Przyjeżdżając do Krakowa, obwarzanki ze stoiska są obowiązkowe. Raz zdarzyło się, że dotarłam wieczorem i niestety nie dostałam już żadnej, byłam srogo zawiedziona. Ten obłędny smak, jakie ma to pieczywo sprawia, że nie umiem się im oprzeć. Chrupiąca skórka, niewiele miękiszu, wodzi na pokuszenie! Co zjeść na śniadanie? Przepisy na śniadanie: Panini z pieczarkami i serem Bułeczki drożdżowe Placuszki(...)bogato przygotowuję je z pyszną szynką i rukolą i jest to doskonałe śniadanie , ale na szybko w zupełności wystarczy masło. Pomysł na śniadanie to dla mnie przede wszystkim domowe pieczywo, które właściwie z wszystkim smakuje wybornie. Śniadanie dla dzieci , a szczególnie niejadków to nie lada wyczyn. Trzeba mieć pod ręką kilka wariantów, a już na pewno asa w rękawie
MamaOskarkaZapach świeżego pieczywa jest jednym z moich ulubionych, który mógłby mnie budzić co ranek. No dobra- na równi z filiżanką świeżo zaparzonej kawy :) Jedno i drugie sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć kolejny dzień życia. Tylko co zrobić, kiedy tego pieczywak nikt nie chce z rana iść kupić, zresztą nie zawsze są one tak aromatyczne(...)systemu Steambake przyzwyczaiłam się nadzwyczaj szybko. Chrupiąca skórka na tych bułkach, to efekt nie jajka, ani nawet skrapiania ich przed pieczeniem tylko właśnie "efekt uboczny" parowania, dzięki któremu pieczywo wyrasta jeszcze lepiej, szybciej się piecze i smakuje jak z ulubionej piekarni! O pozostałych fajnych funkcjach piekarnika Electrolux Steambake EOD5C71Z przeczytacie już niebawem w kolejnych postach :) Normal 0 21 false false
Kuchnia w czekoladziepodpatrzyłam ten sposób u koleżanki i muszę przyznać, że tak przygotowane pieczarki są wspaniałe! Smażymy do momentu aż odparuje cała woda z pieczarek. Panini kanapka to także przede wszystkim pieczywo. Na kromce chleba tostowego układamy plaster topionego sera, na niego nakładamy dużą ilość pieczarek, przykrywamy drugim plasterkiem sera, a także drugą kromką pieczywa. Tak samo postępujemy z drugą kanapką
MamaOskarkaDietetyczna pasta z awokado i jajka świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa. Taka pasta to świetny pomysł na wykorzystanie tego owocu. Pamiętajcie awokado, dzięki swoim właściwością jest niezwykle dietetyczne i zalecane w każdej diecie. Składniki dojrzałe awokado 2 jajka 3 łyżki oliwy sól pieprz 2 ząbki czosnku Dietetyczna pasta z awokado i jajka – przepis Jajka gotujemy(...)przestygnięcia i ścieramy na tarce. Wydrążamy miąższ z awokado, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Awokado mieszamy z jajkiem, dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo. Smacznego! Artykuł Dietetyczna pasta z awokado i jajka pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porcje ) – awokado – 1 szt – jajko – 2 szt – filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO – 1 op – pieczywo pełnoziarniste – 4 kromki – świeża sałata – pomidor – rzodkiewka – szczypiorek – pestki słonecznika – sol, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Awokado przekrawamy, wydrążamy pestkę, wbijajmy jajko, solimy, pieprzymy, zapiekamy kilka(...)minut aż jajko się zetnie. Pieczywo tostujemy ( na patelni lub w tosterze ). Podajemy na ciepło z filetami śledziowymi, pokrojonym w plastry pomidorem, świeżą sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika. Zajadamy! Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO Inne śledziowe, śniadaniowe inspiracje też znajdziecie na blogu
Ostra na SłodkoBułki z mąką owsianą Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego(...)sklepach pieczywo jest coraz gorzej jakości , czasami nie wiadomo czy kupiliśmy paczkę brązowej waty czy chleb . Własnie dlatego warto robić je w domu samemu , zajmuje to niewiele czasu , a efekt spektakularny składniki : 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej , grubo-mielonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 opakowania suchych drożdży
Ogrodnik w podróżywyrośnięcie bułek. Ich zagniatanie i przygotowanie to już robota tylko na kilka minut. Tak więc jeśli macie ochotę na domowe bułki do kebaba , to gorąco polecam wypróbować ten przepis :) Pieczywo to można mrozić, a następnie podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki do kebaba – Składniki(...)góra-dół, bez termoobiegu). Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem (porobić takie paski jak na załączonym zdjęciu). Następnie za pomocą pędzelka posmarować pieczywo rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec bułkę do kebaba w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut, do zarumienienia. Po ostygnięciu pokroić na 4 części. A następnie każdą cześć przekroić
Kulinarne Przebojeprzekąska. Składniki bagietka 3-4 ząbki czosnku masło sól Przepis na czosnkowe grzanki Bagietkę albo bułkę paryską kroimy w kromeczki. Czosnek obieramy, przecinamy na pół i smarujemy nim kromki pieczywa. Wierzch każdej kromeczki smarujemy masłem i oprószamy delikatnie solą. Grzanki pieczemy w 170 st. C przez ok. 7-8 minut. Smacznego! Artykuł Czosnkowe grzanki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żadnej. Powiem Wam: "Żodyn nie powie, że są złe, ani Wrocławiak, ani Poznaniak" Bułki wrocławskie z przedziałkiem, żartobliwie nazywane przez moje dzieci - "bułki dupki" to przepyszne omączone pieczywo domowej roboty! Bułki z przedziałkiem są dla nich bardzo zabawne, nigdy nie mogą się ich doczekać. Moje dzieci bardzo lubią te szybkie i proste bułeczki drożdżowe, zapewne dlatego, że jest to miękkie(...)pieczywo, bez chrupiącej skórki, która oprócz tego, że nam dorosłym bardzo smakuje, to dzieci mogą mieć z nią niemały problem. Szybkie bułeczki śniadaniowe oprócz tego, że czas ich wyrastania, jak to przy cieście drożdżowym, trwa kilka chwil, to ich pieczenie to tylko 15 minut! Przepis na bułeczki śniadaniowe Składniki potrzebne do przygotowania bułek: 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru
MamaOskarkaprawa Wam się nie udać! To jeden z najprostszych możliwych chlebów jaki można upiec w domu – nie potrzebujecie do niego ani miksera, ani specjalnej maszynki do wypieku pieczywa – wystarczy waga, miska i łyżka . Wydawać by się mogło że robi się go straszliwie długo, ale tak naprawdę nasza aktywna praca przy tym chlebie to tylko kilka minut: odważenie i naszykowanie(...)będzie zdecydowanie mniej smaczny. UWAGA 2 Wszyscy dookoła krzyczą „nie jedz gorącego chleba”? Okazuje się, że to ostrzeżenie o niejedzeniu gorących ciast znikąd się nie wzięło – gorące pieczywo drożdżowe ma bardzo wysoką zawartość tyraminy. Jedzony na ciepło chleb powoduje znaczące podniesienie poziomu tyraminy we krwi, które skutkuje gwałtownym skokiem ciśnienia a następnie jego szybkim spadkiem. W nomenklaturze medycznej
Karo in the Kitchenpieczemy w domu często pieczywa mimo, że najlepsze jest takie domowe. Uwielbiam zapach drożdży. Niestety ale na zrobienie dobrego chleba potrzeba jest trochę czasu. Jako, że już mąż mi marudził, że dawno nie piekłam żadnych bułek czy chleba przygotowałam zakręcony chlebek z sosem pieczarkowym. Chleb jest na drożdżach, klasyczny pszenny. Środek to pyszny sos pieczarkowy. Składniki: 3 szklanki mąki(...)łyżeczka soli szczypta cukru 1 słoik sosu pieczarkowego (można oczywiście przygotować swój, ale tym razem zabrakło czasu). Użyłam sosu Łowicz. 40 g parmezanu 1 żółtko 1 łyżeczka oregano Przygotowujemy pieczywo: Z połową szklanki wody wymieszać cukier oraz drożdże. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek, sól oraz połowę mąki. Wymieszać. Dodać pozostałą mąkę
Kuchnia w oparachcześć Wam! Kolejny wytrawny wypiek przed Wami. Inspiracją były paluchy czosnkowe i ochota na pieczywo w wersji doprawionej, o wyrazistym smaku. Podobne buły można kupić w wielu dyskontach czy supermarketach—jednak wersje sklepowe to pieczywo głęboko mrożone… Sami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść
Domowe ciastaDawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym
Dzieje kuchennej Wiewiórybędzie zdecydowanie bardziej udany! Polecam! ŚNIADANIE 1 – TOSTY Z JAJECZNICĄ SKŁADNIKI: 3 jajka, biała cebula, sól, pieprz + masło do smażenia Do tego świeża roszponka, rzodkiewka, szczypiorek. No i pieczywo! ŚNIADANIE 2 – BANANOWY OMLET Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: 3 jajka, 1 duży banan, 2 czubate łyżki mąki pszennej, cukier + czekolada mleczna ŚNIADANIE 3 – TOSTY FRANCUSKIE Z MASŁEM ORZECHOWYM SKŁADNIKI(...)pieczywo pszenne tostowe, masło orzechowe, jajka, cukier puder, masło do smażenia Ps. Do przygotowania jajek ( i w sumie nie tylko jajek, ale wszystkich moich smażonych dań) zawsze używam dobrej jakości patelni pokrytej teflonową powłoką. Nie wiem czy wiecie, ale Teflon to jedna z najbardziej znanych światowych marek. Większości z nas ( a może i wszystkim! ) słowo Teflon kojarzy się przede wszystkim
Ostra na Słodkosklepie lub piekarni ulubiony chleb – rozchodzi się błyskawicznie, więc warto go sobie “zaklepać” – w końcu będziemy jeść go przez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość, że długo zachowuje świeżość(...)chlebek zagniecie się w ciągu chwili. Potem musimy poczekać na rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko ciepłej wody 1 łyżka miodu
Poezja smaku