Szybka wersja chili con carne (hiszp. chili z mięsem), czyli tradycyjnej potrawy kuchni amerykańskiej - spotykanej w tamtejszych barach jako fastfood. Głównymi jej składnikami są: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (najczęściej wołowina; istnieją też wersje wegetariańskie). Często dodaje się także inne składniki: fasolę i kukurydzę. Danie przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu(...)pieprzu. Powinna posiadać intensywny smak. Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. Polecam! (2-3 porcje) 250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia) 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka (średnia) 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 100 ml wody lub bulionu Przyprawy
Di gotujeczosnku granulowanego 3 łyżki oleju 2 łyżki powideł śliwkowych Dzień przed pieczeniem schab umyć, osuszyć. Długim ostrym nożem naciąć kieszonkę. Do środka wkładać śliwki pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem nadając mięsu ładny kształt. Tymianek, majeranek i czosnek wymieszać z olejem, natrzeć mięso i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę(...)przed pieczeniem. Schab piec w rękawie 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i posmarować mięso powidłami. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut i dopiero wtedy porcjować. Można ostudzić, schłodzić i używać jako wędlinę na kanapki
Smakołyki AsiZapiekanka z mięsa mielonego i warzyw, w której najistotniejszą częścią jest wierzch przypieczonego puree z ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy(...)marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną. Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około
https:KKuchniaMniamZupa meksykańska Doskonała, bardzo treściwa, smaczna i rozgrzewająca zupa meksykańska, z kilku składników takich jak fasola, kukurydza, przecier pomidorowy, mięso mielone i bulion – powstaje potrawa, którą spokojnie można potraktować jako danie jednogarnkowe, a dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zupa meksykańska Składniki na 4-6 porcji: 1L esencjonalnego wywaru drobiowego 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli(...)Najlepszy będzie typowy rosół na bazie kurczaka, im bardziej esencjonalny tym lepsza wyjdzie potrawa finalnie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie, do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez 10 -15min Przesmażone mięso przekładamy do bulionu, dodajemy odcedzoną kukurydzę, przecier pomidorowy, czerwoną i białą fasolę, które nie odcedzamy tylko dodajemy razem z zalewą
Księga-SmakuSerowy garnek z klopsikami Bardzo szybkie i mega pyszne danie, które wykonamy w jednym garnku. Soczyste klopsiki z mięsa mielonego duszone z makaronem i utopione w sosie serowym to danie, którym z pewnością nasyci się cała rodzina. Polecam! Składniki: 30 dkg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko przyprawy: pieprz, sól(...)opcjonalnie można dodać też niewielką ilość sera pleśniowego np. gorgonzola lub lazur 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia 2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania *** Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki
Blog z ApetytemPyszne mięso z indyka , faszerowane drobiowymi żołądkami. Idealna wędlina dla każdego . Można ją podawać do obiadu ale również do kanapek. Polecam osobą będącym na diecie również cukrzycowej. SKŁADNIKI DLA 6 Osób: 1.5 udzca z indyka 0.5 kg żołądków drobiowych 1 łyżka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka czosnku(...)następnie gotuję w osolonej wodzie ok 20 min. Udziec z indyka myję wycinam kostki, kości oraz chrząstki. Można również usunąć skórę. Rozkrajam wzdłuż ale uważam żeby nie przekroić mięsa. Mięso nacueram przyprawami. Na środek kładę Żołądki,posypuję pieprzem i solą do smaku. Zawijam. Wkładam mięso. Do siatki do wędlin. Piekę w piekarniku pod przykryciem najlepiej w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie Patkipachnący sycący obiad.😇 Składniki na 2 porcje: -140 g ryżu brązowego -1 brokuł -1 mniejsza cebula -1 szklanka mleka -1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki) -150 g mięsa -100 g sera żółtego -2 łyżki tłuszczu Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy. Cebulę siekamy drobno. Podsmażamy cebulkę, potem mięso. 3. Brokuła blanszujemy lub gotujemy(...)miękkości (mrożony). 4. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5. Do cebuli i mięsa wrzucamy ryż i zalewamy to mlekiem. Aby zagęścić sos dodajemy mąkę i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec ser żółty, brokuły, mieszamy i przykrywamy na 5 min mieszając co jakiś czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 2 porcji: 1280 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuKotlety devolay z piersi kurczaka. Jedno z moich ulubionych dań mięsnych. Po przekrojeniu z kotleta powinno wyciekać masło. Wówczas mięso jest wilgotne, soczyste i smaczne. Nie dodaję czosnku do masła, ale jeśli lubicie to można dodać. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. To właśnie tam jest najwięcej przepisów i pomysłów. Składniki 2 podwójne piersi(...)łyżki natki pietruszki sól pieprz 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta do panierowania olej do smażenia Każdą pierś rozbić delikatnie na cienkiego kotleta, ale tak aby mięso nie porozrywało się.Oprószyć je solą i pieprzem. Miękkie masło rozgnieść z posiekaną natką pietruszki, oprószyć solą i wymieszać. Na każdy kotlet ułożyć masło i zawinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką
