pieczywo - 17769 przepisów (strona:68/1185)

Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 180

Czy zastanawialiście się jak mogło by smakować śniadanie jakie Maryla podawała Ani Shirley na Zielonym Wzgórzu w niedzielny poranek? oglądając seriale i czytając książki zawsze mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bajgle 169

wypieku chleba.  Nie mogłam się doczekać, aż zacznie korzystać z przepisów.  Zaczęłam od bajgli.  Wiedzieliście że bajgle prawdopodobnie pochodzą z Krakowa?  Bajgiel to żydowskie pieczywo wypiekane od XVIII wieku.  Wiele na to wskazuje że w 1900 roku żydowscy emigranci przenieśli bajgle na Manhattan, gdzie od 1950 roku zaczęła się ich masowa produkcja. Uwielbiana nie tylko(...)przez Nowojorczyków bułka jest doskonałym pieczywem śniadaniowym. Upieczenie pysznych bajgli nie jest trudne. Jest może troszkę pracochłonne, bo bułkę należy przed upieczeniem zaparzyć we wrzątku, aby uzyskać chrupiącą lekko słodką, brązową skórkę. Warte zachodu. Są po prostu pyszne :) Przepis na 8 sporych bajgli 220 ml wody 5 g suchych drożdży instant 400 g mąki (użyła m mąki chlebowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 244

Drobiowy pasztet na delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula(...)aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min. Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Pieczywo , Przystawki i przekąski Tagged: bakalie , golonka , podroby

https:KKuchniaMniam
Z cyklu: Domowe pieczywo - Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego (Taralli al vino con semi di finocchio) 186

Dzisiaj przygotowałam dla Was nietypow ą  wersj ą  domowego pieczywa. Ma ł e, okrągłe taralli, pochodzące z południowej części Włoch, dokładnie z Apulii, s ą  częstym  zamiennikiem pieczywa na włoskich  sto ł ach. Istnieje wiele rodzajów taralli, np. w Basilicata bardzo popularne sa słodkie taralli udekorowane lukrem, w Toskanii

La grande e la piccola cuoca
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 196

Pomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi.  Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buleczki jogurtowe z tahini czyli Niedzielne Sniadanie odc.103 196

Dawno nie piekłam takich "normalnych" nie słodkich bułeczek,.  W sobotni poranek po krótkiej przejażdżce rowerem, która okazała się bardzo, bardzo przyjemna postanowiłam coś upiec na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orkiszowe kanapki z serowym omletem 286

Podstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa. W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa. Wystarczy(...)przekąską lub usmażyć jeszcze jeden omlet i zrobić więcej kanapeczek. Moje kanapeczki biorą udział w konkursie piknikowym :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania z patelni , Na wynos , Pieczywo Tagged: jajka , mąka orkiszowa , twaróg wędzony

https:KKuchniaMniam
Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe czyli Słodki Czwartek odc.133 172

Przychodzi czasem taki poranek, słońce świeci za oknem, w radiu leci Pidżama Porno, dzieci leniwie otwierają oczy a potem z energią równą bombie atomowej krzyczą "jeść

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówka z twarogiem i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.102 209

Są takie połączenia smakowe, które zapamiętuje się na całe życie. Drożdżowe i surówka z czerwonej kapusty mojej mamy czy szarlotka jaką piekła babcia Manisia, a może

Dzieje kuchennej Wiewióry
Super maslane buleczki 155

Uwielbiamy domowe pieczywo. Chlebek z garnka w różnych wariantach został już przez nas opanowany do perfekcji - przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej

Kuchnia od dwojga
Pełnoziarniste bułki z siemieniem lnianym 168

jadłospisu piłkarzy).  Wyjątkowo puszyste jak na bułki pełnoziarniste.  Chrupiące i mięciutkie. Zawierają mało drożdży, co według mnie jest sporą zaleta, bo nie przepadam za zapachem drożdży w pieczywie.  Namoczone siemię lniane wchłania mnóstwo wody, dzięki temu dodane do pieczywa, nadaje mu wilgotności, chrupkości i smaku. Polecam Wam ! Przepis na 12 małych bułek 1/3 szklanki siemienia lnianego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Odrywane bułeczki śniadaniowe 200

względów sugeruję użycie do bułeczek suchych drożdży instant. Bułeczki, po uformowaniu w kulki, a przed ponownym odstawieniem do wyrastania, można zamrozić i upiec, gdy najdzie nas ochota na świeże pieczywo . W takim przypadku, aby przygotować je do spożycia, należy wyjąć je z zamrażarki, ułożyć na blasze, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do rozmrożenia i wyrośnięcia  - bułeczki(...)wpłynie to na proces wyrastania bułeczek, a jedynie na ich smak.   Bułeczki można przygotować z podwójnej porcji (tj. 24 sztuki), na blasze z wyposażenia piekarnika. Przy pieczeniu pieczywa najlepiej używać wagi kuchennej. Zapewnia to właściwą konsystencję ciasta. Dla nieposiadający wagi podaję ilości składników w szklankach, przy czym 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka

Gospodyni Miejska
Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) 191

smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi! A ocet? Tak szczerze(...)minut w piekarniku i nie otwierać drzwiczek. Następnie wyjąć go z blaszki i pozostawić do ostudzenia na metalowej kratce - aby równomiernie odparował Kroić po upływie minimum godziny. (*) Do przechowywania pieczywa świetnie nadają się worki lniane. Ich szeroki wybór znajdziecie na stronie: www.aleworek.pl . Len stwarza środowisko antybakteryjne, dba o umiarkowaną wilgotność oraz powstrzymuje wysychanie chleba. Dodatkowo taki worek ślicznie wygląda

Di gotuje
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 181

Ni to chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków.  Ciasto to nic innego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi 207

godzinę, aby składniki się ze sobą połączyły. Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałki. Posypujemy nimi gotową pastę. Pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem. Taką pastę z awokado można podać także jako dip - z chrupkami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Fanom past do pieczywa polecam także inne przepisy na różne smaczne smarowidła. Znajdziecie

My Chcemy Jeść