mięso - 63110 przepisów (strona:515/4208)

Gulasz wieprzowy z papryką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami 178

większego garnka. 2. Papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w paski i podsmażamy na tej samej patelni co pieczarki. Jak będą w miarę miękkie, przekładamy do pieczarek. 3. Mięso myjemy, kroimy w większą kostkę, na tej samej patelni co smażyliśmy poprzednie składniki rozgrzewamy olej, do miski dajemy kilka łyżek mąki. Mięso dajemy do mąki, żeby go w niej obtoczyć(...)potem wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu, aż ładnie nam się zarumieni. Usmażone mięso wrzucamy do garna z resztą składników. 4. Do wszystkiego wlewamy bulion, dodajemy cały koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kurkumę, mieszamy. nakrywamy pokrywką i dusimy około 25 - 30 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nam za bardzo nie przywierało. Sprawdzamy też czy mięso jest miękkie

kruche babeczki
Zapiekanka z ryżem warzywami i mięsem 188

mikrofalówce. Ryż ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Wrzucić ugotowany ryż do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną drobno. Smażyć chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Papryki umyć, wyciąć gniazda(...)nasienne. Pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Również dodać do mięsa. Wszystko z patelni dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 C i wstawić zapiekankę do piekarnika. naczynie musi być przykryte. Piec zapiekankę 40 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego 201

Robiłam już pasztet z samej cukinii a teraz pokusiłam się na wersję z dodatkiem mięsa mielonego. Dodałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. Polecam jest bardzo smaczny. Idealny na przekąskę i na kanapki. składniki: ok 900 g młodej cukinii 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 200 g żółtego sera 4 jajka 1 cebula 1 i 1/2 szklanki bułki tartej(...)soku. Odstawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie zetrzeć ser żółty i cebulę , na tarce na grubych oczkach.  Potem cukinię bardzo dokładnie odcisnąć ze soku. Do cukinii dodać mięso mielone, bułkę tartą, żółtka jaj, starty ser i cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy. Sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać na koniec

Monia miesza i gotuje
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 209

rozgrzać do 220 st. C. Na dużej, nieprzywierającej patelni, którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać łyżkę oleju lub oliwy. Włożyć cebulę, podsmażać parę minut aż lekko zmięknie.  2/3 mięsa pokroić w duże kawałki, 1/3 pokroić drobno. Dodać do podsmażanej cebuli. Smażyć, mieszając ok 6 - 7 minut. Mięso powinno się zrumienić.  Grzyby, jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki(...)Rozgrzać drugą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy

Stare Gary
Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym 255

Kalafior faszerowany aromatycznym mięsem mielonym. Pieczony w całości w sosie serowym, to świetne danie dla całej rodziny. Do takiego obiadu będą pasowały młode ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem. 1 kalafior 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki(...)żółtego goudy pieprz czarny szczypta gałki muszkatołowej Kalafior oczyścić i cały włożyć do osolonego wrzątku. Gotować przez 10 min. Odsączyć z wody, przełożyć do okrągłej miski i wyciąć głąb. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, koncentratem, bułką tartą i przyprawami. Wyrobione mięso wyłożyć do kalafiora wypełniając wolne przestrzenie między różyczkami. Miska zachowa

https:KKuchniaMniam
Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym 290

środka po kosteczce sera topionego, dzięki czemu nabrały fajnego smaku. Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -1 cebula -1 jajko -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie(...)bułka tarta do obtoczenia kotletów -1-2 łyżki mąki pszennej -olej do smażenia -pęczek posiekanego koperku -natka pietruszki Przygotowanie --> Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę) oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy. Serek topiony kroimy wzdłuż na pół, a następnie w kostki (około

Marta Gotuje
Zupa meksykańska 161

zjeść Zupa meksykańska to wspaniała propozycja na chłodne wieczory – zarówno rozgrzeje, jak i nasyci. Podstawą udanej zupy meksykańskiej jest oczywiście dobrej jakości wołowina. Najlepiej kupić kawałek świeżego mięsa i zmielić go samodzielnie maszynką. Wtedy mamy pewność, że zupa będzie najwyższej jakości. Jeżeli posiadacie maszynkę do mielenia marki Kenwood , zmielcie mięso na średniej grubości sicie. Przepis na zupę meksykańską Drukuj(...)przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 3 ząbki czosnku średnia czerwona cebula średnia żółta cebula świeża papryczka chili 400 g mięsa mielonego 700-900 ml bulionu kartonik przecieru pomidorowego papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 łyżki ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Czosnek siekamy, cebule

Kuchnia Bazylii
Schab po bałkańsku 293

łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku sól, pieprz   Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Usmażone mięso przełożyć do dużego garnka, wlać do niego passatę, puszkę pomidorów (lub świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę) i dusić na małym ogniu.   Cebulę(...)obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dorzucić do niej pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki. Posolić je i smażyć aż odparuje puszczony przez nie sok. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.   Do duszącego się schabu przełożyć zawartość patelni oraz paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dusić dalej

Simply Food
Karkówka duszona w cebuli 160

cebule (użyłam dwie białe i dwie czerwone) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra mielona olej do smażenia 1/2 szklanki bulionu lub wody     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i nacieramy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami smażymy karkówkę z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Usmażone mięso zdejmujemy z patelni(...)pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę *** *** Cebulę dusimy przez kilka minut pod przykryciem – do zeszklenia *** *** Następnie na patelnie z powrotem dokładamy mięso *** *** Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością bulionu lub wody, aż do miękkości mięsa *** *** Przed końcem duszenia doprawiamy całość do smaku *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE

Blog z Apetytem
Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą 1006

podać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub pieczywem. A do tego ulubiona surówka np. z marchewki. Schab z tego przepisu wychodzi miękki i soczysty. Myślę, że można również wykorzystać inne mięso np. szynkę czy karkówkę i też będzie równie smacznie. Danie jest proste do zrobienia, nawet jeśli ktoś nie ma żadnych umiejętności kulinarnych, powinno udać się bez problemu. Gorąco polecam! Składniki(...)pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab my jemy , osusz amy i kroimy w niezbyt grube plastry. Rozbijamy je lekko tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem. Mięso można odstawić na kilka godzin, aby przeszło przyprawami, ale nie jest to konieczne. Następnie schab podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Prze kładamy go do brytfanny lub naczynia żaroodpornego

e-PrzepisyKulinarne
Papryka faszerowana 162

Papryka faszerowana To bardzo prosty, smaczny i w miarę szybki w wykonaniu pomysł na paprykę faszerowaną mielonym mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Polecam!     Składniki: 3- 4 papryki (mogą być różnokolorowe) 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 pomidory 100g ryżu 1/3 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia   *** Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, przesmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili oraz oregano i całość smażymy, aż mięso straci surowy kolor *** *** Następnie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory

Blog z Apetytem
Zapiekanka pasterska 401

ziemniaków ok. 100 g żółtego sera 1 duża łyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie(...)marchewkę. Wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Całość zalać passatą pomidorową, delikatnie posolić, dodać suszony tymianek i paprykę. Wymieszać i dusić bez przykrycia ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.   W międzyczasie obrać, pokroić w kostkę  i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy sos będzie już dochodził ziemniaki utłuc na puree z masłem

Simply Food
Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym z mascarpone 218

małe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do pojemniczka i polewamy mniej więcej 1 łyżką oleju. Następnie posypujemy je przyprawą do gyrosa i mieszamy. Pojemniczek zamykamy i wkładamy do lodówki(...)czasie cebulę kroimy w piórka, a umyte pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz łyżkę masła i obsmażamy piersi z obu stron. Ładnie przyrumienione mięso przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy dalej. Gdy pieczarki nieco się obsmażą i zmniejszą swoją objętość, dodajemy na patelnie serek mascarpone. Dokładnie

Smaki Na Talerzu
Kotlety drobiowe po parysku 167

Kotlety drobiowe po parysku Dziś przedstawiam Wam alternatywę dla tradycyjnych kotlecików z kurczaka. Kotlet po parysku to mięso panierowany w samym jajku, bez bułki tartej. Taka ciekawa odmiana obiadowa. Mięso upieczone w ten sposób jest, mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne.     Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka papryka mielona słodka bazylia suszona sól około pół szklanki mąki(...)obtoczenia kotletów olej lub masło klarowane do smażenia     *** Filety myjemy, osuszamy, kroimy na części i lekko rozbijamy *** *** Mięso przyprawiamy z dwóch stron papryką mieloną i solą *** *** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy łyżkę papryki, łyżkę suszonej bazylii i pół łyżeczki soli, mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę *** *** Kotlety kolejno obtaczamy w mące, a następnie w jajkach i od razu smażymy

Blog z Apetytem
ZUPA HAMBURGEROWA 144

zabraknąć oczywiście typowo męskich dań. Przygotowałam więc im zupę hamburgerową. Zupa hamburgerowa podchodzi z USA i jest uwielbiana przez tamtejsze dzieci. Składa się z selera, marchewki, pomidorów, papryki i mięsa wołowego. Zupa jest gęsta, aromatyczna i treściwa. Zupę poleca się przy diecie przyspieszającej metabolizm. Składniki: 960 g mięsa wołowego 1 cebula 2 szt. papryki czerwonej 6 szklanek bulionu 2 łodygi(...)sól pieprz szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki papryki ostrej Cebulę obrać i pokroić. Selera okroić. Na łyżce oleju podsmażyć mięso wołowe z cebulą i selerem. Marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę kroimy w kostkę. Do bulionu dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pomidory z puszki, paprykę, kukurydzę, koncentrat i ketchup i przyprawy

Kuchnia w oparach