O kuchni z uczuciemprzygotowałam pierwszy raz tworząc z nich puree do obiadu. Tak powstał kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów i z surówką z białej kapusty . Składniki: mięso w sosie: - 600 g schabu - 1 opakowanie Winiary Pomysł na... Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem - 200 ml wody - 2 łyżki śmietany 18% puree: - 2 średnie bataty - 1 łyżka(...)masła - sól surówka: - kapusta biała - cebula - marchewka - olej rzepakowy - sól morska Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Schab kroję w plastry o grubości 1 cm. Lekko je rozbijam tłuczkiem do mięsa z jednej strony. Przyprawę z opakowania mieszam w 200 ml zimnej wody. Mięso wkładam do woreczka (tego z opakowania przyprawy lub do rękawa do pieczenia) i zalewam sosem. Następnie zamykam specjalnym
Kuchnia co dniatyle plasterków, ile chcemy otrzymać roladek) około 150 g mozzarelli (u mnie kulka bez zalewy; żółta, taka jak do pizzy) boczek w plastrach (1-2 op. surowego) sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Lekko je rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na mięsie układamy po 1 plasterku szynki oraz po kawałku(...)mozzarelli (u mnie pokrojona w małą kostkę). Kotlety zwijamy. Owijamy plastrami boczku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i rumienimy mięso z obu stron. Następnie mięso dopiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na Talerzuczerwona i zielona) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3-4 puszki pomidorów lub 8-10 sparzonych pomidorów bez skórki 2 małe puszeczki przecieru pomidorowego 500 g mielonego mięsa (w tym przepisie z łopatki wieprzowej) 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml) 2-3 łyżki sosu sojowego oliwa do smażenia (w tym wypadku najlepsza z wytłoczyn(...)extra virgin) przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne papryka jalapeno, oregano, majeranek, kmin rzymski i kolendra całe ziarna do zmielenia Wykonanie: 1. Najpierw mielimy mięso. 2. Następnie w moździerzu rozdrabniamy kmin rzymski i kolendrę, sporą ilość. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy ją na oliwie razem ze zgniecionym wcześniej w moździerzu kminem rzymskim, kolendrą oraz oregano
Kawa z mlekiemGeneralnie lubimy kurczaki i są one chyba najczęściej spożywanym przez nas mięsem. Zresztą jest to też mięso, które chyba najłatwiej przygotować. A jednocześnie mnogość sposobów, na które można przygotować i podać mięso kurczaka sprawia, że zapewne nie tylko my chętnie po nie sięgamy. Dzisiaj mamy dla Was idealny przepis na kurczakowe udka. Jego zaletą jest prostota wykonania. I w zasadzie(...)szybkość. Pomijając to, że dobę wcześniej trzeba zamarynować udka. Mięso wychodzi miękkie i aromatyczne, a skórka przyjemnie chrupiąca. Ten przepis na stałe wchodzi do naszego obiadowego menu, bez dwóch zdań. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturelepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋 Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny. Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz tego sezonu(...)pokrojone w paski lub kostkę puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Porcje mięsa kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na chwilę. Krok 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojone i zamarynowane
Moja Książka KucharskaKurczak na kwaśno, po hindusku Murgh Windaloo. Rewelacyjne mięso w smaku. Zapach przypraw rozchodzący się podczas przygotowania pobudza nasz apetyt. Kocham kuchnię hinduską za smak, zapach potraw i szybkość przygotowania dań. Mięso podałam z ryżem. Może i Wy przeniesiecie się chociaż na chwilę do Indii. Więcej przepisów z różnych zakątków świata znajdziecie w zakładce KUCHNIE SWIATA. Składniki 1 kurczak(...)szczypta płatków chilli Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Włożyć do naczynia. Wodę wymieszać z kurkumą, , solą, ostrą papryką oraz octem winnym. Wlać do kurczaka i wymieszać. Nakryć mięso i odstawić do lodówki na około 30 minut. W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita pastę. W rondlu rozgrzać masło klarowane i dodać pastę
O kuchni z uczuciemklopsikami. W mocno pomidorowym sosie z pieczarkami i papryką, posypane ciągnącym żółtym serem. Gdy zabraknie pomysłu na obiad sprawdzą się idealnie :) Składnik na 4-5 porcji: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pęczek natki pietruszki 0,5 cebuli 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego ok. 250-300 g pieczarek 1 nieduża czerwona papryka ok. 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka(...)cukru zioła prowansalskie sól, pieprz 400-500 g makaronu spaghetti ser żółty do posypania Do miski wrzucić mięso, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w drobniutka kostkę cebulę, jajko oraz przyprawę. Dokładnie wyrobić masę rękoma, aż wszystkie składniki się połączą i ulepić z niej niewielkie kulki. Gotowe klopsiki ułożyć na talerzu i odłożyć na chwilę do lodówki. Pieczarki
Simply Food