Jeden z lepszych i najprostszych domowych chlebów. Pieczywa tego nie wyrabia się tylko miesza łyżką dzięki czemu jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Pieczywo jest czasochłonne ale bardzo łatwe. Składniki: 5 pierników Katarzynki Kopernika z Torunia 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 300 g chłodnej wody 1 łyżeczka gałki
Kuchnia w oparachunikam fast foodów, ale umówmy się, czasem każdego nachodzi ochota na wielkiego burgera. Najlepszym rozwiązaniem jest zaserwowanie go sobie w wersji domowej, z pyszną bułą, własnoręcznie ukulaną. Do takiego pieczywa można przemycić kilka zdrowych dodatków, ulubionych ziaren lub tak jak w moim przypadku, przygotować je z mąki pełnoziarnistej. Doskonale jeśli będzie to mąką orkiszowa. Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą(...)antybiotyku, który znajduje się również w krwi, ślinie i mleku kobiecym. Rodanid jest ważnym elementem wzmacniającym i odpowiednio budującym system immunologiczny. Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do wypieku pieczywa. Najbardziej wartościowa jest razowa (typ 1850 i 2000), ale dostępna jest także jasna, pozbawiona otrębów (typ 405 i 650) nadająca się do wypieku ciast i naleśników. Składniki: 500 g mąki
Smakowity Blog KulinarnyGdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że smakiem będą mi przypominać dzieciństwo. Kiedyś, dawno temu, takie słodkawe, drożdżowe paluchy mama kupowała nam na drugie śniadanie w sklepie
Dzieje kuchennej WiewióryPo wieczornych przejściach jestem koszmarnie zmęczona. Kto by przypuszczał, że o 22.20 będę wzywać ślusarza?! na szczęście pan technik szybko dotarł na miejsce i otworzył drzwi
Dzieje kuchennej WiewióryDziś zapraszam Was na czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle . Proste, pyszne, idealne jako dodatek do sucharków, świeżego pieczywa lub jako jedna z przekąsek na przyjęciu (wato je wówczas przygotować w większej ilości). Polecam Wam taką aromatyczną wersję pieczarek. Jeśli macie malutkie pieczarki możecie je przygotować w całości, będą jeszcze lepiej prezentować się na stole Spróbujcie. Składniki: 8 pieczarek 2 ząbki(...)dodajemy do pieczarek posiekane listki świeżej bazylii, zostawiamy jeszcze na 2-3 minuty pod przykryciem. Tak przygotowane pieczarki przekładamy do miseczki i podajemy np. w towarzystwie sucharków lub świeżego pieczywa. Można je również przygotować w większej ilości i podać na przyjęciu. Smacznego
Słodkie okruszkijakiś czas i Wam go polecam. Domowe bułeczki wcale nie jest trudno upiec. Nie muszą być idealnie równiutkie, ale zawsze wiecie co jest w środku, i że jecie prawdziwe pieczywo. Do tego ten zapach wypełniający cały dom podczas pieczenia! Podniesie z łóżka największego śpiocha. Jeśli upieczecie rano takie bułeczki cała rodzina z ochotą przybiegnie na wspólne śniadanie. Do formowania możecie(...)gotowanie lub pieczenie może być przyjemnością i zajęciem łączącym domowników. Warto znać kilka przepisów na domowe bułeczki kiedy w niedzielę sklepy mają być zamknięte. Jeśli zapomnicie wcześniej kupić pieczywo możecie upiec swoje! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapyszne bajgle z sezamem polecają się na śniadanie. Do tego zdrowe dodatki, kawa/herbata i dzień od razu wydaje się piękniejszy. Krótka historia bajgla Bajgiel żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku . Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane kobietom(...)emigranci żydowscy przenieśli bajgle na Manhattan. Piekarze do 1950 wyrabiali je ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo, co spowodowało szybką, opłacalną produkcję żydowskiego pieczywa W 1927 pochodzący z Polski piekarz, Harry Lender przybył do New Haven w Connecticut i założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym
CzarnawisienkaPaluchy drożdżowe to bardzo łatwe do samodzielnego zrobienia pieczywo na śniadanie. Paluchy po upieczeniu nie kruszą się, w środku są mięciutkie, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Wypiek jest raczej śniadaniowy, niż deserowy, gdyż cukru w nim prawie się nie wyczuwa. Paluchy drożdżowe przypominają w smaku raczej bagietki lub rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe(...)sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe wypieki są najlepsze. W mroźne zimowe dni podczas pieczenia paluchów drożdżowych w mieszkaniu robi się przyjemnie ciepło i unosi się miły zapach wypiekanego pieczywa. Jeśli lubicie domowe wypieki, to te paluchy drożdżowe na pewno przypadną Wam do gustu i będziecie je często robić. Składniki: (na 14 sztuk o długości około
Kuchcik gotujeTo idealna propozycja na czas popsutego piekarnika albo wakacyjnych wyjazdów. Przepis na te chlebki czy tez bułeczki znalazłam na blogu Chilitonka . Nie dość, ze są
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli szukacie przepisów rodem ze Skandynawii to jest taki jeden blog pełen łakomych kąsków ze Szwecji, Finlandii ale i innych krajów. Pistachio
Dzieje kuchennej Wiewiórybył ciekawy, czy wystarczy mi mąki do przyszłego tygodnia. Okazało się, że grahamka powoli mi się kończyła. Została umieszczona na liście, a z reszty upiekłam bułeczki na śniadanie . Domowe pieczywo jest przepyszne, choć jest wiele piekarni, gdzie można znaleść naprawdę dobre pieczywo i to na zakwasie i na drożdżach. Zakwas wykończyłam przed świętami i jakoś zapomniałam nastawić nowy, więc bułki
codojedzeniajaki sprawdza się w mojej kuchni. Czas pieczenia/smażenia też jest orientacyjny, gdyż tak naprawdę piekarnik piekarnikowi nierówny, tak samo jak i patelnie różnie się nagrzewają. Jeśli lubicie takie pieczywo lub zasmakujecie w nim, to dopracujcie pod siebie konsystencję i czas pieczenia czy smażenia. Chlebki naan Naan pochodzi z krajów ze środkowej Azji. Jest to niewielki, płaski chlebek z ciasta(...)znaczy mieć mocno przypieczone "plamki". Po upieczeniu można posmarować roztopionym klarowanym masłem, wtedy nabiorą jeszcze większej delikatności i smaku. Podawać do dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni. Pita Jeśli chcemy, aby upiekły się pity, wtedy ciasto powinno być grubsze, mniej więcej o grubości 1 cm. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennamoże być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis
SMYKWKUCHNIDomowe bułki do hamburgerów to zupełnie inny wymiar pieczywa, niż te gotowe zbite buły z marketów. Czasami zdarza mi się te marketowe kupić, ale nie ma porównania z tymi domowymi – te własnoręcznie przygotowane mają po prostu smak! Polecam zrobić sobie zapas takich bułeczek i zamrozić, aby mieć na inną okazję. Bułeczki doskonale smakują posypane sezamem, ale także czarnuszką, jeżeli(...)lubicie. Jeżeli planujecie przygotować domowe burgery, musicie zrobić domowe bułki – to podstawa Smacznego i dajcie znać czy się udało! Oczywiście te bułeczki możecie śmiało potraktować, jako pieczywo śniadaniowe – smakują ze wszystkim dobrze. A ja… lubię je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Przepis na domowe bułki do hamburgerów Drukuj przepis Porcji: 10 Czas
Kuchnia BazyliiIdealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć... Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao. Przepis pochodzi z bloga Pistachio
Dzieje kuchennej Wiewióry