pieczywo - 17769 przepisów (strona:74/1185)

Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 205

 Moja n iedzielna m odyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI.  Trochę dodałam, sporo zmieniłam... Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku.  Są świeże

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 155

Całkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to...  B A R D Z O   P Y S Z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grahamki 144

Przygotowywanie domowego pieczywa niezmiernie mnie cieszy. Zapach roznoszący się po całym domu gdy w piekarniku piecze się chleb, bułki czy chałka jest hipnotyzujący. Pieczenie pieczywa uzależnia, potwierdzą to wszyscy, którzy spróbowali. Eksperymentom z różnymi rodzajami mąki i dodatków nie ma końca. Ręka w górę, kto ma ochotę na domowe grahamki! Składniki: Zaczyn (podmłoda): 10 g świeżych drożdży 100 ml wody

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 186

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Wiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż(...)upieczeniu. Nie stosuję żadnej diety, ale z tego co wiem - podobne pieczywo można "wcinać" będąc na diecie Dukana. (4 sztuki) 200g białego sera (użyłam tłustego, ale lepszy jest chudy) 1 jajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy

Di gotuje
Chleb nocny orkiszowy 109

Robienie pieczywa w moim domu to już pewien rytuał. Minimum raz w tygodniu ten cykl się powtarza i niemal zawsze wypieki różnią się od siebie mniej lub bardziej, chyba, że przyrządzam chleb żytni na zakwasie. Chleb nocny orkiszowy to pieczywo z chrupiącą skórką, smaczne, o niesamowitym zapachu. W moim domu często unosi się zapach świeżo upieczonego bochenka chleba

Mango Papaja
Delikatne mini chalki sniadaniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.80 133

Nie ma jak pachnąca, puszysta chałka na śniadanie. Takie też bułeczki upiekłam dzisiaj rano! Dziękuję  Lo za kolejny wspaniały przepis. Mini chałki śniadaniowe ciasto: 175

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapki z truskawkami 193

Dziś przepis, który doskonale charakteryzuje smaki mojego dzieciństwa. Sezon na truskawki coraz bliżej, dlatego pora na te proste kanapki idealna! Do przygotowania kanapek z truskawkami potrzebujemy: Świeże truskawki Ulubione pieczywo Masło Cukier Mięta Truskawki myjemy i kroimy w plasteki o grubości ok. 5mm. Nasze ulubione pieczywo zmarujemy świeżym masłem, tak jak na tradycyjne kanapki. Ukłądamy na chlebie pokrojone wcześniej truskawki

MarcinChef
Chalka z twarogiem czyli Pasca - Slodki Czwartek odc.101 164

Zobaczyłam ja na jednym z blogów i od razu wiedziałam, że będzie gościła na naszym wielkanocnym stole. A potem... nie pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orkiszowy chleb na piwie 107

Ogromną przyjemność sprawia mi pieczenie domowego pieczywa. Coraz bardziej lubię pracować na cieście drożdżowym, jak i na zakwasie, co zapewne wynika z mojego coraz większego doświadczenia w tej kwestii. Ciasto drożdżowe z dodatkiem piwa to już w ogóle prosta sprawa. Rośnie jak szalone i ma specyficzny, jednak bardzo smaczny smak. Miękkie pieczywo, które długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki (na jeden

Mango Papaja
Bułki pszenne, długie, a'la wrocławskie 111

Bułki domowe , z chrupiącą skórką i mięciutkim, białym środkiem. Proszę nie krzyczeć, że takie pieczywo jest niezdrowe. Nie każdy, niestety, może jeść razowy chleb na zakwasie bo przy wielu schorzeniach przewodu pokarmowego lekarze zalecają tylko białe pieczywo i właśnie wtedy najlepsze są takie bułeczki. To są bułki domowej roboty więc nie zawierają żadnych dodatkowych wspomagaczy poza zwykłymi drożdżami. Nie mają

Smaczna Pyza
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 211

sprężystości  i plastyczności nadaje wypiekom odpowiednią konsystencję, jest doskonałym emulgatorem, nośnikiem zapachów i zagęszczaczem. Aby nie zatykać siebie i swojej rodziny od lat sama wypiekam zdrowe i smaczne pieczywo, szczególnie żytnie na zakwasie, innego dzieci moje nie tkną. Ostatnimi czasy zajadam się własnym pieczywem bezglutenowym, wprowadziłam go do swojego jadłospisu po przejściu postu dr E. Dąbrowskiej. Wypiek chleba bezglutenowego

Naturalna Kuchnia
Limpa, skandynawski chleb na melasie czyli Niedzielne Sniadanie odc.78 149

Pamiętam pewien smak z dzieciństwa. Ciemny chleb z błyszczącą skórką, karmelowy w smaku i zapachu poprzetykany oczkami rodzynek... Chlebek turecki chyba się nazywał. Kiedy zobaczyłam ten

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 152

Wyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało Stolicę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czarny chleb na piwie 163

Nietypowe pieczywo z dodatkiem kawy oraz ciemnego piwa "Chodził" za mną ostatnio chleb! Taki domowy, własnoręcznie wyrabiany. Ale bynajmniej nie zwykły, tylko coś bardziej eksperymentalnego.  Szczęśliwie natknęłam się na przepis Doroty z bloga Moje Małe Czarowanie na Czarny chleb na drożdżach . Kawa i piwo jako składniki w chlebie? Coś dla mnie! Natychmiast zabrałam się za pieczenie :) W pieczywie

Grunt to przepis!
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 158

Całe wielki temu orkisz był podstawowym zbożem chlebowym . P o wielu latach zapomnienia wraca jednak do łask i na półkach sklepowych możemy coraz częściej znaleźć nie tylko mąkę czy pieczywo orkiszowe, ale kaszę, płatki i makaron. Po nastaniu mody na produkty prozdrowotne, tak jak kasza jaglana czy szałwia hiszpańska staje się coraz bardziej popularny (warto poczytać o właściwościach orkiszu(...)Już jakiś czas temu p rze rzuciłam się w yłącznie na ciemne pieczywo, dlatego wyrób tego chleba był następnym krokiem w mojej domowej piekarni.  Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnkami to dla mnie prawdziwy chleb razowy. Jest nie tylko pełen ziaren, ale też jak taki prawdziwy wiejski chleb ciężki i wilgotny,a do tego niesie ze sobą ogrom pożytecznego

Bon appetit mon amie