pieczywo - 17769 przepisów (strona:63/1185)

BATBOUT – MAROKAŃSKI CHLEB Z PATELNI / KUCHNIA MAROKAŃSKA 140

zapraszam Was na tradycyjny, marokański chlebek z patelni – BATBOUT ( inne nazwy marokańskich chlebków to Mekhmar, Mkhamer, Toghrift i Matlou ). Jak już Wam opowiadałam w TYM wpisie w Maroku pieczywo bardzo często zastępuje sztućce ( zresztą nie tylko w Maroku, ale i w innych, odwiedzonych przeze mnie krajach arabskich ). Je się je prawie do każdego posiłku i prawie zawsze gości(...)każdej piekarni lub na przydrożnych straganach. W domu przygotujemy go błyskawicznie! Nie wymaga pieczenia w piekarniku – batbout smażymy na suchej patelni. Spróbujcie! Gwarantuję, że będziecie zajadać ze smakiem! Pieczywo jest delikatne środku i długo utrzymuje swoją świeżość! Polecam! Inspiracja do przepisu pochodzi z mojego ulubione bloga z marokańskimi przepisami THE SPRUCE EATS Link: https://www.thespruceeats.com/batbout-recipe-mkhamer-toghrift-matlou-2394366 SKŁADNIKI: ( odmierzamy

Ostra na Słodko
Domowe kajzerki wg Aleex 107

zastąpi smaku świeżego pieczywa. Uwielbiam, jak w domu pachnie świeży chleb. Nieprzypadkowo od chleba właśnie zaczęłam prowadzenie swojego bloga 10 lat temu. Oczywiście upieczenie chleba to nic trudnego, od czasu do czasu sprawdzam różne przepisy na ten wyjątkowy produkt i zawsze się udają. Nie umiem jeszcze piec chleba na zakwasie, ale… dla chcącego – jak wiecie - … ;) Zakwas już powoli się szykuje(...)dopiero za jakiś czas. A dzisiaj zapraszam na domowe kajzerki. Upiekłam je, bo nie miałam innego wyjścia. Na dworze zimno, ja chora na antybiotyku, a w domu pieczywa BRAK. Pomyślałam, zebrałam się i oto są. Pyszne, mięciutkie kajzerki. Polecam. Składniki na 12 sztuk: • ½ kg mąki • 250 ml ciepłej wody • 35 g drożdży • 3/4 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 7 łyżek

W mojej kuchni
Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi 126

Dzień Dobry w lutym :) Zgodzicie się chyba ze mną, że domowe pieczywo to najlepsze pieczywo na świecie. Smak i zapach wyjątkowy. Ciągle wymyślam jakieś nowe bułki. Tym razem z mąką owsianą i posypką z płatków owsianych. Nawet nie wyobrażacie sobie jakie te bułki wyszły mi pyszne. Idealne na śniadanie i kolację. Polecam upieczcie. Udanych wypieków :)   Potrzebujemy: Na ciasto

Izabelawkuchni
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 96

uwaga! … polskich piekarzy. Taki polski zaczyn po francusku. Zaczyn ten to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce

Tajemnice Smaku
Domowa Ciabatta 117

Ciabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy przygotować minimum 12 godzin wcześniej, a wyrastanie wyrobionego ciasta też wymaga czasu. Do przygotowania ciabatty niezbędny będzie nam również mikser, najlepiej z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie, więc wyrabianie

Tajemnice Smaku
Domowe pszenne bagietki z dodatkiem wędzonej papryki - miękkie i delikatne, długo zachowujące świeżość 157

odcinamy. Odrywanie niszczy łańcuchy glutenowe, które nadają ciastu pulchność. Surowe ciasto drożdżowe wyrastające w lodówce można przechowywać nawet do 3 dni. Jest to więc dobry sposób na codziennie świeże pieczywo, bez czasochłonnego przygotowywania ciasta. Domowe pieczywo zawsze jest smaczniejsze i zdrowsze niż to, które można kupić w sklepie.  Nie każdy ma przecież blisko siebie jakąś dobrą, uczciwą piekarnię, która

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebek turecki żulik 125

Piekarnię Turecką. Łodzianie zwykli mawiać, że idą "do Turka". Nasi znajomi potwierdzają, że w Piekarni Tureckiej przy ul. Pomorskiej 17 (dawniej ul. Nowotki) zawsze ustawiały się długie kolejki, a pieczywo nie miało sobie równych, zwłaszcza nieduże ciemne chlebki pełne rodzynek nazywane chlebkami tureckimi. W późniejszych latach żulik zaczęły wypiekać także inne łódzkie piekarnie. Do dziś mieszkańcy dyskutują gdzie można było(...)grafik, autor plakatów, zaliczany do tzw. polskiej szkoły plakatu. Ps. Dostępny w wieli warszawskich piekarniach chleb turecki, w żaden sposób nie przypomina smakiem chlebka tureckiego żulik. To zupełnie inne pieczywo. Na zdjęciu poniżej Mehmet Nuri Fazli Oglu z żoną w piekarni w Zamościu, zdjęcie z Archiwum Państwowego w Zamościu Chlebek turecki żulik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowe bułki na jogurcie 91

