mięso - 63110 przepisów (strona:513/4208)

GRILLOWANE SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA, BOCZKU I SUSZONYCH ŚLIWEK 100

Szaszłyki to kawałki mięsa nabite na drewniane patyczki, z przeróżnymi dodatkami. Dziś proponuję szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem i suszoną śliwką. Idealne na obiad lub kolację. Można je przyrządzić na patelni grillowej, na tradycyjnym grillu lub upiec w piekarniku. Mięso jest soczyste a połączenie suszonej śliwki nadaje lekko słodki posmak. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki= pyszny obiad(...)miseczki wlać olej, dodać miód, sól, przyprawę do kurczaka i paprykę ostrą, wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, dodać do marynaty z oleju i miodu, wymieszać. Mięso odstawić a w między czasie każdy kawałek śliwki owinąć w plasterek boczku. Na patyczki nakłuwać kolejno kawałek mięsa i śliwki owinięte w boczek. Tak przygotowane szaszłyki upiec na patelni grillowej (opcja

Zrób to smacznie
Kurczak jogurtowy z patelni. Bardzo prosty sposób na pyszne mięso. PRZEPIS 161

marynacie jogurtowej Składniki: 500 gramów piersi z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia. Zrób tak: piersi przetnij wzdłuż i lekko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw solą, pieprzem i przyprawami, przełóż do miski, dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie mięso się zamarynuje. Smaż na rozgrzanym oleju(...)kilka minut z każdej strony. Rada: na samym końcu kurczaka można skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu nabierze wyrazistości. Tak przyrządzone mięso bardzo fajnie smakuje z ryżem i kaszami oraz lekką sałatą. Artykuł Kurczak jogurtowy z patelni. Bardzo prosty sposób na pyszne mięso. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Gulasz z indyka i młodej kapusty 265

ziarna ziela angielskiego 2-3 szklanki wody 200 g śmietanki 30% 50 g masła 1 łyżka mąki pszennej przyprawa typu vegeta pieprz czarny masło klarowane do smażenia Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie skrapiając odrobiną oleju. W garnku rozpuścić masło klarowane i na nim obsmażyć mięso, zalewając gorącą wodą. Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć razem(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zeszkloną przełożyć do mięsa. Dusić ok 1 godziny pod przykryciem. Gdyby woda się wygotowała należy ją uzupełnić. Kapustę posiekać i wrzucić do garnka razem z przyprawami. Dusić jeszcze 20 min. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć masło z mąką i stale mieszając dolewać śmietankę. Zagotować i wlać do duszonego mięsa z kapustą. Gulasz doprawić

https:KKuchniaMniam
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym 137

oraz pieprzem *** *** Marchew obieram i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy marchew oraz pora. Całość smażymy przez chwilę ciągle mieszając *** *** Dodajemy bulion, liść laurowy, ziele angielskie(...)kurkumę. Mieszamy i zagotowujemy *** *** Na patelnie dokładamy ponownie mięso. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut *** *** W międzyczasie raz przewracamy mięso *** *** Następnie dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek, mieszamy, zagotowujemy. Mąkę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut, bez przykrycia, ciągle mieszają, do momentu

Blog z Apetytem
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z papryczkami padron 156

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z papryczkami padron     250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula kilka papryczek padron  6 dużych pieczarek (na grilla) 150 g sera żółtego sól, pieprz Pieczarki myjemy i obieramy. Ucinamy nóżki, które później skroimy w kostkę razem z cebulą. Dusimy na oleju, dodajemy mięso mielone oraz 4 pokrojone papryczki. Po 10 min możemy

Kuchnia moimi oczami
Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą 668

posypujemy delikatnie majerankiem. Następnie farsz odkładamy do wystudzenia *** *** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt(...)patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną. Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzybki oraz liście laurowe i ziele angielskie *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego

Blog z Apetytem
Grillowane polędwiczki marynowane w winie 100

Grillowane polędwiczki marynowane w winie Kruche, soczyste i aromatyczne polędwiczki z grilla. Mięso można także usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Polędwiczki przygotowane w ten sposób są ładnie rumiane z wierzchu, a w środku mięciutkie i delikatne. Polecam!     Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ok 100ml oliwy z oliwek ok 100ml wytrawnego czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli     *** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) *** *** Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ok 4 centymetrowe kawałki *** *** Mięso delikatnie rozbijamy *** *** Kawałki mięsa moczymy z dwóch stron w marynacie i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 1-2 godziny *** *** Polędwiczki grilujemy po kilka minut z każdej strony

