Składniki: 450 g mrożonego szpinaku z ąbek czosnku łyżka masła sól, pieprz, parę kropel cytryny gorgonzola wędzony łosoś serek do smarowania pieczywa ( czosnkowy, śmietankowy, ziołowy - jaki się lubi ) 4 białka Przygotowanie: Na łyżce masła rozmrozić szpinak. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Wystudzić. Rozbełtać białka i dodać do wystudzonego szpinaku, dobrze wymieszać ze szpinakiem i wylać(...)blachę z papierem do pieczenia. Piec 15 min w 160st C. Przestudzić. Upieczony placek posmarować delikatnie serkiem ( ja użyłam tym razem szczypiorkowego serka do smarowania pieczywa ) położyć plastry wędzonego łososia i posypać gorgonzolą. Pomagając sobie papierem zawijać w rulon i odstawić do lodówki niech się schłodzi i stężeje, podawać do sałaty lub pieczywa.............. Smacznego
Gaździnka warzyjakiś czas po dziurki w nosie „wyrafinowanych” ;) przepisów. Jasny chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży. Ponieważ mąki żytniej (tej z zakwasu) jest ponad 13 %, chleb można zaliczyć do pieczywa mieszanego. Takim mianem określa się chleby robione z mąki pszenne i żytniej, gdzie udział mąki żytniej wynosi od 10 do 90 procent. Ilość składników jest przewidziana na jedną foremkę na chleb
Grahamka, weka i kajzerkaczym?!! Otóż - dobra informacja - jeśli lubimy kanapki , możemy jeść je nadal :) Ja zamiast masła na początku używałam oliwy z oliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup(...)awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy chleb
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardzo delikatny, ma wyważony smak i kremową konsystencję. Jest bardziej rzadszy (co nie oznacza, że lejący, to to nie :D) od pozostałych rodzajów. Bardzo polubiłam go w towarzsytwie chrupiącego pieczywa, a szczególnie z chlebkiem chrupkim. Jedna porcja dostarcza 37 kcal. Vege pasta węgierska To coś dla miłośników lekkiej pikanterii, czyli dla mnie. Świetnie dobrane przyprawy, czyli papryka, pomidor(...)ogórek konserwowy, które możecie zobaczyć na zdjęciu. Razem, ta mieszanka sprawia, że pasta jest bardzo aromatyczna i oznacza się oryginalnym smakiem. Podsumowując. Pasztet oraz pasty spożywałam z dodatkiem pieczywa, chlebka chrupkiego i wafli ryżowych. Wszystko do siebie pasowało. Konsystencja sprawiała, że rozsmarowywanie było przyjemne i nie musiałam "walczyć" z nożem i pieczywem :D. Zwróciłam również uwagę na opakowanie. Moim
Zdrowie na języku :PWitam po majowym grillowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania lekkiej i bezglutenowej przystawki z pieczywa lnianego , mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Samo zdrowie ma talerzu. Chyba się ze mną zgodzicie? Czas przygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki 1 plaster szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe(...)rukola oliwa truflowa pieprz PRZYGOTOWANIE: Na pieczywie układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Następnie dodajemy rukolę i szynkę parmeńską. Na końcu dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą truflową i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
kulinarnyJabardzo lubię od czasu do czasu zjeść tłustą potrawkę, na którą przepis wygląda jakby do garnka wrzucono wszystko, co akurat się miało pod ręką. Kiełbasa, kapusta, a żeby zagęścić - pieczywo i to niekoniecznie pierwszej świeżości. Całości dodaje charakteru nietypowe połączenie: piwo i śmietana. Można się tym najeść. W zależności od ilości bulionu, albo możemy danie przerobić na zupę, albo(...)kromek ciemnego chleba wiejskiego 200g śmietany 18% 2 łyżki suszonego majeranku pieprz i sól Sposób przygotowania: Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować. Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć do miski i zalać piwem. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni razem z kiełbasą. Kiedy kiełbasa będzie rumiana
W kuchni wieczoremprzetrwać te święta gdy Syncio uczulony jest na jajka kurze??? postanowiłam wykorzystać te mniejszego gabarytu, prosto od przepiórki i przyrządzić z nich aromatyczną i kolorową pastę do pieczywa :) oto ona. Moja kolejna zaległość w publikacji. Święta mają to do siebie, że rozregulowują nie tylko pory spania dzieci
Dzieje kuchennej Wiewióryciężkie. Przyznam, że miałam wątpliwości ale po pierwszym kęsie ustąpiły zachwytowi!!! szczypiorek z jajkiem to klasyka ale jeszcze z ciągnącym się cheddarem to smak po prostu boski! 2 kromki pieczywa tostowego 2 plastry
Dzieje kuchennej Wiewiórykiedyś widziałam je w cieście, innym razem na kanapce. W tej drugiej wersji postanowiłam świeżej figi spróbować po raz pierwszy. Grzanka z kozim serem, salami i figa 2 kromki pieczywa, u mnie bagietka
Dzieje kuchennej WiewióryFilozofia kanapki po góralsku :) Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo. Składniki na jedną sztukę: 2-3 liści sałaty lodowej 1-2 łyżki majonezu 2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowej papryka świeża żółta papryka konserwowa czerwona(...)grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży 2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonego masło Kolejność składania kanapki: Pierwsza połowa pieczywa - masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo
Apetyczna babeczkaPain perdu , to pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego(...)zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli. Składniki (na 2 porcję): 4 kromki czerstwego pieczywa razowego 2 jajka 50 ml mleka 4 łyżki startego drobno sera gruyère świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta gałki muszkatołowej sól morska 1 łyżka masła kilka kropel oliwy 4 plastry gruszki
Food SquarePisałam już o tym, że piekę ostatnio zawrotne wręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb(...)piekarnika w trakcie pieczenia - nie do zastąpienia... Nie narzekam więc, tylko szukam coraz to nowych to przepisów. Ostatnio zawędrowałam na bloga Tatter - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne bułeczki z makiem, i w związku z tym, że w porównaniu do na przykład dziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubią w moim domu,dlatego często pojawia się w postaci rożnych past. Dzisiaj proponuję tuńczyka z twarogiem , ogórkiem i jakiem. Smaczna pasta, a jeśli jeszcze do tego zrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj: Chlebek wiejski SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka majonezu odrobina musztardy 3 jajka pół pęczka szczypiorku 10 dag. lekkiego twarogu(...)oleju i wrzucamy do miski, dodajemy, pokruszony ser, pokrojony szczypior, rozdrobnione jajka i pokrojony drobno ogórek. Solimy , pieprzymy i mieszamy składniki pasty. Układamy na półmisku, dekorujemy. Podajemy z pieczywem wiejskim, np: TAKIM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie
Grahamka, weka i kajzerkainnych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego. Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując odpowiednio więcej ciasta chlebowego i zachowując w lodówce część
Grahamka, weka i kajzerka