pieczywo - 17769 przepisów (strona:69/1185)

Drozdzowa bulka z kruszonka, na zaparce czyli Niedzielne Sniadanie odc.101 165

Dłuuugi weekend dobiega końca. Był zaskakująco długi ponieważ po majówce dzieci trochę się pochorowały i miałam jeszcze dwa dni zwolnienia. Był to miły i rodzinny czas

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb bezglutenowy - jaglany 174

Pierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji chleba jest dokładnie taka sama jak w przypadku pieczywa z mąki gryczanej więc przepis został skopiowany z poprzedniego wpisu.  Dla wygody i piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki

Ze smakiem bez glutenu
Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży czyli Słodki Czwartek odc.129 173

Niedziela była wyjątkowym dniem.  W końcu nie obudził mnie żadem budzik, w końcu dzieci nie wstały o dziwnie wczesnej porze, w końcu znowu upiekłam bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Focaccia z rozmarynem 291

Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad(...)lubicie. Focaccię możecie przygotować w formie – będzie wtedy grubsza i puszystsza lub na płaskiej blaszce od piekarnika – będzie cieńsza i bardziej chrupiąca. Focacci możecie użyć także jako pieczywa do kanapek. Focaccia z rozmarynem: 500 g mąki pszennej ok. 280 – 300 ml ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant (7-8 g)* 1 czubata łyżeczka soli 2 płaskie

Poezja smaku
Chleb pszenno-żytni 177

Pyszny i prosty w przygotowaniu chleb , który smakiem przebija niejeden "piekarniany". Mięciutki, puszysty środek i delikatnie chrupiąca skórka, czyli to co lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do równego pokrojenia, tradycyjnie już, świetnie nadał się mój najlepszy i największy zarazem nóż #myAmbition - ostry jak trzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego(...)godzinę. Nad chlebem dobrze jest umieścić pustą brytfannę, by góra nie zrumieniła się nadmiernie. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do przestudzenia. Zajrzyj też do etykiety PIECZYWO po inne przepisy na chleb i bułki z domowej piekarni :) A czy Ty pieczesz w domu chleb? Jak często? Podziel się ze mną swoim doświadczeniem i ciekawymi przepisami

Kolorowy Przepisownik
Panzanella z cukinią 112

osób)   - 2 duże pomidory - 1 mała żółta cukinia - 0,5 czerwonej cebuli - 2 ząbki czosnku - 3 grube kromki ciemnego czerstwego pieczywa - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 łyżka octu winnego - kilka gałązek bazylii - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)cukinię kroimy w dużą kostkę, dusimy na łyżce oliwy ze szczyptą soli, aż stanie się szklista. pieczywo kroimy w dużą kostkę i pieczemy je na suchej patelni na małym ogniu aż staną się grzankami ;) do miski wrzucamy pomidory pokrojone w grubą kostkę, cukinię, cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i grzanki, dodajemy porwana bazylię, zalewamy oliwą i octem

Gocha gotuje!
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 245

Mamy kwiecień, trudno uwierzyć, że to już, że zieleń bucha, słońce świeci a temperatury sięgają nawet 25 stopni!!! Dzisiaj opowieść o płatkach... Tłusty Czwartek spędziłam w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zielony wegaski krem do pieczywa, kaszy, makaronu 208

robię różnego rodzaju past czy kremów. Nadeszła wiosna i mam kręćka (pewnie jak większość ludzi o tej porze) na zielone. Wykombinowałam sobie krem, który teoretycznie jest do pieczywa, ale ja jadłam go jako dodatek do kaszy czy też wymieszany ze świeżo ugotowanym makaronem. Użyłam pestek dyni, ale pestki słonecznika też tu się sprawdzą, a nawet płatki migdałowe. ps. W lodówce(...)Wszystko zblenduj i gotowe! A jeżeli masz moździerz, to dodaj utarte pestki i pieprz na samym końcu i tylko wymieszaj wszystko razem łyżką.   Artykuł Zielony wegaski krem do pieczywa, kaszy, makaronu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 235

Znalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe bułeczki 188

Domowe pieczywo jest najlepszym mi ze znanych pieczyw. Najbardziej lubię klasyczny chleb na zakwasie wypiekany w piecach. Smak ten pamiętam z dzieciństwa i często towarzyszył mi wyjazd na wieś do babci.  Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 148

samo pulchny, o bryłowatych kształtach, jak w Europie chleb wypiekany jest również w Ameryce. Ludność zza oceanu przywiozła przecież rozmaite tradycje ze Starego Kontynentu. Z drugiej strony, na wschodzie pieczywo nie jest już tak pulchne. Słynna maca to przecież wypiek dość "płaski" w porównaniu do znanego w europie odpowiednika. Podobnie spożywa się omawiany produkt w Afryce. Pokuszę się o stwierdzenie(...)łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli pieczemy chleb po raz pierwszy dwa dni wcześniej musimy przygotować zaczyn. W tym celu rozdrabniamy 2 kromki chleba na zakwasie i mieszamy

Moja Mama Gotuje
Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym 194

dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki, żeby stężał. Obierz mango i pokrój je na plasterki. Na patelni grillowej zgrilluj pieczywo tostowe i jeszcze ciepłe posmaruj nutellą i przełóż kawałkami mango (możesz w środku ukryć listki mięty – takie orzeźwienie po upojnej nocy ;p ) Podawaj z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym i rozkoszuj się(...)migdałów 3 łyżki kakao 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 40 – 50 g oleju kokosowego ok. 50 ml mleka szczypta soli jako dodatki: kilka kromek pieczywa tostowego 1 dojrzałe mango Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 196

kucharze a moja rodzinka zajadała oblizując się ze smakiem. Takie grzanki ą fantastycznym pomysłem na kolację na ciepło albo np. imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 grzanki ) * dobre, świeże pieczywo – 4 kromki CHUTNEY GRUSZKOWY: * gruszka – 1 szt * cebula – 1 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * ocet jabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili, cynamon – do smaku * olej(...)przekładamy na drugą stronę do smażenia układamy na wierzchu odrobinę masła i skrapiamy sosem chili. Zdejmujemy z patelni, układamy na desce, by odpoczęło i kroimy w cieniutkie plastry. CAŁOŚĆ: Pieczywo nacieramy odrobiną oliwy, grillujemy z dwóch stron. Układamy ciepły chutnej gruszkowy, wołowinę ( wtedy odrobinę solimy ) i pokrojone w cieniutkie plasterki grzyby shitake. Posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem i świeżym szczypiorkiem

Ostra na Słodko
Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę) 128

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią monotonne wyrabianie pieczywa i czekanie, aż ciasto wyrośnie. Dlatego powinien przekonać Was fakt, że chleb - wraz z pieczeniem jest gotowy zaledwie w godzinę! Dodatkowo wyglądem przypomina sklepowy bochenek, ale w smaku jest o wieeele lepszy. A skąd ta nazwa?  Przepis pochodzi z książki Bernarda Claytona "New Complete Book of Breads" i według(...)lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie należy z niego uformować bochenek. Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia , a wierzch posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą i delikatnie ponacinać. Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się.  Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu

Di gotuje
Bułeczki pszenno – żytnie 219

Zawsze imponowały mi osoby, które same potrafią upiec pieczywo. Wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Na szczęście nie jest to aż tak trudne:) Dzisiaj zmierzyłam się z bułeczkami, które zniknęły w jedne dzień. W pieczeniu samemu pieczywa najlepsze jest to, że wiemy co jemy. To, które serwuje się nam w supermarketach często mają w sobie całą tablice Mendelejewa, a lepsze

Ania i Marcin gotują