wszystkie dobra ziemi. Dzisiaj proponuje kwintesencję pięknego letniego dnia na talerzu - zielone szparagi, młode marchewki, cukrowy groszek i świeżutkie koktajlowe pomidorki! Wszystko przygotowane na chrupko, podane z kawałkiem świeżego pieczywa, które cudownie wchłonie rozpływające się żółtko. Dziś już nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne! Składniki: (dla 2 osób) 10 zielonych szparagów, 1 młoda marchewka, garść cukrowego groszku(...)kilka pomidorków koktajlowych, roszponka 2 jajka, pęczek koperku, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz dodatkowo : pieczywo Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pokroić ukośnie na 2 - 3 kawałki, główki zostawiając w całości. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę, dodać odrobinę cukru i troszeczkę masła. Gotować z 2-3 minuty, odcedzić. Groszek przekroić na połówki, marchewkę w ukośne talarki - podsmażyć na oliwie z oliwek
Plate of JoyMoje dzieci je uwielbiają.Sprawdzają się doskonale na śniadanko na szybko,gdy w domu brak świeżego pieczywa,gdyż najlepsze są właśnie z wczorajszego. Składniki: Każde pieczywo się nadaje ( u mnie bagietka francuska-oczywiście wczorajsza) 2 jaja cukier waniliowy (najlepiej domowy,przepis znajdziecie tu ), ewentualnie kupny wanilinowy,lub z dodatkiem wanilii (Dr Oetker ma takiw swojej ofercie) odrobina oliwy(...)łyżka mleka szczypta soli Sposób przygotowania : Jajka rozmącamy i dodajemy do nich mleko i cukier waniliowy (ilość w.uznania ja dałam łyżeczkę).Doprawiamy do smaku solą.Następnie bagietkę(lub inne pieczywo) kroimy na kawałeczki i obtaczamy w jajku. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Na sam koniec poponuję odsączyć tosty z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smacznego! Ps. najlepeij smakują ciepłe
Wielki apetytprzecież nie o to tu chodzi. Moim głównym celem jest podrzucanie Wam propozycji na zdrowe, szybkie kanapki, które możecie przygotować i zabrać do pracy lub szkoły. Wykorzystajcie ulubione pieczywo i wybierzcie Wasz ulubiony zestaw :) Zdjęcie prosto ze szkolnego korytarza :) Składniki : 1 ugotowane jajko sałata pomidor, pokrojony na plastry zioła sól pieprz 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa odrobina masła Jajko(...)pokroić na plasterki. Pieczywo posmarować odrobiną masła. Ułożyć plastry jajka, pomidora oraz sałatę. Doprawić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogtostów i grillowania. Ta ostatnia pomogła mi w przygotowaniu pysznego śniadania w postaci zgrzewanych kanapek z dodatkami. Podstawą jest chleb, pełnoziarnisty, swojski robiony na zakwasie. Do kanapek można wykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą się w środku to już Wasza wyobraźnia! Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki, kiełbasą krakowską, pomidorem(...)serem Składniki: 2 kromki ulubionego pieczywa, u mnie pełnoziarniste 4 plasterki pomidora malinowego 4 liście botwinki, opłukane i osuszone 2 plastry kiełbasy krakowskiej z dodatkiem zielonego pieprzu 2 plastry sera gouda 1/3 łyżeczki masła sól do smaku Przygotowanie: Na kromkę pieczywa układamy kolejno: plasterek sera, liście botwinki, 2 plasterki pomidora, plasterek sera, plastry kiełbasy krakowskiej i ponownie pomidora. Przykrywamy drugą
Moja smaczna kuchniaDziś aromoterapię serwują nam nie tylko salony masażu, spa czy hotelowe strefy wellness. Odwiedzając pierwszą lepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo(...)świeżutkich rogali z makiem kupionych po drodze do szkoły w małej piekarni za rogiem. Dla czego mam nie kupować tego pieczywa?? Cudowny zapach krąży między półkami z żarówkami, ściereczkami i ubraniami, wabiąc klientów na stoisko z pieczywem. Sztab chemików w laboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć
SzczyptaSmaQczęść nie zanurzona w śmietanie jest chrupiąca. Całość jest pyszna i wciągająca. Można go jeść, jeść i jeść i nadal nie ma się go dość. Pycha. Składniki: kromki czerstwego pieczywa masło konfitura np. z wiśni śmietana ok. 80 ml mleko ok 350 ml 3 jajka cukier ok 10 dkg Przygotowanie: Kromki posmarować dość grubo masłem i marmoladą. tak przygotowane kromki(...)ułożyć jedną na drugą, ostatnią posmarować masłem i w razie potrzeby pokroić na pół lun na ćwiartki. Pieczywo ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mleko, śmietanę, jajka i połowę cukru dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką zalać pieczywo. Wierzch posypać resztą cukru. Piec aż wierzch będzie złocisty przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzany do temperatury 180 o C. Podawać na ciepło
