lodówce pałęta się hiszpańskie, mocno paprykowe chorizo. A od dziś już astronomiczna wiosna. Chcę zielonego. Dużo zielonego! Kanapka w swojej prostocie jest wręcz banalna. Bazą każdej jest zawsze dobre pieczywo i kompozycja dodatków, która nie tylko pobudza kubki smakowe ale i oko. Dla kontrastu- czerwono zielono. I ciemne pszenno-żytnie pieczywo. Kilka plastrów chorizo. Mocno czerwona, wyrazista wędlina. Pomidor- gdyby(...)konsystencję i ożywczy, delikatny smak. Grubo usiekany wiosenny szczypior, świeży pieprz i parę kropli soku z cytryny podkręcają smak. To może jeszcze kromeczkę i jeszcze jedną kawę? SKŁADNIKI dobre pieczywo masło kilka plasterków chorizo pół pomidora pół dojrzałego awokado sól pieprz szczypior sok z cytryny
Karo in the KitchenTangzhong (汤 种 法), zwana też metodą „water roux”, jest techniką pieczenia spopularyzowaną przez japońskich piekarzy. Sposób przygotowania ciasta tą metodą zapewnia miękkie, puszyste wypieki. Sprawia również, że pieczywo pozostaje dłużej świeże, bez użycia jakichkolwiek dodatkowych środków konserwujących. Metoda tangzhong polega na utworzeniu „startera chlebowego” przez podgrzanie mieszanki mąki chlebowej i wody w proporcjach 1:5, aż do osiągnięcia(...)przykrywając go folią spożywczą żeby nie podsechł. Jeśli chcecie go użyć później, wystarczy włożyć go do lodówki (będzie się nadawał do użycia maksymalnie przez 3 dni), a przed robieniem pieczywa ogrzać do temperatury pokojowej. W misie miksera lub zwykłej w misce, jeśli ciasto będziecie zagniatać ręcznie, umieśćcie po kolei: 75g tangzhong, całe jajko, wodę, sól, cukier, pozostałe suche składniki
Karo in the Kitchenopalanym drewnem rzeczywiście musiały być czymś niezwykłym. Na pewno tego smaku nic innego nie jest w stanie oddać. Niemniej jednak zachęcam Was do przygotowania choć raz tego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach. W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla(...)indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych ziemiach. Początkowo wypiekane na rozżarzonych kamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą
Food Squarektóry mam w domu od 3 lat sprawdza się wyśmienicie. Jednak w oko wpadł mi (nie tylko mi) piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca(...)mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła: – pastę z fasoli z czosnkiem i majerankiem – masło kokosowe z miodem, świeżym tymiankiem i sezamem Dziękujemy Akademii Smaku Bosch za zaproszenie na Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą”, które były bardzo ciekawe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiaseczku z kubkiem mrożonej kawy w jednej ręce, a w drugiej z ulubioną książką.. Dzisiaj chciałabym zaprezentować przepyszne bułeczki żytnio-pszenne, które otwierają nową kategorię na moim blogu "Pieczywo". Świetnie nadają się do schrupania na śniadanko, czy do burgerów na obiadek. Proste w wykonaniu, że każdy niedoświadczony piekarz będzie w stanie je zrobić. Tym bardziej, że zachęci(...)przygotowywania domowego, własnego pieczywa. Na ich plus przemawia to, że wiemy z czego tak naprawdę bułeczki czy chlebek są zrobione i możemy do nich wrzucić multum ziarenek, nasion czy ziół by urozmaicić ich smak i wartości odżywcze. Przepis na 6-8 bułeczek. Składniki na zaczyn: - 25g świeżych drożdży - 1/4 szklanki letniego mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka cukru
Be Fit Be StrongPieczywo z dodatkiem pełnoziarnistej mąki pszennej ma te wadę, że lubi się kruszyć i dość szybko wysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam(...)mogą być dobrym dodatkiem , więc je zakupiłam. Pomysł był bardzo dobry. Płatki wystarczy tylko zalać letnią wodą, odczekać niecałe pół godziny i gotowe. Dodatkowo nadają pieczywu sprężystości i wilgotności. Otrzymuje się je z całych ziaren gryki, które co ciekawe z botanicznego punktu widzenia zaliczane są do orzechów. Zawierają jednak w przeciwieństwie do innych orzechów tylko 3% tłuszczu, a ich głównym
Wiem co jemchleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet teraz jak to piszę, w kuchni w misce rośnie kolejne ciasto(...)pokryta jest podwójną powłoką non stick i forma po upieczeniu i wyciągnięciu chleba wygląda jakby była czysta, wystarczy ją przetrzeć miękką stroną myjki z dodatkiem płynu do naczyń. Dodatkowo pieczywo po upieczeniu praktycznie samo wyskakuje z formy. Ja polecam ten produkt, bo na podstawie własnych doświadczeń wiem, że to nie są pieniądze wyrzucone, ale produkt w pełni Was zadowoli. Producent
Blondynka Gotujeulubionych bułek. Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis. Gwarantuję , że po zrobieniu ich 1 raz już zawsze będziecie chwili do nich wracać! I przekonacie się, że domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie(...)wody do 50%, gdyż przy małych ilościach mąk trudno zważyć 0,4 grama ). Ciasto to z reguły dojrzewa sobie przez noc, po czym jest gotowe do użycia. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl * świeże
Ostra na SłodkoZapach świeżego pieczywa o poranku, aromat mocnej, parzonej kawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach. W moim rodzinnym domu nigdy nie były tradycji pieczenia domowego chleba. Zawsze kupowało się świeży bochenek w pobliskiej piekarni, aby następnie ze smakiem go spałaszować. Jednak w pewnym momencie nabyliśmy(...)nigdy nie uznawałam tytułów. Blogerka - brzmi dumnie, przynajmniej dla mnie. W każdym razie, maszyna zajęła honorowe miejsce w kuchni i w prawie każdy weekend na stole pojawiało się świeże pieczywo. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego. Postanowiłam upiec chleb bez użycia sprzętu, jedynie mąka, woda, moje dłonie i ciepło piekarnika. Zaczynałam od sodowych chlebków irlandzkich, są bowiem najłatwiejsze
W kuchni Karmel-itkiżytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic nie mam, bo były pyszne, a pszenica raz kiedyś nie zaszkodzi. W domowym pieczywie przynajmniej wiemy co jemy, w tym sklepowym niestety nie za bardzo. Dlatego ja pieczywa nie kupuję. Dla urozmaicenia codziennego menu chlebowego, co jakiś czas piekę bułki, teraz także bagietki. Przygotowanie(...)pieczywa w domu nie zajmuje wiele czasu, dla mnie jest to chwila, a radość z uzyskanego efektu i zadowolone twarze domowników- bezcenne... :-) Z podanych składników wychodzą 4 bagietki (to nie jest wiele, choć może tak się wydawać). Można je przygotować tak jak te pszenne, podsypując mąką blat i bułki (mąka nadaje im super smak i wygląd) ale można również podsypać
Smaczne ZdroweŻaden kupiony chleb czy bułki nie zastąpią własnoręcznie upieczonych - powtarzam to od dawna. Czasem zdarza mi się kupić pieczywo w sklepie, ale coraz rzadziej, może raptem 2-3 razy w miesiącu. Moje pieczywo zawiera tylko to, co sama do niego dodaję. A co zawierają te kupione? Nie wiem. Wy też nie wiecie. Po co w takim razie(...)popadam w paranoję :) ale moim skromnym zdaniem, jesteśmy bombardowani taką ilością sztucznych dodatków, konserwantów i chemii, że trzeba zwracać uwagę na to, co jemy. A skoro przygotowanie pieczywa nie jest skomplikowane i aż tak bardzo czasochłonne, jakby mogło się wydawać, to czemu nie zafundować sobie takiego luksusu, jakim jest gorąca, pachnąca bułka prosto z naszego własnego pieca
Codzienna kuchnia niecodziennarazem, bo teraz .... ... Akcja ! Z wielką przyjemnością już teraz zapraszam Was do uczestnictwa w akcji „Pieczemy Polski Chleb". Jej celem jest przypomnienie sobie kilku przepisów na nasze, tradycyjne polskie pieczywo. Polacy nie gęsi, swoje chleby mają, patriotyczne pieczenie zacząć czas. Szczegóły o akcji można znaleźć tu . Będzie nagroda - książka o chlebie , z której można nauczyć się piec ekologiczne chleby :) Wpis
Grahamka, weka i kajzerkajakiegoś czasu kusi mnie przygotowanie domowego pieczywa. Naoglądałam się i naczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu. No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki! Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej(...)bułki z większą ilością płatków owsianych (do 100g), są one jednak zdecydowanie cięższe i bardziej zbite w konsystencji. Jest to przepis, który uratuje nas w sytuacji, gdy zabraknie nam pieczywa w domu, oprócz drożdży wszystkie składniki na jego wykonanie mamy zazwyczaj w domu, a i drożdże, choćby instant, ma w swojej kuchni "na wszelki wypadek" coraz więcej z nas. Bułki
Smakołyki BerenikiDomowe pieczywo to kategoria wypieków, która powinna zagościć w naszej kuchni. Kontynuując ten wątek na moim blogu, postanowiłam przygotować chałkę. Chałka to delikatne pieczywo drożdżowe, które najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. dżem czy miód. I rzeczywiście, po upieczeniu moich chałek pierwsze, jeszcze ciepłe kromki zjedliśmy z miodem. Co więcej, moje ciasto drożdżowe ma miód również w składzie
Smakołyki Bereniki