pieczywo - 17769 przepisów (strona:51/1185)

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 161

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje z kilku składników, więc nietrudnym okazało się jej przygotowanie w domowych warunkach. Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz(...)pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami. Ponownie miksuję Jeśli pasta jest zbyt sucha, aby smarować nią pieczywo, dodaję do miksowanej masy po łyżce wody lub oleju z pomidorów. Pastę słonecznikową przełożyć do słoiczków, przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Pasta słonecznikowa łatwo się psuje, więc jeśli planujesz przechowywać

Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 197

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z kalafiora i parmezanu 128

Pysznie rozgrzewający krem z kalafiora, połączony z wyrazistym serem...podany ze świeżym pieczywem i sałatą, chrupiącą, zniewalającą <3 Składniki kalafior (ok 1 kg) 4 łyżki oliwy z oliwek 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 800 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu świeże pieczywo sałata (ulubiona) sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)kwadransa. Lekko studzimy. Blendujemy na gładko. Ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty parmezan i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem i sałatą. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Czosnkowe pomidory z piekarnika i halloumi z patelni 187

pikantnych pomidorów dokładam grillowany cypryjski ser halloumi. Jest bardzo wyrazisty w smaku i idealnie dopełnia potrawę swoją słonością. Cudowny koniec lata z pieczonymi pomidorami na widelcu :) Do tego pszenne pieczywo - opiekane, albo nie, jak wolicie :) Siadajcie do stołu! Czosnkowe pomidory z piekarnika z serem halloumi Potrzebujesz: 6-8 pomidorów 3 łyżki oleju 1/2 czerwonej papryczki chilli 4 ząbki czosnku(...)suszone listki laurowe 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 ser halloumi ulubione pieczywo ( najlepiej pszenne) Sposób przyrządzenia: 1. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem. 2. Czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki- 1 ząbek na 3 części- posyp nim pomidory. 3. Liście laurowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
OKO na Wrocław 151

usta. O dostęp do kofeiny i najlepszego Cold Brew w mieście zadbała niezastąpiona ekipa ETNO CAFÉ  (dziękuję za kawę, która postawiła mnie na nogi!). Nie zabrakło również znakomitego pieczywa od Charlotte i świeżych warzyw z Milejowego Pola . Jednak tym, co najbardziej zdobyło moje serce jest cukiernia NANAN . Jeśli śledzicie mnie na Snapchacie lub na Instagramie , to wiecie, że żadna(...)Odette. No i w końcu myślę, że na ten sam poziom haut pâtisserie będę mógł liczyć w moim mieście. NANAN , z wypiekami na twarzy czekam na otwarcie!  Pieczywo i wyroby od Charlotte Pieczywo i wyroby od  Charlotte Warzywa z  Milejowego Pola Łakocie od  NANAN OCZY SZEROKO OTWARTE Na tym moja lista odkryć się kończy. Rzuciłem

Food Square
Kanapka z grillowanym kurczakiem 148

przepis na zdrową i pożywną KANAPKĘ Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, serem i warzywami. Jest to idealny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 kromki razowego pieczywa pierś z kurczaka 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry sera cheddar 3 łyżki gęstego jogurtu garść roszponki ząbek czosnku pęczek koperku pomidor awokado sól pieprz Przygotowanie: Pierś(...)połowę, pestkę zostawiamy w połówce, której nie używamy do przygotowania kanapki, zaś drugą połowę obieramy i kroimy w plastry. Na kromce pieczywa układamy grillowanego kurczaka, polewamy przygotowanym sosem, kładziemy sałatę i ser, przykrywamy kolejną kromką, na której kładziemy szynkę, plastry pomidora i awokado, przyprawiamy solą i pieprzem, a całość

Menmagazine
Kanapka z grillowanym kurczakiem 180

przepis na zdrową i pożywną KANAPKĘ Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, serem i warzywami. Jest to idealny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 kromki razowego pieczywa pierś z kurczaka 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry sera cheddar 3 łyżki gęstego jogurtu garść roszponki ząbek czosnku pęczek koperku pomidor awokado sól pieprz Przygotowanie: Pierś(...)połowę, pestkę zostawiamy w połówce, której nie używamy do przygotowania kanapki, zaś drugą połowę obieramy i kroimy w plastry. Na kromce pieczywa układamy grillowanego kurczaka, polewamy przygotowanym sosem, kładziemy sałatę i ser, przykrywamy kolejną kromką, na której kładziemy szynkę, plastry pomidora i awokado, przyprawiamy solą i pieprzem, a całość

Menmagazine
Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasolą 184

albo nie. W obu przypadkach klopsiki wędrują do garnka z ugotowanym sosem. Dorzucamy pokrojone chorizo. Pyrkoczemy całość już bez przykrycia ok 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ryżem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanki z twarożkiem, masłem orzechowym, miodem i ostrą papryką 165

delikatnie podkreślić smak, a nie zdominować. Sypcie więc jej oszczędnie. Pamiętajcie też, że ostre przyprawy pobudzają trawienie, ale wcale nie musi ich być bardzo dużo.  Składniki: ulubione pełnoziarniste pieczywo masło twaróg śmietankowy (ewentualnie tłusty lub półtłusty) mleko masło orzechowe miód ostra papryka - ja użyłam mielonych płatków Twaróg pognieść widelcem, dodać mleko i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kawałki pieczywa(...)posmarować cienko masłem, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni na kilka minut. Pieczywo powinno delikatnie się zrumienić, a nie intensywnie zapiec.  Gotowe grzanki smarować masłem orzechowy, a następnie nakładać twarożek. Polać miodem i posypać ostrą papryką - w ilościach takich, jak lubimy. Co powiecie na takie śniadanie? Przepis dodaję do akcji "Błyskawiczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tosty serowe. 152

przerwie meczu (i zdążyć zirytować się reklamami). Ale: po pierwsze - są własne, po drugie - pyszne, po trzecie - idealne do piwa (tego, które my lubimy najbardziej!). Składniki: kilka kromek pieczywa tostowego lub innego ulubionego 100 g startego cheddara lub innego ostrego sera 100 g startej mozzarelli 2 - 3 łyżki majonezu kilka korniszonów lub ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę kilka posiekanych(...)suszonych pomidorów kilkanaście kaparów papryczka chili pokrojona w drobną kostkę (opcjonalnie) szczypiorek - pokrojony 1/2 łyżeczki kurkumy lub słodkiej papryki Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz pieczywa wymieszać w misce. Z pieczywa zrobić tosty (niezbyt  rumiane). Nałożyć masę na tosty i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia się sera - około 3 - 4 minuty

zadanie-gotowanie
Hummus w słoiku. 210

oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez noc w wodzie. Wlewam przynajmniej tyle samo wody co cieciorki. 2. Rano gotuję cieciorkę do miękkości wraz z sodą oczyszczoną przez około 40 minut(...)pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej. 6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz z pieczywem, ogórkami i marchewka był przekąską podczas grilla

Fiolka w kuchni
Pudding chałkowy 215

Słodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia, Kanada, Kuba, Francja, Niemcy, Irlandia, Malta, Meksyk, Niderlandy, Słowacja, Filipiny, Puerto Rico, Indie czy USA. I nic dziwnego, ponieważ ta smaczna propozycja śniadaniowa (lub podwieczorkowa) jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dzięki niej(...)się nie marnuje w kuchni, ponieważ możemy do niej wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym. Tym razem zjedliśmy bez dodatków.   1 chałka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2/3 szklanki

Kocham Czekoladę
Bułeczki pszenne śniadaniowe 137

najzwyklejsze bułeczki.  Chrupiące i cieplutkie wypełnią nam jutro śniadanie i powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania(...)środkowej półce piekarnika na obu grzałkach, ale bez termoobiegu. Lekko złote trzeba przestudzić na kratce, ale szczerze mówiąc długo na niej nie poleżą. Na bazie tego przepisu robię też pieczywo z mąki graham, razowej lub orkiszowej. Trochę tylko wówczas dodaję więcej wody. #bułki #drożdże #bezjajek

I tu będę miała takie te
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 153

wiosny zeszłego roku nie kupujemy pieczywa, piekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego(...)takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka oliwy

I tu będę miała takie te
Grzanki a'la caprese 130

tempo życia, ale zwyczaj rozpoczynania dnia od dobrego śniadania pozostał. Teraz już zwracam uwagę na to, co jadam. Nie wrzucam w siebie byle czego, ale świadomie odżywiam się. Pełnoziarniste pieczywo, sery i wędliny dobrej jakości, warzywa i owoce. No dobra, przyznaję się: kawa musi być, ale nikt nie jest doskonały ;) Dzisiaj mam propozycję niezwykle smacznego śniadania (może też być kolacją(...)pełnego kolorów i przede wszystkim zdrowia. Jest też smaczne, nie martwcie się ;) Składniki: pełnoziarniste pieczywo (chleb tostowy, bułka itp.) pomidory ser mozzarella świeża bazylia oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Mozzarellę pokroić w plastry o podobnej grubości. Bazylię opłukać i osuszyć. Kromkę chleba lub połówkę bułki przesmarować lekko oliwą

Codzienna kuchnia niecodzienna