Mama GotujeBuddy Valastro gotuje". Od tego czasu robię raz na jakiś czas moją wersję. Próbowałam na potrzeby bloga znaleźć oryginał lecz niestety bezskutecznie :( Jest to prosty sposób na utylizację wyschniętego pieczywa... No cóż zdarza mi się robić tą zapiekankę także wtedy kiedy dziecko woła o pizzę a nie chce mi się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. W przypadku użycia pieczywa pszennego(...)zostaje jeden to wrzucam) - jajko - mleko (parę łyżek do zalania chleba aby nasiąkł) - góra wedle uznania tak jak na pizzę ser + sos + pieczarki , jednym słowem ulubione dodatki Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę. Wbijamy w niego jajko i dodajemy mleko do namoczenia (od paru łyżek do pól kubka, jak okaże się za dużo płynu to nie ma problemu można odsączyć przed
Lubczyk i Waniliajabłka (bez skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 -3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku do podania kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość miksujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypobicia. Tego typu gęste zupy najlepiej smakują w wersji bardzo pikantnej. Kilka kropel ostrego sosu tabasco to według mnie obowiązek, nie kwestia widzimisię. Dodatek zarumienionego i chrupiącego pieczywa również mile widziany. Przeważnie zupa służy nam jako pewien rodzaj przystawki, preludium do dania głównego. Ta jednak samodzielnie stanowi interesującą propozycję, choćby na niedzielną kolację. W taki dzień, jak dzisiaj, dobrze jest(...)mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj też opłukane grzyby. Zalej wodą, przykryj i zagotuj. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1 godzinę. Odcedź
Roślinna - blog wegańskijakoś przetrwam, bo uwielbiam to połączenie. Grzyby też nie mają żadnych odżywczych wartości, a jadam tonami i żyję...jeszcze! Czego użyłem? -pomidor -ogórek -oliwa -oregano -sól, pieprz -starty parmezan -pieczywo żytnie -jajko Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu. Jajko gotujemy na wrzątku, w szczelnie zamkniętym woreczku przez 4 minuty. Obrane ogórki i pomidory kroimy w kotkę i łączymy z oliwą, solą, pieprzem(...)oregano. Przekładamy na pieczywo i skrapiamy oliwą, i posypujemy parmezanem. Smacznego
BaRepasskoro mamy weekend, zakopię się pod kołdrą i oddam nowej lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny żytni chleb(...)się przerzucimy w szkole na co innego, to będę musiała spróbować taki zrobić w domu. Bo tam poszło bardzo szybko, a efekt nawet mnie zachwycił (a zdecydowanie wolę białe pieczywo). Niemniej, na dysku znalazłam zdjęcia bułeczek, które zrobiłam w sierpniu zeszłego roku. Tak! Tak dawno. Aż mi wstyd... Nie mam pojęcia, jak one się tam zakamuflowały, w każdym razie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegóry przekonany o porażce zrobiłem mu na szybko hamburgera. Czego użyłem? -bułka pszenna -ser żółty -pomidor bez skóry -ogórek zielony bez skóry -filecik z kurczaka -białko jajka -starte pieczywo domowe -liść sałaty; możecie sobie darować, ładnie tylko na zdjęciu wygląda; młody go wyciągnął zanim dotknął bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji 1:1 Filecik(...)delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko roztrzepujemy z łyżeczką śmietany. Mięso obtaczamy w tartym pieczywie, w białku ze śmietaną i znowu w pieczywie. Smażymy z każdej stronie bez tłuszczu (na patelni nieceramicznej z tłuszczem), po 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę przekrawamy, posypujemy od środka każdą połówkę serem, na spodniej umieszczamy nasz podsmażony filecik i wkładamy
BaRepasKolejne danie przygotowane z myślą o dzieciach. Był już krokodyl , a teraz stonoga z ciemnego pieczywa z twarożkiem. Oczywiście można ciemne pieczywo zastąpić jasnym, jeśli dziecku bardziej takie smakuje. Składniki: kilka kromek pieczywa 1 twarożek kanapkowy (typu Ostrowia) szczypiorek lub dymka papryka czerwona 1 swieży, nieduży ogórek 1 nieduży pomidor lub kilka koktajlowych 1 rzodkiewka kilka listków natki pietruszki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMarkus Mainka - Fotolia.com Najlepiej jest przechowywać pieczywo w foliowym worku, szczelnie zamkniętym. Jeśli natomiast przechowujemy pieczywo w chlebaku, możemy do środka włożyć przekrojone na pół jabłko lub kilka plasterków surowego ziemniaka, pieczywo wtedy będzie dłużej świeże
Przepisy i porady kulinarnezdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła. Wołowinę po burgundzku możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub po prostu z pieczywem
Dzieje kuchennej Wiewióry