pieczywo - 17769 przepisów (strona:63/1185)

Zytni chleb pelen burakow i kminku 227

Dawno mnie tutaj nie było. Mam nadzieję, że zaglądacie na dziejowego Instagrama i Fan Page , bo tam zdecydowanie więcej się dzieje. Ten chleb to bardzo skandynawskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowe bułeczki 153

Jogurtowe bułeczki. Tak, wiem gorąco, ale my po prostu kochamy domowe pieczywo. Takie  jogurtowe bułeczki są idealne na śniadanie, drugie śniadanie (do pracy) lub by zabrać je ze sobą na działkę czy wycieczkę. Moje maluchy je uwielbiają. Przyznam Wam szczerze, że robiąc te jogurtowe bułeczki nigdy nie przykładam się zbytnio do formowania jakiś pięknych kształtów. Dlaczego? Bo to taki

Słodkie okruszki
Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek 154

Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek Prosta i pyszna pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami . Jest naprawdę ciekawy dodatek do pieczywa szczególnie jeśli lubicie pieczarki , no i oczywiście jajka . Pasta jest lekka i z powodzeniem może uchodzić za wegetariańska . Wegańska to ona nigdy nie będzie z uwagi na fakt ,że pasta jajeczna musi zawierać jajka . Smakuje doskonale na śniadanie(...)Odstawiamy do wystygnięcia . Jak już wszystko wystygnie , przekładamy do miski , dodajemy jajka , gałkę , sól i pieprz do smaku . Blendujemy blenderem na średnio gładka pastę . Gotowe . Można smarować tosty lub pieczywo , posypane dodatkowo koperkiem lub szczypiorkiem smakuje wyśmienicie . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Domowa ciabatta 136

domowe pieczywo, prawda? Szykując się do przygotowania panini, postawiłam na domową ciabattę…. Ok, w pierwszym odruchu chciałam ją kupić, ale te dostępne na stoisku wyglądały jakoś tak …. marnie. W dodatku „odrzuca” mnie, gdy widzę, że nie wszyscy korzystają z foliowych rękawiczek Przygotowanie domowego pieczywa wymaga od nas trochę czasu (samo wyrastanie ciasta zajmuje około 3 godziny

Smaki Na Talerzu
Obwarzanki 179

Przyjeżdżając do Krakowa, obwarzanki ze stoiska są obowiązkowe. Raz zdarzyło się, że dotarłam wieczorem i niestety nie dostałam już żadnej, byłam srogo zawiedziona. Ten obłędny smak, jakie ma to pieczywo sprawia, że nie umiem się im oprzeć. Chrupiąca skórka, niewiele miękiszu, wodzi na pokuszenie! Co zjeść na śniadanie? Przepisy na śniadanie: Panini z pieczarkami i serem Bułeczki drożdżowe Placuszki(...)bogato przygotowuję je z pyszną szynką i rukolą i jest to doskonałe śniadanie , ale na szybko w zupełności wystarczy masło. Pomysł na śniadanie to dla mnie przede wszystkim domowe pieczywo, które właściwie z wszystkim smakuje wybornie. Śniadanie dla dzieci , a szczególnie niejadków to nie lada wyczyn. Trzeba mieć pod ręką kilka wariantów, a już na pewno asa w rękawie

MamaOskarka
Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 156

Zapach świeżego pieczywa jest jednym z moich ulubionych, który mógłby mnie budzić co ranek. No dobra- na równi z filiżanką świeżo zaparzonej kawy :) Jedno i drugie sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć kolejny dzień życia.  Tylko co zrobić, kiedy tego pieczywak nikt nie chce z rana iść kupić, zresztą nie zawsze są one tak aromatyczne(...)systemu Steambake przyzwyczaiłam się nadzwyczaj szybko. Chrupiąca skórka na tych bułkach, to efekt nie jajka, ani nawet skrapiania ich przed pieczeniem tylko właśnie "efekt uboczny" parowania, dzięki któremu pieczywo wyrasta jeszcze lepiej, szybciej się piecze i smakuje jak z ulubionej piekarni! O pozostałych fajnych funkcjach piekarnika Electrolux Steambake EOD5C71Z przeczytacie już niebawem w kolejnych postach :) Normal 0 21 false false

Kuchnia w czekoladzie
Panini z pieczarkami i serem 269

podpatrzyłam ten sposób u koleżanki i muszę przyznać, że tak przygotowane pieczarki są wspaniałe! Smażymy do momentu aż odparuje cała woda z pieczarek. Panini kanapka to także przede wszystkim pieczywo. Na kromce chleba tostowego układamy plaster topionego sera, na niego nakładamy dużą ilość pieczarek, przykrywamy drugim plasterkiem sera, a także drugą kromką pieczywa. Tak samo postępujemy z drugą kanapką

MamaOskarka
Dietetyczna pasta z awokado i jajka 272

Dietetyczna pasta z awokado i jajka świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa. Taka pasta to świetny pomysł na wykorzystanie tego owocu. Pamiętajcie awokado, dzięki swoim właściwością jest niezwykle dietetyczne i zalecane w każdej diecie. Składniki dojrzałe awokado 2 jajka 3 łyżki oliwy sól pieprz 2 ząbki czosnku Dietetyczna pasta z awokado i jajka – przepis Jajka gotujemy(...)przestygnięcia i ścieramy na tarce. Wydrążamy miąższ z awokado, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Awokado mieszamy z jajkiem, dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo. Smacznego! Artykuł Dietetyczna pasta z awokado i jajka pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
IDEALNE, WIOSENNE ŚNIADANIE – ZAPIEKANE AWOKADO I CHRUPIĄCE TOSTY 150

porcje ) – awokado – 1 szt – jajko – 2 szt – filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO – 1 op – pieczywo pełnoziarniste – 4 kromki – świeża sałata – pomidor – rzodkiewka – szczypiorek – pestki słonecznika – sol, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Awokado przekrawamy, wydrążamy pestkę, wbijajmy jajko, solimy, pieprzymy, zapiekamy kilka(...)minut aż jajko się zetnie. Pieczywo tostujemy ( na patelni lub w tosterze ). Podajemy na ciepło z filetami śledziowymi, pokrojonym w plastry pomidorem, świeżą sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika. Zajadamy! Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO Inne śledziowe, śniadaniowe inspiracje też znajdziecie na blogu

Ostra na Słodko
Bułki z mąką owsianą 114

Bułki z mąką owsianą Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego(...)sklepach pieczywo jest coraz gorzej jakości , czasami nie wiadomo czy kupiliśmy paczkę brązowej waty czy chleb . Własnie dlatego warto robić je w domu samemu , zajmuje to niewiele czasu , a efekt spektakularny składniki : 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej , grubo-mielonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 opakowania suchych drożdży

Ogrodnik w podróży
Bułki do kebaba 135

wyrośnięcie bułek. Ich zagniatanie i przygotowanie to już robota tylko na kilka minut. Tak więc jeśli macie ochotę na domowe bułki do kebaba , to gorąco polecam wypróbować ten przepis :) Pieczywo to można mrozić, a następnie podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki do kebaba – Składniki(...)góra-dół, bez termoobiegu). Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem (porobić takie paski jak na załączonym zdjęciu). Następnie za pomocą pędzelka posmarować pieczywo rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec bułkę do kebaba w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut, do zarumienienia. Po ostygnięciu pokroić na 4 części. A następnie każdą cześć przekroić

Kulinarne Przeboje
Czosnkowe grzanki 187

przekąska. Składniki bagietka 3-4 ząbki czosnku masło sól Przepis na czosnkowe grzanki Bagietkę albo bułkę paryską kroimy w kromeczki. Czosnek obieramy, przecinamy na pół i smarujemy nim kromki pieczywa. Wierzch każdej kromeczki smarujemy masłem i oprószamy delikatnie solą. Grzanki pieczemy w 170 st. C przez ok. 7-8 minut. Smacznego! Artykuł Czosnkowe grzanki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 414

żadnej. Powiem Wam: "Żodyn nie powie, że są złe, ani Wrocławiak, ani Poznaniak" Bułki wrocławskie z przedziałkiem, żartobliwie nazywane przez moje dzieci - "bułki dupki" to przepyszne omączone pieczywo domowej roboty! Bułki z przedziałkiem są dla nich bardzo zabawne, nigdy nie mogą się ich doczekać. Moje dzieci bardzo lubią te szybkie i proste bułeczki drożdżowe, zapewne dlatego, że jest to miękkie(...)pieczywo, bez chrupiącej skórki, która oprócz tego, że nam dorosłym bardzo smakuje, to dzieci mogą mieć z nią niemały problem. Szybkie bułeczki śniadaniowe oprócz tego, że czas ich wyrastania, jak to przy cieście drożdżowym, trwa kilka chwil, to ich pieczenie to tylko 15 minut! Przepis na bułeczki śniadaniowe Składniki potrzebne do przygotowania bułek: 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru

MamaOskarka
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami laskowymi – pieczony na 2 sposoby 197

prawa Wam się nie udać!   To jeden z najprostszych możliwych chlebów jaki można upiec w domu – nie potrzebujecie do niego ani miksera, ani specjalnej maszynki do wypieku pieczywa – wystarczy waga, miska i łyżka . Wydawać by się mogło że robi się go straszliwie długo, ale tak naprawdę nasza aktywna praca przy tym chlebie to tylko kilka minut: odważenie i naszykowanie(...)będzie zdecydowanie mniej smaczny.   UWAGA 2 Wszyscy dookoła krzyczą „nie jedz gorącego chleba”? Okazuje się, że to ostrzeżenie o niejedzeniu gorących ciast znikąd się nie wzięło – gorące pieczywo drożdżowe ma bardzo wysoką zawartość tyraminy. Jedzony na ciepło chleb powoduje znaczące podniesienie poziomu tyraminy we krwi, które skutkuje gwałtownym skokiem ciśnienia a następnie jego szybkim spadkiem. W nomenklaturze medycznej

Karo in the Kitchen
ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY 121

pieczemy w domu często pieczywa mimo, że najlepsze jest takie domowe. Uwielbiam zapach drożdży. Niestety ale na zrobienie dobrego chleba potrzeba jest trochę czasu. Jako, że już mąż mi marudził, że dawno nie piekłam żadnych bułek czy chleba przygotowałam zakręcony chlebek z sosem pieczarkowym. Chleb jest na drożdżach, klasyczny pszenny. Środek to pyszny sos pieczarkowy.  Składniki: 3 szklanki mąki(...)łyżeczka soli szczypta cukru 1 słoik sosu pieczarkowego (można oczywiście przygotować swój, ale tym razem zabrakło czasu). Użyłam sosu Łowicz. 40 g parmezanu 1 żółtko 1 łyżeczka oregano Przygotowujemy pieczywo: Z połową szklanki wody wymieszać cukier oraz drożdże. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek, sól oraz połowę mąki. Wymieszać. Dodać pozostałą mąkę

Kuchnia w oparach