Można by rzec, że minusem przeprowadzenia się do domku z dala od sklepów jest to, że nie można tak po prostu wyskoczyć w 5 minut po pieczywo. Jednak ja uważam, że to właśnie plus i pretekst do tego, by wrócić do domowego wypieku bułek i chleba. Wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a zapach gorącego pieczywa wynagradza poświęconą chwilę

Mienta blog
Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb) 104

Zielone keto bajgle brokułowe Warzywne pieczywo Pamiętacie wczorajsze burgery w bułkach z kalafiora ? Na fali produkcji pieczywa z warzyw zgodnego z dietą ketogeniczną przygotowałam także keto bajgle, tym razem z brokułów. Z inspiracją przyszła znowu strona Oli i przepis na bułki z brokuła . Przepis jest analogiczny do bułek z kalafiora . Z drobną różnicą- zmianie uległa forma. Tutaj również używamy mąki

Modern Cave Girl
Pai Bao - chleb z Hongkongu 99

czerwcowej Piekarni Amber piekarze i piekarki wypiekali to pyszne pieczywo. Ja byłam na wyjeździe i nie mogłam dołączyć, jednak tak spodobał mi się ten chlebek że zaraz po powrocie upiekłam go. To był pyszny chlebek i powtarzam go często i Wam polecam. Hong Kong Pai Bao lub Hokkaido Milk Bread - to azjatycki słodki chleb, który jest podstawowym pieczywem we wszystkich

Moje Małe Czarowanie
Twarożek z warzywami 124

Twarożek z warzywami Twarożek z warzywami składniki na 2 porcje: 250 g sera twarogowego półtłustego 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku ciemne pieczywo Twarożek z warzywami wykonanie: Ogórka obrać ze skórki, jeżeli nie mamy ogórka gruntowego a szklarniowy ma duże nasiona, to wydrążyć łyżeczką. Rzodkiewki oczyścić i również zetrzeć na tarce. Wymieszać(...)twarogiem, śmietaną i przyprawami. podawać na ciemnym pieczywie. Artykuł Twarożek z warzywami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Zytni chleb pelen burakow i kminku 206

Dawno mnie tutaj nie było. Mam nadzieję, że zaglądacie na dziejowego Instagrama i Fan Page , bo tam zdecydowanie więcej się dzieje. Ten chleb to bardzo skandynawskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowe bułeczki 126

Jogurtowe bułeczki. Tak, wiem gorąco, ale my po prostu kochamy domowe pieczywo. Takie  jogurtowe bułeczki są idealne na śniadanie, drugie śniadanie (do pracy) lub by zabrać je ze sobą na działkę czy wycieczkę. Moje maluchy je uwielbiają. Przyznam Wam szczerze, że robiąc te jogurtowe bułeczki nigdy nie przykładam się zbytnio do formowania jakiś pięknych kształtów. Dlaczego? Bo to taki

Słodkie okruszki
Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek 136

Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek Prosta i pyszna pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami . Jest naprawdę ciekawy dodatek do pieczywa szczególnie jeśli lubicie pieczarki , no i oczywiście jajka . Pasta jest lekka i z powodzeniem może uchodzić za wegetariańska . Wegańska to ona nigdy nie będzie z uwagi na fakt ,że pasta jajeczna musi zawierać jajka . Smakuje doskonale na śniadanie(...)Odstawiamy do wystygnięcia . Jak już wszystko wystygnie , przekładamy do miski , dodajemy jajka , gałkę , sól i pieprz do smaku . Blendujemy blenderem na średnio gładka pastę . Gotowe . Można smarować tosty lub pieczywo , posypane dodatkowo koperkiem lub szczypiorkiem smakuje wyśmienicie . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Domowa ciabatta 115

domowe pieczywo, prawda? Szykując się do przygotowania panini, postawiłam na domową ciabattę…. Ok, w pierwszym odruchu chciałam ją kupić, ale te dostępne na stoisku wyglądały jakoś tak …. marnie. W dodatku „odrzuca” mnie, gdy widzę, że nie wszyscy korzystają z foliowych rękawiczek Przygotowanie domowego pieczywa wymaga od nas trochę czasu (samo wyrastanie ciasta zajmuje około 3 godziny

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania