gałązki natki pietruszki Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić w plasterki o grubości 4mm. Podsmażyć do zrumienienia na maśle. Posolić i popieprzyć. Zdjąć z patelni wymieszać z posiakną natką pietruszki. PRZYGOTOWANIE PIECZYWA Składniki: bułka paryska lub zwykła bułeczka z białego pieczywa oliwa z oliwek opcjonalnie ząbek czosnku Sposób przygotowania : Rozgrzać na patelni oliwę. Posmażyć na niej ząbek czosnku i zdjąć. Bułkę
W kuchni wieczoremPowoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze(...)jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu nie udaje", i jeszcze "że po co ja w zasadzie to robię". Pójdzie człowiek do piekarni. Kupi takie pieczywo jak chce i załatwione. Po co się męczyć? Ważyć, mieszać, miski brudzić. Tyle, że mija jeden dzień, mija drugi i tę dziecinną obrazę na mąkę i wodę zastępuje dziecinny
W kuchni wieczoremprzepisem. Następnym razem upiekę go na dolnej półce i powinno być po kłopocie. Odkąd zaczęłam piec chleby szukam przepisu na chleb pszenny, który będzie mógł pełnić rolę codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym polecam wypróbować go w weekend. Sowy i nocne marki(...)godziny. W tym czasie ciasto dwa razy przekładamy. Następnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę i wkładamy do koszyka do wyrastania pieczywa lub durszlaka. Zostawiamy na kolejne 3 godziny aż wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik z garnkiem, w którym będziemy piec chleb do 260 stopni. Radzę na dolnej półce, chleb pięknie rośnie i łatwo się przypala
W kuchni wieczoremkiść winogron (zielonych i/lub czerwonych) kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy) 1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry) kilka suszonych owoców moreli kilka świeżych listków bazylii kilka kromek dobrego pieczywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy(...)wykałaczki - powstaną koreczki :) 3. Żurawinę przekładamy do małej kokilki. 4. Sery kroimy w mniejsze kawałki. 5. Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu. Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki. Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję
W kuchni KatieJakiś czas temu Anna Maria zaproponowała na FB pieczenie chleba "w ciemno". Nie myśląc wiele zgłosiłam się i w ubiegłym tygodniu dostałam przepis. Chleb miał być
Dzieje kuchennej WiewióryZanim upiekłam "chleb w ciemno" wspaniała blogerka, Amber, przysłała mi maila z propozycją wspólnego blogowego pieczenia chleba i z przepisem oczywiście. Ucieszyłam się bardzo choć przyznam
Dzieje kuchennej Wiewióry"Fikę" kupiłam już jakiś czas temu. Do tej pory udało mi się upiec z tej książki tylko babkę piernikową ale to nie dlatego, że przepisy nie
Dzieje kuchennej WiewióryNa wstępie przypominam o CANDY! zapisy tylko do południa więc śpieszcie się Kochani :) Dzisiejszy poranek zadziwił mnie. Po tylu majówkowych dniach bez słońca dzisiaj przywitały mnie
Dzieje kuchennej WiewióryNie raz przechodziłam obok podobnych w sklepie. Zawsze zafoliowane odstręczały składem. Kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu I love bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników
Dzieje kuchennej WiewióryPiekłam go już kilka razy i będę piekła często. Będzie to nasza domowa klasyka. Wilgotny, kwaskowy, wytrawny i niezbyt trudny w przygotowaniu :) znaleziony w Pracowni Wypieków
Dzieje kuchennej WiewióryTak! odbyło się w ubiegły weekend kolejne wspólne blogowe chlebowe pieczenie! Ależ to emocje! a jakie ciekawe wypieki! Tym razem przepis dotyczył chleba i to słodkiego
Dzieje kuchennej WiewióryTe słodkie precle wypatrzyłam wiosną u Lo. Pisałam Wam już nie raz, że Pistachio to jeden z najbardziej inspirujących blogów na mojej liście. I tym razem
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepisów na rożnego rodzaju bułeczki i drożdżówki znam wiele ale jagodzianki popełniłam chyba tylko raz. Dzisiaj z samego rana, czekając na powrót Córci z nocowania u
Dzieje kuchennej WiewióryDawno nie piekłam bułeczek, wakacyjny prodiż nie sprzyjał jakoś a tymczasem najnowszy KUKBUK ma kilka świetnych propozycji w tym dwa przepisy na drożdżowe bułeczki. Przepisy trochę
Dzieje kuchennej Wiewióry