pieprz oliwa sok z cytryny olej do smażenia Ugotować jajko na miękko - powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko (u mnie 6 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 140

łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo(...)podpraż na suchej patelni, a następnie umieść w kielichu blendera. Wrzuć pomidory, kilka kaparów, ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy z zalewy po pomidorach. Zmiksuj na jednolitą pastę. Kanapka Pieczywo przekrój na pół, ułóż umyte liście rukoli, a następnie plastry soczystego filetu. Kurczaka posmaruj pastą z pomidorów suszonych, a nań połóż awokado pokrojone w plasterki i usmażony na chrupko boczek

Food Square
Zdrowy smalec z kaszy jaglanej 202

Smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem to przepyszne smarowidło na pieczywo. Zawsze pobudzał moje kubki smakowe i przywoływał pozytywne wspomnienia z dzieciństwa. Niestety, chociaż smaczny, to jednak do zdrowych nie należał. Mój smalec to zupełnie coś innego. Smak bardzo podobny (może lepszy?) i co najważniejsze można go jeść bez obaw o cholesterol, ponieważ jest mega zdrowy, składająca się z samych(...)resztę cebuli, wymieszać i doprawić pieprzem czarnym, ewentualnie solą. Jeżeli chcemy, aby kawałki cebuli były bardziej wyczuwalne, można całość dodać do kaszy, bez miksowania. Podawać z kiszonym ogórkiem i pieczywem pełnoziarnistym. Mniam :) Smacznego :) Szeroki wybór superfood m.in. kaszę jaglaną, olej kokosowy można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Dla dzieci , Pieczywo , Przystawki

https:KKuchniaMniam
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 215

dawna chodzi za mną chęć na pieczywo razowe. Mój zakwas protestuje i nie bardzo chce „rosnąć”, ale nie stoi to na przeszkodzie, aby mieć pyszne, domowe pieczywo razowe :) Bułeczki razowe – proste, smaczne, a zresztą jak zrobicie to będziecie wiedzieli o co chodzi. Składniki na 8 sztuk: 1/2 szklanki płatków owsianych ( górskich ) łyżka masła 2 łyżki płynnego miodu(...)razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto tak naprawdę wystarczy dokładnie wymieszać lub ” po ugniatać ” w misce. Wystarczy 2 – 3 minuty nie dłużej. Dzięki temu po upieczeniu pieczywo razowe nie będzie się kruszyć. Miskę przykrywam folią aluminiową i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę ( czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym pozostawicie ciasto – im cieplejsze

Niebieski kubek z kawa
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem 135

Moje kolejne starcie z bezglutenowym pieczywem, Chlebek ma ładny kolor i porowaty miękisz, ale jest dość kruchy i posiada specyficzny smak. Wprawdzie został skonsumowany, ale to nie moje smaki, więc powtórki raczej nie będzie. Nie znaczy to, że chleb nie jest smaczny, po prostu mnie nie smakuje. Ale przecież trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo

Kuchenne zapiski Edyty
Nocne kajzerki 2268

Odkąd musiałam przejść na dietę bezglutenową, zaniechałam wypiekanie tradycyjnego pieczywa w domu chociaż pozostali domownicy nadal je spożywają. Nie było to na zasadzie „ja nie jem to nie piekę”. Większość swojej uwagi i czasu skupiłam na poszukiwaniu dobrej receptury na pieczywo bezglutenowe. Jedzenie wafli ryżowych już mi się znudziło. Rodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki(...)prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy nim jest w sumie może godzina. W czasie gdy ciasto sobie spokojnie fermentuje ja mogę eksperymentować z pieczywem dla siebie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Bułki kwiatuszki z makiem 152

Pieczywo to jeden z podstawowych elementów codziennej diety człowieka. Domowy chleb i bułki smakują nam wiele bardziej, niż pieczywo kupowane w sklepie. Kiedy sami robimy wypieki mamy pewność, co do składu pieczywa i że nie spotka nas przykra niespodzianka w postaci chemicznych polepszaczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki, idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki pszenno-żytnie z boczkiem 130

Tutaj gdzie mieszkamy w niedzielę wszystkie sklepy są zamknięte, więc lubimy zrobić sobie pyszne świeże pieczywo. Tym razem bułeczki pszenno-żytnie. Posmarowaliśmy je śmietaną i dodaliśmy, boczek, ale równie dobrze smakują same. Dzięki żytniej mące są dużo bardziej pożywne niż typowe białe pieczywo. Jak sami za chwilę zobaczycie są równie proste w wykonaniu co pysze. Zachęcamy serdecznie do eksperymentowania(...)domowym pieczywem. Przepis Składniki: kostka drożdży (42g) 300 g białej mąki (typ 405) 200 g żytnie mąki (typ 1150) sól 300 g boczku 200 g gęstej kwaśniej śmietany Zamiast śmietany używamy Creme fraiche, niestety nie wiemy czy jest dostępna na polskim rynku. Jest to 35% lekko kwaśna i bardzo gęsta śmietana. Przygotowanie: Rozdrabniamy kostkę drożdży i zalewamy

KasiaiKrzysiu.pl
Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 175

Uwielbiam domowe pieczywo. Co drugi dzień piekę chleb by kanapki w szkole i pracy nie były męką. W ubiegłym tygodniu dzieciaki chorowały a ja szalałam w kuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny bez wyrabiania 151

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)amatorów jasnego pieczywa jak znalazł. Dla mnie ma dwie wady: jest cały pszenny i trzeba mieć garnek żeliwny z pokrywką lub naczynie żaroodporne z pokrywką. Ja nie miałam, więc na potrzeby tego chlebka zakupiłam takowe. Moje naczynie ma 2,7 litra i jest na styk. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 gr mąki

moj przepis na
Śniadanie- zdrowo, lekko, kolorowo! 183

ciągu dnia. Powinno być bombą witaminową, która dostarczy nam energii na długi czas. Jeśli mamy wystarczająco dużo czasu rano powinniśmy starannie dobierać produkty. Zaczynamy oczywiście od wyboru odpowiedniego pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie, ze można jeść coś innego niż biały chleb czy białe bułki. Owszem dla kogoś, kto przez większość swojego życia był nauczony tylko na tych produktach może(...)zmieniania nawyków etapami. np. gdy przez całe życie na śniadanie jesz białe bułki z czekoladą albo kremem orzechowym to w większości sytuacji nie będzie Ci smakowała kanapka pełnoziarnistego pieczywa z szynką, chudym serem, sałatą czy kiełkami. Ze swojego doświadczenia wiem, że zmieniając po jednym składniku z porannej kanapki można dojść do całkiem zdrowego sposobu odżywiania :) Nie jest łatwo. Pierwsze kęsy

Tagebuch po polsku
Rustykalne bułki nocne 181

Bułki które robią się praktycznie same. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki, by rano móc cieszyć się smakiem prostego, domowego pieczywa. Dla leniwych i zabieganych, którzy mają ochotę na świeże pieczywo, przepis wart zapamiętania. Wieczorem odważamy i mieszamy suche składniki, mieszając dodajemy do nich wodę, a następnie mieszamy ręcznie lub mikserem wszystko razem, do dokładnego połączenia. Ciasta dalej nie wyrabiamy(...)stołowe) - ziarna słonecznika (nie więcej niż 2 pełne łyżki stołowe) - siemię lniane lub kminek (nie więcej niż 2 pełne łyżki stołowe) - czarnuszkę (1 łyżkę stołową)   To jest lekkie pieczywo, na bardzo niewielkiej ilości drożdży. Dodatek czegokolwiek co tłuste i ciężkie (np. orzechów włoskich, oliwek czy nawet zbyt dużej ilości mąki razowej) sprawi, że nieprawidłowo wyrośnie . Ta ilość drożdży

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania