pieczywo - 17769 przepisów (strona:66/1185)

CHLEB PIERNIKOWY Z GARNKA 140

Jeden z lepszych i najprostszych domowych chlebów. Pieczywa tego nie wyrabia się tylko miesza łyżką dzięki czemu jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Pieczywo jest czasochłonne ale bardzo łatwe. Składniki: 5 pierników Katarzynki Kopernika z Torunia 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 300 g chłodnej wody 1 łyżeczka gałki

Kuchnia w oparach
Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów 177

unikam fast foodów, ale umówmy się, czasem każdego nachodzi ochota na wielkiego burgera. Najlepszym rozwiązaniem jest zaserwowanie go sobie w wersji domowej, z pyszną bułą, własnoręcznie ukulaną. Do takiego pieczywa można przemycić kilka zdrowych dodatków, ulubionych ziaren lub tak jak w moim przypadku, przygotować je z mąki pełnoziarnistej. Doskonale jeśli będzie to mąką orkiszowa. Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą(...)antybiotyku, który znajduje się również w krwi, ślinie i mleku kobiecym. Rodanid jest ważnym elementem wzmacniającym i odpowiednio budującym system immunologiczny.  Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do wypieku pieczywa. Najbardziej wartościowa jest razowa (typ 1850 i 2000), ale dostępna jest także jasna, pozbawiona otrębów (typ 405 i 650) nadająca się do wypieku ciast i naleśników. Składniki: 500 g mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe paluchy z makiem czyli Niedzielne Śniadanie odc.115 189

Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że smakiem będą mi przypominać dzieciństwo. Kiedyś, dawno temu, takie słodkawe, drożdżowe paluchy mama kupowała nam na drugie śniadanie w sklepie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe Klangorki czyli Słodki Czwartek odc. 148 171

Po wieczornych przejściach jestem koszmarnie zmęczona. Kto by przypuszczał, że o 22.20 będę wzywać ślusarza?! na szczęście pan technik szybko dotarł na miejsce i otworzył drzwi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle 230

Dziś zapraszam Was na czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle . Proste, pyszne, idealne jako dodatek do sucharków, świeżego pieczywa lub jako jedna z przekąsek na przyjęciu (wato je wówczas przygotować w większej ilości). Polecam Wam taką aromatyczną wersję pieczarek. Jeśli macie malutkie pieczarki możecie je przygotować w całości, będą jeszcze lepiej prezentować się na stole Spróbujcie. Składniki: 8 pieczarek 2 ząbki(...)dodajemy do pieczarek posiekane listki świeżej bazylii, zostawiamy jeszcze na 2-3 minuty pod przykryciem. Tak przygotowane pieczarki przekładamy do miseczki i podajemy np. w towarzystwie sucharków lub świeżego pieczywa. Można je również przygotować w większej ilości i podać na przyjęciu. Smacznego

Słodkie okruszki
Bułeczki jogurtowe 779

jakiś czas i Wam go polecam. Domowe bułeczki wcale nie jest trudno upiec. Nie muszą być idealnie równiutkie, ale zawsze wiecie co jest w środku, i że jecie prawdziwe pieczywo. Do tego ten zapach wypełniający cały dom podczas pieczenia! Podniesie z łóżka największego śpiocha. Jeśli upieczecie rano takie bułeczki cała rodzina z ochotą przybiegnie na wspólne śniadanie. Do formowania możecie(...)gotowanie lub pieczenie może być przyjemnością i zajęciem łączącym domowników. Warto znać kilka przepisów na domowe bułeczki kiedy w niedzielę sklepy mają być zamknięte. Jeśli zapomnicie wcześniej kupić pieczywo możecie upiec swoje! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żytnie bajgle z sezamem 192

pyszne bajgle z sezamem polecają się na śniadanie. Do tego zdrowe dodatki, kawa/herbata i dzień od razu wydaje się piękniejszy.  Krótka historia bajgla Bajgiel   żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku .  Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane kobietom(...)emigranci żydowscy przenieśli bajgle na Manhattan. Piekarze do 1950 wyrabiali je ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo, co spowodowało szybką, opłacalną produkcję żydowskiego pieczywa W 1927 pochodzący z Polski piekarz, Harry Lender przybył do New Haven w Connecticut i założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym

Czarnawisienka
Paluchy drożdżowe 136

Paluchy drożdżowe to bardzo łatwe do samodzielnego zrobienia pieczywo na śniadanie. Paluchy po upieczeniu nie kruszą się, w środku są mięciutkie, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Wypiek jest raczej śniadaniowy, niż deserowy, gdyż cukru w nim prawie się nie wyczuwa. Paluchy drożdżowe przypominają w smaku raczej bagietki lub rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe(...)sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe wypieki są najlepsze. W mroźne zimowe dni podczas pieczenia paluchów drożdżowych w mieszkaniu robi się przyjemnie ciepło i unosi się miły zapach wypiekanego pieczywa. Jeśli lubicie domowe wypieki, to te paluchy drożdżowe na pewno przypadną Wam do gustu i będziecie je często robić. Składniki: (na 14 sztuk o długości około

Kuchcik gotuje
Szwedzki chlebek czyli Niedzielne Śniadanie odc.112 295

To idealna propozycja na czas popsutego piekarnika albo wakacyjnych wyjazdów. Przepis na te chlebki czy tez bułeczki znalazłam na blogu  Chilitonka . Nie dość, ze są

Dzieje kuchennej Wiewióry
Skandynawskie buleczki cynamonowe 175

Jeśli szukacie przepisów rodem ze Skandynawii to jest taki jeden blog pełen łakomych kąsków ze Szwecji, Finlandii ale i innych krajów.  Pistachio  

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki z grahamką i żurawiną 201

był ciekawy, czy wystarczy mi mąki do przyszłego tygodnia. Okazało się, że grahamka powoli mi się kończyła. Została umieszczona na liście, a z reszty upiekłam bułeczki na śniadanie . Domowe pieczywo jest przepyszne, choć jest wiele piekarni, gdzie można znaleść naprawdę dobre pieczywo i to na zakwasie i na drożdżach. Zakwas wykończyłam przed świętami i jakoś zapomniałam nastawić nowy, więc bułki

codojedzenia
Chlebek naan czy pita? 252

jaki sprawdza się w mojej kuchni. Czas pieczenia/smażenia też jest orientacyjny, gdyż tak naprawdę piekarnik piekarnikowi nierówny, tak samo jak i patelnie różnie się nagrzewają. Jeśli lubicie takie pieczywo lub zasmakujecie w nim, to dopracujcie pod siebie konsystencję i czas pieczenia czy smażenia. Chlebki naan Naan pochodzi z krajów ze środkowej Azji. Jest to niewielki, płaski chlebek z ciasta(...)znaczy mieć mocno przypieczone "plamki". Po upieczeniu można posmarować roztopionym klarowanym masłem, wtedy nabiorą jeszcze większej delikatności i smaku. Podawać do dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni. Pita Jeśli chcemy, aby upiekły się pity, wtedy ciasto powinno być grubsze, mniej więcej o grubości 1 cm. Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
DOMOWE BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM 172

może być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis

SMYKWKUCHNI
Domowe bułki do hamburgerów 203

Domowe bułki do hamburgerów to zupełnie inny wymiar pieczywa, niż te gotowe zbite buły z marketów. Czasami zdarza mi się te marketowe kupić, ale nie ma porównania z tymi domowymi – te własnoręcznie przygotowane mają po prostu smak! Polecam zrobić sobie zapas takich bułeczek i zamrozić, aby mieć na inną okazję. Bułeczki doskonale smakują posypane sezamem, ale także czarnuszką, jeżeli(...)lubicie. Jeżeli planujecie przygotować domowe burgery, musicie zrobić domowe bułki – to podstawa Smacznego i dajcie znać czy się udało! Oczywiście te bułeczki możecie śmiało potraktować, jako pieczywo śniadaniowe – smakują ze wszystkim dobrze. A ja… lubię je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Przepis na domowe bułki do hamburgerów Drukuj przepis Porcji: 10 Czas

Kuchnia Bazylii
Finska chalka kardamonowa czyli Pulla, Niedzielne Sniadanie odc.110 189

Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć...  Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao.  Przepis pochodzi z bloga Pistachio

Dzieje kuchennej Wiewióry