Blog z Apetytem
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty 103

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty Gęsta, sycąca i pyszna zupa pomidorowa z młodą kapustą, mięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad!     Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 niewielka główka młodej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu(...)laurowy 2 łyżki masła +2 łyżki mąki pszennej       *** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy *** *** Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy

Blog z Apetytem
Schab zapiekany z warzywami w sosie pomidorowym 225

świątecznych paczek hihi ;D Schab w lekkiej i aromatycznej wersji. Takich dań pewnie każdy szuka wraz z nadchodzącymi cieplejszymi dniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu z Was posmakuje :) Myślę, że również kurczak czy ryba świetnie sprawdzą się w tym wydaniu :) Składniki na 4 porcje(...)łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml bulionu warzywnego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, cukier   Schab oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki obrać, pokroić na większe kawałki i usmażyć na dużym ogniu, aby puściły jak najmniej wody. Pod koniec smażenia oprószyć je solą i pieprzem. Przemieszać

My simple kitchen
Piersi kurczaka z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym 138

oliwek Kilka godzin przed przygotowaniem dania: filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz pikantną przyprawą do kurczaka. Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do mięsa. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby mięso mogło się zamarynować. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek(...)solą oraz pieprzem. Pieczarki przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać piersi z kurczaka. Obsmażyć je z obu stron na złoty kolor (mięso w środku powinno być jeszcze lekko surowe) . Następnie do piersi przełożyć pieczarki i wlać śmietanę oraz sos sojowy. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa i lekkiej redukcji sosu. Pod koniec

Ugotować
Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety 360

Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety Delikatne, kruche i soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie takich kotletów zajmie nam zaledwie kilka minut, następnie mięso odkładamy w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) aby przeszło i smażymy     Składniki: ok 0,5 kg schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku(...)miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy

Blog z Apetytem
Makaron z kurczakiem w pomidorowym sosie 162

Kilka podstawowych składników, takich jak drobny makaron, mięso kurczaka, cebulka i koncentrat pomidorowy. Do tego szczypiorek i roztapiający się pod wpływem ciepłej potrawy ser żółty. Tyle potrzeba, by zadowolić głodne brzuszki. Lubicie takie proste potrawy? U nas makaronowe dania z dodatkiem pomidorowego sosu często pojawiają się na obiad czy ciepłą kolację. W zależności od możliwości finansowych, czasu czy ochoty, zmieniają(...)tymianek, oregano mielona papryka słodka sól, pieprz, cukier Dodatkowo: tarty ser żółty cebulka dymka lub szczypiorek Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na plasterki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki oraz szczyptą ziół. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 154

naczyń. Przekonuję Was o tym od zawsze. I zgodnie z tą ideą, dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który możecie wykorzystać na niedzielny lub świąteczny obiad. Polędwiczki wieprzowe to mięso idealne na takie sytuacje. Nie wymaga ani długiego przygotowywania, ani długiego gotowania czy duszenia. Fantastycznie więc sprawdzi się na świąteczny obiad. Przy przygotowywaniu polędwiczek do jakiegokolwiek dania jest jedna ważna(...)Dodać cebulę, podlać niewielką ilością wody (3-4 łyżki), zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 6-8 minut. Gdyby woda wyparowywała, wtedy należy ją uzupełniać. W przeciwnym razie mięso może się przypalić. Kiedy mięso będzie już miękkie, wtedy dodać odsączone kapary i dusić razem jeszcze przez 1 minutę. Mięso zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z resztą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schabowy zapiekany z warzywami (na szybko) 131

mieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia.   Składniki: 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 200 g mrożonej mieszanki warzywnej, np. na zupę jarzynową(...)przyprawami. Mieszankę warzywną rozsypać po bokach naczynia. Na wierzch schabu oraz warzyw rozłożyć masło. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 65-70 minut. W czasie pieczenia mięso obrócić dwa razy i podlać szklanką wody. Po upieczeniu można zrobić sos. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego!!! Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Schabowy zapiekany z warzywami (na szybko

Przepisy Babci
Zapiekanka z makaronem 124

Zapiekanka pyszna, łatwa w wykonaniu. Danie nadaje się zarówno na imprezy jak i na obiad. Polecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć około 30 sekund. Dodać mięso mielone, pieczarki, paprykę słodką, ostrą, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać pomidory(...)gęste wlać trochę wody. Zdjąć patelnię z ognia. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do sosu, wymieszać. Formowanie zapiekanki – na dno formy rozłożyć połowę makaronu. Rozłożyć całą masę z mięsa. Na górze rozłożyć pozostały makaron i wylać sos beszamelowy. Teraz już tylko posypać potartym serem. Pieczenia – nagrzać piekarnik do 200 C i piec zapiekankę 45 minut. Zapiekanka musi być

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania